Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
rád bych s vámi zkontuloval postup renovace umakarového jádra. Načetl jsem toho už dost (především zde), zkoukl řadu videí, přesto si stále nejsem jistý postupem.
Určitou renovaci jsem prováděl už před dvěma lety, kdy jsem stěny natřel fasádní barvou, udělal nový nátěr vany, dal nové umyvadlo atd...ale po dvou letech to za moc nestojí, nátěry jsou na určitých místech flekaté a byť nejlepší by bylo udělat jádro nové, tak v tuto chvíli to není u určitého důvodu možné.
Jen upozorním, že umakart, který v koupelně od její výstavby byl už tam není, protože jsem ho strhnul při provotní "rekonstrukci". Tím myslím jen ten laminát, který se v některých místech začínal od dřevotřískové stěny odlepovat.
Nyní jsou stěny tedy jen dřevotřískové (nevím, zda to nazývám správně).
A teď k samotnému postupu...původně jsem chtěl použít sádrokarton, pak se dočetl, že než dávat sdk, tak je lepší lepit dlažbu přímo na umakart...Také to, že sdk není do koupelny optimální, že je lepší fermacell...jenže ten zase není tak jednoduché koupit jako sdk, který seženete všude. Takže jsem se vrátil zpět k sdk.
Zde sepíšu body, jak bych postupoval a budu moc rád, když mi potvrdíte, že je to tak dobře nebo zda nepíši blbosti.
1) na samotné původní jádro bych za pomocí nízkoexpanzní pěny a vrutů pro sádrokarton přomontoval sdk desky
2) sdk napenetroval vhodnou penetrací
3) adhézní můstek
4) flexibilní lepidlo + perlinka přes celé stěny (tímto bodem si nejsem popravdě moc jistý, možná by mohla stačit jen síťovina v rozích, aby to nepraskalo)
5) hydroizolace na celé stěny a podlahu (+ hydroizolační pásky a rohové pásky). Koupelna má na šířku 1,6m, na hloubku 1, 4 m...takže fakt pidi a náklady na hydroizolaci tím pádem neřeším.
6) obklady + vhodná spárovací hmota
Předem děkuju za odpovědi.
Michael
Vůbec bych to takto neřešil. Přijdete o další cenné centimetry prostoru. Původní umakartové desky odstranit, získáte tím i několik decimetrů prostoru navíc a do vzniklého prostoru dát novou sdk konstrukci tl. 100 mm, v dutině rozvody, opláštění ze zeleného sdk bez penetrace tl.12,5 mm. U sprchového koutu natřít jednosložkovou hydroizolací, to samé nad vanou. Pak teprve obkládat
Děkuju za reakci. Pokud bych měl odsranit umakart...znamenalo by to rozebrat celé jádro a na nové profily přidělat sdk desky a vytvořit tak nové stěny. Jenže to já v tuto chvíli dělat nemohu, takže potřebuji co nejjednodušší a nejrychlejší formu renovace stávajícího jádra. Kdyby mělo dojít na celkovou rekonstrukci, tak už bych to raději řešil ytongem. Ano, koupelna by se dala o chlup zvětšit tím, že by se ukrojilo z kuchyně s kterou sousedí, ale to už jsou v tuto chvíli moc velké úpravy.
Mě jde především o to, jestli jsou potřeba všechny ty jednotlivé kroky nebo jsou některé z nich zbytečné.
Tím myslím například to, zda je nutné natáhnout na sdk po celé ploše flexibilní lepidlo a perlinku...myslím, že by mělo stačit dát perlinku jen do rohů ne? A je třeba potřeba pod flexibilní lepidlo dávat adhézní můstek?
Děkuju. M.
Tak vám to řeknu jinak, pouštíte se do věcí o kterých ani nevíte,jak budou pracovat. Lepit sdk na zbytek umakartového jádra závisí na tom, jak ten zbytek konstrukce je pevný. Byly systémy jader ,kde umakartové rámy byly jen vyklínovány ocelovými klínky, to se mohlo časem uvolnit. Stavíte na něčem, co ani nevíte, jak je upevněné a v jakém je to stavu. Za vanou často zatékalo do rámu, ty mohou být uhnilé. Pak to žádná perlinka nezachrání a začne se to trhat v rozích. Nechcete raději zkusit obkladové panely ABITIBI? Práce vám s tím půjde rychleji. V rozích se to doplňuje systémovými lištami. Pracujete jen s lepícím tmelem v kartuši a řežete pilou. Když to dobře uděláte, hlavně rohy a návaznosti na vanu ,vaničku a pod, dlouho vám to vydrží a vypadá to celkem dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.