Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymena domu se zastavnim pravem smluvnim

Od: tonda2 odpovědí: 5 změna:

Dobry den

Chceme vymenit byt ve meste za maly domek na vesnici. V katastru jsem zjistil, ze stavajici majitel ma na dome zastavni pravo smluvni. Na co si dat pozor pri prepisu aby dluh nepresel na nas?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

0x
Predevsim zjistit, zda ten, kdo tam ma zastavni pravo bude souhlasit s prepisem na jinou nemovitost. Ale vzhledem k tomu, ze jde o dost penez a neni to jednoduche, zvlast u vymeny, najdete si dobreho pravnika a at to resi on.

figurek*
hodnocení

0x

Termín Zástavní právo smluvní obvykle znamená, že majitel má hypotéku a domkem ručí bance. Bez souhlasu banky s ním nemůže ani hnout, na katastru nemovitostí by k přepisu změny majitele vůbec nedošlo. Výměnu byste museli vyjednat v oné bance a domek vzít i s nedoplatkem hypotéky.

Já si spíš myslím že vaše výměna tak jako tak neproběhne, protože stávající majitel by to zástavní právo nejdříve musel zrušit. To znamená vyplatit hypotéku, poté dát vklad do katastru a zástavní právo ukončit. Teprve potom by se dalo uvažovat o výměně domku za byt. Mám trochu obavy, že tak komplikovanou akci do zimy nestihnete.

Radím : zeptejte se stávajícího majitele jak velký ten nedoplatek je a jestli ho dokáže vyplatit. Jestli ho nedokáže vyplatit, hledejte jiný domek.

dolga*
hodnocení

0x

Nechápu, proč výměna - lepší je prodej a koupě, oboustranně, ta výměna je tedy sakra divná...

tonda2
hodnocení

Protoze pri prodeji bych musel shanet nejake bydleni nez se naskytne koupe a take dan z prodeje/nakupu nemovitosti odpada.

chjo

Koupíte/prodáte ten samý být/dům, který byste měnili. Daň se platí z nabytí, takže se jí stejně nevyhnete.

Nemovitost se zástavou banka jen tak vyměnit nedovolí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]