Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
V příloze přikládám "nákresy" vztahující se k otázce.
Řeším tlakovou nádobu na vodu, kterou mám momentálně umístěnou v technické místnosti domu a kterou bych potřeboval přepojit do zahradního domku.
Na nákresu 1 je vidět současné zapojení.
Na nákresu 2 je plánované zapojení. Prosím o radu, zda lze takto udělat a to zejména kvůli tlaku.
Plánuji vodu z vrtu přivést do zahradního domku, kde by byla umístěna i tlaková nádoba na vodu (klasická vaková).
Jde mi o to, zda stačí do zahr. domku přivést pouze jedno potrubí a na konci něj dát tlakovou nádobu a ve skruži vrtu spojit toto potrubí z domku s potrubím co vede do domu. A dále, zda se nesníží tlak vzhledem k tomu, že nádoba bude dále od domu.
Díky za poznatky
tlaková nádoba se obvykle umísťuje tam, kde nejméně zavazí. Klidně můžete mít ponorné čerpadlo ve studni, v hloubce deset metrů, dvacet metrů daleko od domu a tlakovou nádobu v domě, ve druhém patře.
Já vidím jiný problém. Máte dost dlouhé trubky. S nádobou v domě se vám bude stávat, že budete mít otevřený kohoutek v domku a někdo otevře kohoutek v domě. Pak vám na kohoutku v domku viditelně klesne průtok. V případě nádoby v domku to bude naopak a viditelně klesne průtok v domě. Tohle je dost nefajnová vlastnost dlouhých trubek, která vám časem poleze na nervy.
Já bych použil dvě tlakové nádoby. Jednu velkou v domě, druhou menší v domku. Tím způsobem se problém s kolísajícími průtoky odstraní.
@petrd77: Jen dodám, je to jen teorie, která funguje u hydrostatického tlaku. Pokud voda teče, tak je hydrodynamický tlak v potrubí různý a kolísá. Kdybychom teoreticky měli na jednom konci delšího potrubí čerpadlo a na druhém expanzku, tak tlak u expanzky je téměř neměnný, ale tlak u čerpadla kolísá, podle toho, jestli je čerpadlo sepnuté nebo ne. Voda by totiž proudila tím potrubím do expanzky nebo z ní a projevily by se tlakové ztráty, závislé na průřezu potrubí a mnoha dalších faktorech. Myslím, že toto kolísání tlaku je zanedbatelné, ale spočítat to neumím.
Od vrtu k zahr. domku jsou nutná dvoje potrubí, sání a výtlak...jinak s tlakem nebude problém...a proč nedáte tlakovou nádobu přímo k vrtu? Odpadne vám jedno potrubí vrt - zahr. domek...
Děkuji za odpověď.
Takže dvě potrubí i přes to, že se těsně u nádoby spojí? Tlaková nádoba má pouze jeden vývod.
Potrubí by sice odpadlo, to je pravda, ale takhle rovnou zavedu do domku vodu a navíc asi budu muset řešit filtraci kvůli manganu, takže to šoupnu rovnou k tomu a nebude to doma překážet. Přeci jen to je větší zařízení.
A do vrtu se to bohužel nevejde. Teda vejde ale pak by se hodnbě blbě měnil třeba vak...
Velmi zalezi na umiestneni spatnej klapky. Ak medzi planovanou odbockou a tlakovou nadobou v dome ziadna nie je, tak nie je problem. Urobte uzatvaratelnu odbocku s vypustnym ventilom. Na zimu vodu z odbocky vypustite a usetrite za temperovanie (pokial by ste ho temperovali len kvoli vode).
Ak by spatna klapka bola aj za odbockou, a nebolo by ju mozne prerobit, tak okrem samostatnej tlakovej nadoby by ste do zahradneho domceka museli doplnit aj tlakovy spinac a vsetko spravne zapojit aj v sulade s tlakovym spinacom v dome. Tot teoria. Je to znacne nestandardne zapojenie a ani sa mi nechce ako laikovi uvazovat nad vsetkymi eventualitami.
Je nutné si uvědomit jednu věc - zdrojem tlaku v systému není čerpadlo , ale natlakovaný vzdušník/ expanze. Samozřejmě tlak je vytvořen čerpadlem jako takovým, ale při nechodu čerpadla je voda vytlačována tlakem vzduchu v expanzi vzdušníku. Tj pokud bude tento přemístěn z domu do zahradního domku dojde při odběru ke zvýšení tlakové ztráty v potrubí o tu část, která je mezi domem a zahradním domkem. Samozřejmě v případě souběhu odběrů to bude ještě výraznější a jak zde někdo podotkl, tak při plánovaném zapojení zvýšíte komfort ev dostatečný tlak vody v systému pro zahradní domek, ale situaci si zhoršíte pro dům, který předpokládám, že je hlavním odběratelem vody. Samozřejmě bude vliv světlosti potrubí, chrakteru odběru v domě atd. Ale situace v rozvodu vody se přemístěním vzdušníku/expanze ZMĚNÍ. Nezmění se tlak vody pokud budete měřit v klidovém stavu, ale při toku vody se tlakové poměry změní.
Díky za odpověď,
Pokud se změní, byť nevíme jak razantně, tak mě napadlo, což jsem měl stejně v úmyslu, zvýšit tlak v soustavě.
Momentálě mám spínací tlak 2bary a vypínací 3,5 baru. Pokud bych zvžšil spínací na 3,5 a vypínací na 5 barů, mohl by být problém vyřešen, není to tak? čerpadlo to utáhne v pohodě a změnu provedu jednoduchým otočením kolečka na tlakovém spínači...
pozn. Já tohle všechno řeším i z toho důvodu, že budu zapojovat do soustavy čistírnu vody (mangan, železo) jak jsem psal už výše. V domě mám opravdu žalostně malou technickou místnost, je tam pračka , sušička a druhá lednice, takže tohle se mi tam už nevejde... Proto to řeším takto.
Samozřejmě zvýšit spínací/ vypínací tlak je možné řešení. Bohužel to však ssebou přinese zvýšení namáhání potrubí ... a zde zase nevíme v jakém je stavu je potrubní rozvod. U nového či relativně nového to není problém, u staršího rozvodu to může urychlit nějakou havárii. Jinak 5 barů je už poměrně dost. Možným řešením by byo zvýšení tlaku v rozvodu a na vstupu do domu osadit regulační ventil - jenže to je další zařízení, které se může rozbít. A jestli máte tvrdou vodu, a u studně je to pravděpodobné, tak samozřejmě armatury trpí - pak to chce membránový regulační ventil, nikoliv pístový, který je na zanesení kamenem háklivější.Těch 5 barů jako základ a ohřev TUV v bojleru / pokud bude bez expanzní nádoby/ by mohl otevírat pojistný ventil před bojlerem.
Jak se tu psalo je jedno kde je expanzka to za 1.za 2. tlak si klidně zvyšte na těch 5 barů vůbec nic tím neskazíte.Ve vodovodní síti je běžně 6 bar všechny armatury a potrubí snesou mnohem větší tlak.To je vše co jste chtěl slyšet vše ostatní je zbytečné.
Armatury snesou i větší tlak.ALE co pojistné ventily? A hadičkám se taky výrazně omezí životnost, při používání pákovek těch 5 barů už dělá docela slušné rázy v potrubí ...
co asi píšu o pár příspěvků výš? A co se stane s vodou v bojleru při ohřevu? S dovolením si odpovím sám ať to nemusíte někde hledat. Voda se při ohřevu rozpíná - zvětšuje svůj objem a protože bojler není nafukovací,zvedá se ( i při použití expanzní nádoby) tlak. A při rázech vzniklých používáním pákových baterií začne vcelku brzo propouštět pojistný ventil.Proč se dávají při tlaku v síti kolem 0,6 MPa před vodoměry nebo aspon před bojlery redukční ventily? Není v konkrétním případě jednodušší nastavit tlak na +- 0,35 MPa va vodárně a zvýšit tím životnost bojleru i armatur?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.