Dobrý den, čeká mě realizace podlahy na půdě. Půda je nezateplená, odvětrávaná přes tašky. Sedlová střecha, sklon 35°. Složení střechy zvenku-dovnitř: betonová taška, latě a kontralatě, podstřešní poj. membrána, krokve, toť vše. Zateplení mám vodorovné nad pokoji, klasicky vatou. Pro jistotu ale napíšu celou skladbu stropu, jak by měl vypadat i s podlahou na půdě a Vás bych chtěl požádat o kontrolu a případné připomínky, co je špatně, co by se dalo udělat lépe. Popis udělám zevnitř-ven (resp. zespodu-nahoru): . . . Sádrokartonová deska . Parozábrana . AL konstrukce pro sádrokartonový strop . Vata (Rotaflex TP 01) 100mm . Kleštiny/mezi kleštinami 120mm vaty . Na vatě mezi kleštinami kontaktní membrána 135g (aby nelétaly vlákna vaty po půdě a na uskladněné věci + aby nepadaly nečistoty do vaty) . Nad membránou mezi kleštinami 30mm odvětrávaná mezera . Na kleštinách prkna silná 25mm, mezi každým prknem podélně mezera min. 5 mm . Půdní prostor, min. výška 300mm, max. výška 1300mm . . . . Doplňující dotaz: Na krokve (z vnitřní strany, tj. ze strany půdy) bych rád dal ještě jednou tu samou membránu, co jsem dával na vatu, aby se neprášilo zvenku (je to špatný nápad?). Děkuji všem předem za rady!
Chápu dobře, že chcete dát membránu (difuzní folii) na vatu v páscích mezi každé dvě kleštiny? A pak ještě jednou v celku napnout na kleštiny?
Za mě, vyprdnout se na provětrávanou mezeru a mezi kleštiny dát přesně tolik vaty, kolik je tam místa na výšku. Vata stejně časem trošku slehne a nějaká mezera tam vznikne. Difuzku v jedné vrstvě na kleštiny tam klidně dejte, nic nezkazíte, ale není nutná. Jen otázka, co se stane, pokud mezi prkna napadá trošku čurbesu a hned pod nimi bude difuzka? Bude zacpaná mezera odvětrávat? Nebude lepší to nechat propadnout do vaty a nechat mezery čisté? Pokud budete brát prkna přímo z pily, tak prkna přišroubovat vruty "na sraz" k sobě tak jak se bez nějakého stahování podaří. Jak seschnou, udělají se několika milimetrové mezery na odvětrání samy.
doplněno 01.03.20 12:06:
Jinak bych zapřemýšlel nad celkovou tloušťkou izolace.
22cm vaty je nic moc, být Vámi, tak ještě udělám kontra rošt na kleštiny a přidám 5-10cm vaty.
V zásadě vpořádku, jen co se týče materiálu, nosná konstrukce pro sdk není Al, ale ocelová. Dále kontaktní membrána 135 g musí být paropropustná, ne parotěsná. Poslední dotaz nechápu proč dávat ještě jednu membránu, když tam máte už pojistnou fólii. Jedině kvůli většímu komfortu proti prašnosti. Použít zase paropropustnou fólii.
Děkuji za odpovědi. Ano ta kontaktní membrána je paropropustná. Ne na kleštinách druhá nebude. Bude mezi kleštinami na vatě v pruzích + (jak byl doplňující dotaz) bych rád dal ještě jednu na krokve, kde už jednu nadkrokevní paropropustnou mám, ale rád bych dal ještě jednu z vntiřní strany (tj. nadkrokevní i podkrokevní, prostor mezi krokvemi nevyplněn) , pokud by to nějak technicky nevadilo. Jednalo by se pouze o celkové snížení prašnosti na půdě, ale nerad bych si zadělal na nějaké srážení vlhkosti kde nemá být a následně i plísně. To je hlavní důvod mého dotazu.
Jak píšete, má to i nevýhodu. Když do krovu začne téct, nezjistíte přes tu fólii vůbec nic. Budete ji pak zase řezat? Znesnadní to identifikaci závady. Takže pokud máte jistotu, že je vše, jak má být, dejte si ji tam
1) Dvě vrstvy difuzky (pod a nad krokvemi) ničemu nevadí (v první odpovědi mi unikly ty krokve). Jen je třeba jednotlivé pásy kvalitně slepit, jinak to nedává smysl. Standardně se jen překládají přez sebe a to z hlediska prašnosti moc nedává smysl.
2) Co se týče těch pruhů difuzky mezi kleštinami shora na vatě, považuji to za zbytečnost. Raději to investujte do zaplnění té 3cm odvětrávané mezery mezi kleštinami. Vata si i tak sedne a mezera se udělá sama.
3) Izolace bych opravdu přidal, já mám 7+16=23cm a je to málo.
Dával jsem mezi kleštiny výšky 16cm, vatu 16cm. Když na půdě teď odklopím desku, vata není v žádném případě nalepená na desku. To je zkušenost, ne tabulka v excelu.
Zkuste i prosím dát nějaký odkaz jak se k sobě dva pásy difuzky sponkují. Rád se přiučím.
Děkuji za rady. Zvažuji, že tu membránu z vnitřní strany krokví dávat nebudu. Máte pravdu, že v případě problémů se střechou, ať už by šlo v budoucnu o cokoliv, bych neměl jak problém včas odhalit. Tu odvětrávanou mezeru mohu zmenšit na minimum (děkuji) a ta membrána by se mi na tu vatu taky vešla, má asi 1 mm. Tak snad se vše povede.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.