Nejste přihlášen/a.
Tak jeste jednou dnes, vzhledem k tomu, ze nekolik dni nebudeme vytapet dum a jsou ted mrazy, co bychom meli udelat, aby nam nezamrzlo topeni a voda? Kotel, boiler, expanska jsou ve sklepe, tam je i pri vysokych mrazech teplota plusova. Vim, ze existuje neco jako fridey na topeni, otazka ale je, jak bych ho tam mel nalit. Mam uzavreny system s expanskou u kotle. A co udelat s vodou? Zavrit hlavni uzaver vody a patrne asi i boileru, ze? V tom nemam zadnou zkusenost, dekuji za rady, zdravi Camelot
Ve sklepě za vodoměrem si nechte zamontovat výpustný kohout-alespoň půlcoulový- pohodlí je pohodlí.Zavřete hlavní uzávěr, povolíte nějaký kohout nahoře a dole vše pohodlně vypustíte.Nebo jste měl doma tak dobré řemeslníky, že ho tam dali sami od sebe,aniž byste je k tomu musel dokopat?Je trapné, když amatér musí řemeslníkovi zvlášť vysvětlovat, jak si to přeje dobře udělat ohledně max. pohodlí. Co se týká nemrznoucí náplně:Vypustíte z topení vodu. Vezmete delší hadici, zvednete oba konce a naplníte ji nemrznoucí směsí. Pak jeden konec dáte na kotel, druhý na vodovod a normálně napouštíte. .Zjistíte si obsah hadice a stopnete si,za jak dlouho toto množství nateče z vodovodu, pak tak dlouho napouštíte, aby se obsah hadice dostal do kotle.Pak topit, aby se to oběhem všude dostalo.Já osobně bych ale radši vypouštěl vodu- nemrznoucí směs je zbytečně drahá a hlavně: jak ty stovky litrů uskladníte, když pro nějakou poruchu budete muset vodu z topení vypustit?
Zkuste si vyptat po rodině přímotop a použijte jako protizámrzovou ochranu - jen na minimum. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že na trubky ve chlívě s jednoduchými prkennými dvěřmi stačila vždycky 60W žárovka. Zavření hlavního přívodu zabrání vytopení v případě prasknutí, ale lepší je, když trubky neprasknou.
Je dost pravděpodobné, že to zas tak rychle nezamrzne a že nebude třeba nic dělat, ale lepší by bylo - pokud jde o plynový nebo elektrokotel - nastavit temostat na 5-7°C, v případě kotle na pevná paliva budete mít jistotu jen když soustavu vypustíte.
doplněno 09.01.10 20:19:Pokud jde o rozvod vody, tak ten IMHO vypustíte bez problémů.
dekuji, ale ono to bude celkem 14 dni a to uz nemohu riskovat, mam kotel na pevna paliva, ale vubec nevim co s tim, jsem porad jeste zak, ucim se vsechny ty veci kolem domu. Takze co se tyce vody, co stim mam udelat? Jen zavrit hlavni uzaver vody a pak co? Kdyz budu davat tu nemrznouci smes do systemu, kudy ji tam nalit? Dekuji! Camelot ps: nevim co je IMHO
Zavřít hlavní uzávěr vody a otevřít všechny kohoutky/páky. Voda vyteče.
Pokud jde o nemrznoucí směs do rozvodu ÚT, tak ta se tam dává pod tlakem (čerpadlem) obvykle vstupem, kterým se soustava plní. Ale asi bude jednodušší soustavu prostě vypustit. Jak se vypouští se tady už probíralo.
doplněno 09.01.10 22:50:Pardon, ale po šesti letech na internetu mi to už ani nepřijde a považuju znalost zkratek (akronymů) za naprostou samozřejmost. Prostě ji předpokládám.
Dá se to i vygooglovat.
Sice jste měl na to myslej již dřívě, ale levnější (to si spočítejte sám) bude umístit do topení topné těleso. Pak v nejstudenjší místnosti táte termospínač, třeba na 7-8°C, trošku elekroniky. Na teplotní pokyn dojde k ohřívání vody a sepnutí čerpadlo. To Vám zajistí, aby mráz nenadělal škody. Dobře postavený izolovaný domek musí vydržet 14 dní bez topení a zamrznutí, nejsme na Sibiři.
Přeji bezstarostnou dovolenou.
Nejčastěji a nejdříve zamrzají topná tělěsa na chodbách a pokud jsou blízko vchodových dveří , případně v místech domu kde je intenzivnější proudění mrazivého vzduchu z vně dudovy. Zaměřit se na tato místa , topná tělesa a potrubí zateplit. Ostatní by mělo přežít bez úhony.
Pro naplnění topného systému nemrznoucí směsí by bylo nejlépe , mít plnicí otvor s uzávěrem v nejvýše položeném místě topného systému , pokud možno aby ustí tohoto otvoru převyšovalo toto místo cca o 0,5 m.A pak systémn plnit pomocí nálevky (trychtýře) až do této výše. Odvzdušnit a případný pokles hladiny doplnit. Toto podle členitosti systému a potřaby i několikrát opakovat.
miro.
doplněno 10.01.10 18:53:Pozor! Pokud se týká vodovodního rozvodu tak nestačí jen uzavřít hlavní uzávěr , zpravidla ve sklepě domu . Je nezbytné vodu se systému vypustit , tak jak popisuje p.kjanik
Řeším podobný problém. Mám samotížný sytém s obsahem okolo 600l. Při cenách protimrznoucích přísad jsem je odmítnul jako nemožné řešení, skutečně - co potom s tou vodou, když se musí pro poruchu topení vypustit? Přeci nenaleju tisícikoruny do kanálu. Přímotop či topné těleso v systému ale také není ideální řešení,alespoň ne samo o sobě. Když vypadne jistič (nebo proudový chránič), což se prostě stát může, tak topení zamrzne a může i popraskat. Viděl jsem to v sousedním baraáku - elektrokotel, po výpadku elektriky už nenaskočil, krásné rampouchy na celém topném systému a několik radiátorů na odpis. Chtělo by to alespoň hlídač napájení, popř. teploty s GSM modulem, aby Vám to dalo zprávu na mobil, že je průser. Takže já taky před odjezdem vypouštím i když je to pakárna. A jak to napustím, pokud se vrátím za silných mrazů, to úplně přesně nevím - možná opatrně horkou vodou z bojleru (ten nevypouštím, protože přeci jenom nepředpokládám, že by hned tak promrznul i při poruše) a spolu s pozvolným přitápěním to snad rozchodím. Když to nepůjde, tak asi zalezu do nory, uložím se k zimnímu spánku a počkám na jaro . Už se těším na topení plynem snad s menším množstvím vody a tedy akceptovatelným množstvím nemrznoucího aditiva.
Jedno řešení pro Vás:Dát si další výpustný ventil nad úrovní kotle, na zpátečku.Pak napustím jen kotel, zatopím, a zdola přes teplou vodu, např. 30° C postupně napouštím.Vyšší ventil také uplatníte, když při opravě nahoře nemusíte vypustit celý kotel.Já to zákazníkům nabízím automaticky- a ještě se mi nestalo, že by to někdo nechtěl.Naopak při pozdějším setkání se zmíní, jak to pak ocenili.
Já k vypouštění topení využívám gumovou hadici masazenou na obvyklý výpustný vývod u kotle. Hadici při vypouštění vyzvednu do té výše , do které potřebuji systém vyprázdnit.
A ještě jedno amatérské řešení. Zařízení umístit ve sklepě u kotle a nebo kdekoliv , ale zajistit činnost oběhového čerpadla
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.