Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení tlakové nádoby na vodu

Od: petrd77® odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,

V příloze přikládám "nákresy" vztahující se k otázce.

Řeším tlakovou nádobu na vodu, kterou mám momentálně umístěnou v technické místnosti domu a kterou bych potřeboval přepojit do zahradního domku.

Na nákresu 1 je vidět současné zapojení.

Na nákresu 2 je plánované zapojení. Prosím o radu, zda lze takto udělat a to zejména kvůli tlaku.

Plánuji vodu z vrtu přivést do zahradního domku, kde by byla umístěna i tlaková nádoba na vodu (klasická vaková).

Jde mi o to, zda stačí do zahr. domku přivést pouze jedno potrubí a na konci něj dát tlakovou nádobu a ve skruži vrtu spojit toto potrubí z domku s potrubím co vede do domu. A dále, zda se nesníží tlak vzhledem k tomu, že nádoba bude dále od domu.

Díky za poznatky

Zapojení tlakové nádoby na vodu
Zapojení tlakové nádoby na vodu #2

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

tlaková nádoba se obvykle umísťuje tam, kde nejméně zavazí. Klidně můžete mít ponorné čerpadlo ve studni, v hloubce deset metrů, dvacet metrů daleko od domu a tlakovou nádobu v domě, ve druhém patře.

Já vidím jiný problém. Máte dost dlouhé trubky. S nádobou v domě se vám bude stávat, že budete mít otevřený kohoutek v domku a někdo otevře kohoutek v domě. Pak vám na kohoutku v domku viditelně klesne průtok. V případě nádoby v domku to bude naopak a viditelně klesne průtok v domě. Tohle je dost nefajnová vlastnost dlouhých trubek, která vám časem poleze na nervy.

Já bych použil dvě tlakové nádoby. Jednu velkou v domě, druhou menší v domku. Tím způsobem se problém s kolísajícími průtoky odstraní.

hop®
hodnocení

1x
Dle fyzikálních zákonů se kapalina v uzavřeném prostoru šíří všemi směry rovnoměrně, takže je v podstatě jedno, kde je expanzka umístěná.
hodnocení

To jsem si taky myslel ☺.
Ale otázka navic nikoho nezabila, ba naopak. A tak se jako laik raději ptám.
hop®

@petrd77: Jen dodám, je to jen teorie, která funguje u hydrostatického tlaku. Pokud voda teče, tak je hydrodynamický tlak v potrubí různý a kolísá. Kdybychom teoreticky měli na jednom konci delšího potrubí čerpadlo a na druhém expanzku, tak tlak u expanzky je téměř neměnný, ale tlak u čerpadla kolísá, podle toho, jestli je čerpadlo sepnuté nebo ne. Voda by totiž proudila tím potrubím do expanzky nebo z ní a projevily by se tlakové ztráty, závislé na průřezu potrubí a mnoha dalších faktorech. Myslím, že toto kolísání tlaku je zanedbatelné, ale spočítat to neumím.

hodnocení

Tak tam by asi připadaly v úvahu velké rozdíly tlaku pouze u dálkového vedení ne? Těch v uvozovkách par metru co tam mám ... Tam se to asi neprojeví. ..
hop®

@petrd77: Jak říkám, změny tlaku budou asi zanedbatelné, ale zaručit to nemohu. Předpokadem je samozřejmě i správné nastavení spínacích tlaků čerpadla a natlakování expanzky.

hodnocení

0x

Od vrtu k zahr. domku jsou nutná dvoje potrubí, sání a výtlak...jinak s tlakem nebude problém...a proč nedáte tlakovou nádobu přímo k vrtu? Odpadne vám jedno potrubí vrt - zahr. domek...

hodnocení

Děkuji za odpověď.

Takže dvě potrubí i přes to, že se těsně u nádoby spojí? Tlaková nádoba má pouze jeden vývod.

Potrubí by sice odpadlo, to je pravda, ale takhle rovnou zavedu do domku vodu a navíc asi budu muset řešit filtraci kvůli manganu, takže to šoupnu rovnou k tomu a nebude to doma překážet. Přeci jen to je větší zařízení.

A do vrtu se to bohužel nevejde. Teda vejde ale pak by se hodnbě blbě měnil třeba vak...

hop®
Jaké sání? Předpokládám, že čerpadlo je ve vrtu, ne?

hop souhlas. Nějak jsem viděl čerpadlo (vodárničku) v zahr. domku...odvolávám dvoje potrubí...

kenav
hodnocení

0x

Cerpadlo je ve vrtu?V tom altanu to zamrzne.Nadobu bych nechal v dome,u vrtu odbocku do altanu s moznosti vypousteni na zimu.

hodnocení

Ano, čerpadlo je ve vrtu. Určitě to nezámrzné. Domek bude temperovaný.

hodnocení

0x

Jak píše hop, na výstupu čerpadla je úplně jedno, kde bude tlaková nádoba umístěna. :)

hodnocení

0x

Velmi zalezi na umiestneni spatnej klapky. Ak medzi planovanou odbockou a tlakovou nadobou v dome ziadna nie je, tak nie je problem. Urobte uzatvaratelnu odbocku s vypustnym ventilom. Na zimu vodu z odbocky vypustite a usetrite za temperovanie (pokial by ste ho temperovali len kvoli vode).

Ak by spatna klapka bola aj za odbockou, a nebolo by ju mozne prerobit, tak okrem samostatnej tlakovej nadoby by ste do zahradneho domceka museli doplnit aj tlakovy spinac a vsetko spravne zapojit aj v sulade s tlakovym spinacom v dome. Tot teoria. Je to znacne nestandardne zapojenie a ani sa mi nechce ako laikovi uvazovat nad vsetkymi eventualitami.

hodnocení

0x

Je nutné si uvědomit jednu věc - zdrojem tlaku v systému není čerpadlo , ale natlakovaný vzdušník/ expanze. Samozřejmě tlak je vytvořen čerpadlem jako takovým, ale při nechodu čerpadla je voda vytlačována tlakem vzduchu v expanzi vzdušníku. Tj pokud bude tento přemístěn z domu do zahradního domku dojde při odběru ke zvýšení tlakové ztráty v potrubí o tu část, která je mezi domem a zahradním domkem. Samozřejmě v případě souběhu odběrů to bude ještě výraznější a jak zde někdo podotkl, tak při plánovaném zapojení zvýšíte komfort ev dostatečný tlak vody v systému pro zahradní domek, ale situaci si zhoršíte pro dům, který předpokládám, že je hlavním odběratelem vody. Samozřejmě bude vliv světlosti potrubí, chrakteru odběru v domě atd. Ale situace v rozvodu vody se přemístěním vzdušníku/expanze ZMĚNÍ. Nezmění se tlak vody pokud budete měřit v klidovém stavu, ale při toku vody se tlakové poměry změní.

hodnocení

Díky za odpověď,

Pokud se změní, byť nevíme jak razantně, tak mě napadlo, což jsem měl stejně v úmyslu, zvýšit tlak v soustavě.

Momentálě mám spínací tlak 2bary a vypínací 3,5 baru. Pokud bych zvžšil spínací na 3,5 a vypínací na 5 barů, mohl by být problém vyřešen, není to tak? čerpadlo to utáhne v pohodě a změnu provedu jednoduchým otočením kolečka na tlakovém spínači...

hodnocení

pozn. Já tohle všechno řeším i z toho důvodu, že budu zapojovat do soustavy čistírnu vody (mangan, železo) jak jsem psal už výše. V domě mám opravdu žalostně malou technickou místnost, je tam pračka , sušička a druhá lednice, takže tohle se mi tam už nevejde... Proto to řeším takto.

Samozřejmě zvýšit spínací/ vypínací tlak je možné řešení. Bohužel to však ssebou přinese zvýšení namáhání potrubí ... a zde zase nevíme v jakém je stavu je potrubní rozvod. U nového či relativně nového to není problém, u staršího rozvodu to může urychlit nějakou havárii. Jinak 5 barů je už poměrně dost. Možným řešením by byo zvýšení tlaku v rozvodu a na vstupu do domu osadit regulační ventil - jenže to je další zařízení, které se může rozbít. A jestli máte tvrdou vodu, a u studně je to pravděpodobné, tak samozřejmě armatury trpí - pak to chce membránový regulační ventil, nikoliv pístový, který je na zanesení kamenem háklivější.Těch 5 barů jako základ a ohřev TUV v bojleru / pokud bude bez expanzní nádoby/ by mohl otevírat pojistný ventil před bojlerem.

hodnocení

Mam novostavbu. Vše je nove. A potrubí je dimenzováno na 10baru. Takže 5 baru je úplně. V pohodě. Pokud bych byl napojeny na obecní rad tak tam je myslím standart 7baru
...
Pokud jsou rozvody nové tak není problem. 7 barů se mi zdá moc, teď z hlavy nevim kolik je max tlak ve verejnem radu, ale z hlavy bych tipnul do 5 barů.Pojistne ventily před bojlerem jsou dle typu 6 až 6,5 baru, tj 7 barů v rozvodu by jej hned otevrelo a vodoměr by se tocil jak vrtule.

Přesně, pojistné ventily většinou na 0,63 MPa ,většina armator funguje v rozmezí 0,08 - 0,3 MPa

111®
hodnocení

0x

možná mám blbý nápad, ale nejde dát tak 200l na půdu?

06.03.20 15:07
hodnocení

Nelze.
hop®
A proč? Hydrodynamické ztráty v potrubí nezachrání sebevětší expanzka...
Ještě by mě zajímalo, jak bude zapojena a kde bude umístěna ta úprava vody. Pokud by měla být rovněž v tom zahradním domku, pak bych viděl řešení asi takto: od čerpadla do zahradního domku potrubí samostatné a s větším průřezem. Zde umístěna úpravna a za ní expanzka s takovým spínačem. Expanzka by nemusela být nijak moc velká a tlakový spinač by mohl být nastaven na malou diferenci mezi zapnutím a vypnutím, takže by byl tlak v potrubí vytvářen hlavně chodem čerpadla. Případně řešit třeba i zapínání čerpadla přímo průtokovým spinačem. Pokud je čerpadlo napájeno z domu, mohl by být tlakový spinač umístěn i zde na potrubí, kde by reagoval na pokles tlaku celého systému. A ze zahradního domku vést druhé potrubí zpět ke studni a odtud do domu a napojit je na stávající potrubí do domu, ale odpojené od čerpadla. Tím by mohl být poměrně dost eliminován problém s ovlivňováním množství (průtokem) na výtoku v domě, v případě otevření výtoku v zahradním domku, což by byla asi největší vada. Zůstává tu pouze ještě problém, jaký tlak je schopno vytvářet čerpadlo. Pokud by šlo o velice výkonné čerpadlo s vysokým výstupním tlakem (vyplývá to z informací) pak by tedy musela být tedy expanzka větší a diference takového spinačem rovněž, aby byl omezen pracovní tlak v systému. Ale ovlivnění na výtocích by bylo rovněž dostatečně eliminováno.
hodnocení

Víte expanzka se dává velká právě proto, aby čerpadlo spinalo co nejméně. Caste zapínání je pro čerpadlo na nic.

machp*
hodnocení

0x

Jak se tu psalo je jedno kde je expanzka to za 1.za 2. tlak si klidně zvyšte na těch 5 barů vůbec nic tím neskazíte.Ve vodovodní síti je běžně 6 bar všechny armatury a potrubí snesou mnohem větší tlak.To je vše co jste chtěl slyšet vše ostatní je zbytečné.

Armatury snesou i větší tlak.ALE co pojistné ventily? A hadičkám se taky výrazně omezí životnost, při používání pákovek těch 5 barů už dělá docela slušné rázy v potrubí ...

machp*

To nunici: pojistné armatury ve vodovodní síti 6,3bar

co asi píšu o pár příspěvků výš? A co se stane s vodou v bojleru při ohřevu? S dovolením si odpovím sám ať to nemusíte někde hledat. Voda se při ohřevu rozpíná - zvětšuje svůj objem a protože bojler není nafukovací,zvedá se ( i při použití expanzní nádoby) tlak. A při rázech vzniklých používáním pákových baterií začne vcelku brzo propouštět pojistný ventil.Proč se dávají při tlaku v síti kolem 0,6 MPa před vodoměry nebo aspon před bojlery redukční ventily? Není v konkrétním případě jednodušší nastavit tlak na +- 0,35 MPa va vodárně a zvýšit tím životnost bojleru i armatur?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]