Nejste přihlášen/a.
Mám postavený nový přízemní domek 4+1, zateplený, plastová okna. Chci na vytápění použít krbová kamna a nevím zda s výměníkem či bez něj. Při použití jen kamen mám problém, jak dostat teplo do zadních místností. Pouze otevřenými dveřmi? Při použití kamen s výměníkem mám obavu, že se celý domek rychle vytopí a tepelný systém přehřeje. Co potom s přebytečným teplem? Děkuji za radu.
Udělat fungující teplovodní výměník na krbovkách není nic jednoduchého - výměník ochladí spaliny a dehtuje to. U nuceného oběhu je třeba vyřešit spolehlivou ochranu proti přetopení při výpadku oběhu (čerpadla, termostatu, el. proudu) - nejlíp oběh aspoň částačně samotíží.
Musíte zajistit teplotu zpátečky do výměníku nad 60° (nejlíp kotlový a radiátorový okruh = čtyřcestný ventil nebo dva 3c. ventily). Nejjednodušší ohřev zpátečky je přes bypass přisávat horkou vodu z výstupu (je to jen částečné řešení - takhle jde zajistit teplota zpátečky cca50°, výstup 60-70° - víc už není dobré kvůli horkým radiátorům)
Domek se vytopí a systém pak přehřeje - musíte vybrat kamna s výkonem odpovídajícím tepelným ztrátám, nebo dát aku nádrž a přebytečné teplo nacpat do ní.
U krbovek je jednodušší udělat teplovzdušný rozvod, může být i s větrákem (dobře udělaný rozvod je tichý - jak samotný větrák tak přenos zvuku mezi místnostmi) = nejlíp teplovzdušná krbová vložka a rozvod po baráku, do patra to chodí samo, po přízemí je lepší s větrákem...
Ze své praxe nedoporučuji krb s výměníkem. Je to zbytečně složité a drahé a využití je problematické (zvláště když nejde proud nelze zatopit nebo je nutné mít záložní baterii) Viz odpovědi nade mnou se přikláním k teplovzduchu (případně i s nucenou cirkulací teplovzdušným rozvodem. Pozor však na výkon krbu at to nepřeženete vzhledem ke ztrátám domu. A u Vás asi moc velké nebudou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.