Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soc.příspěv.a přiznání druha jako posuz.osobu

Od: martusena* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den.

Mám ještě jeden dotaz..Pokud chci žádat o sociální příspěvek,případně o příspěvek na bydlení..Mám byt v osobním vlastnictví..Žiju s dcerou /12letou/ a přítelem...Já a dcera máme v tomto bytě hlášené trvalé bydliště,ale přítel nemá a ani mít /po vzájemné dohodě/nebude.. ..Vím,že v případě zájmu o příspěvek na bydlení se uvádí jako společně posuzovaná osoba pouze ten,kdo žije se mnou ve společné domácnosti,,nicméně musí být také trvale přihlášen na této adrese..v mém případě je to pouze dcera..ale co se týká sociálního příspěvku..,,měla bych( jak mi bylo řečeno pracovnicí zabývající se oborem sociálních věcí)nahlásit i svého přítele,který s námi žije déle jako tři měsíce ve společné domácnosti...A to jako druha..Nicméně na můj dotaz,,zda když nenahlásím tohoto přítele při žádání o sociální příspěvek..tudíž ho vlastně nepřiznám...mi bylo řečeno,že budu poškozovat svým způsobem sebe,ale zákon jako takový porušovat žádným způsobem on ani já nebudeme...Můj stručný dotaz tedy zní:

Musím striktně při žádání o sociální příspěvek nahlásit i svého přítele/druha/,který s námi žije ve společné domácnosti déle než ty uváděné 3 měsíce,nebo to záleží na mně,,jestli chci tento příspěvek uplatňovat v souvislosti s ním,nebo bez něj?

Můžu já nebo on nějakým způsobem porušovat tímto zákon?

Zatím mně bylo řečeno,že je to pouze na mně,,jastli ho uvedu nebo ne(byť s námi žije už skoro rok)-jiné by to bylo ovšem,kdyby se jednalo o nájemní,(či městský byt) Chci se tedy zeptat jak to vidíte vy...Předem mockrát děkuji za odpovědi...M.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

0x

Dobrý den,

v žádosti byste podepsala, že jste uvedla všechny společně posuzované osoby. Pokud Váš druh s Vámi trvale žije a společně uhrazujete náklady na své potřeby, a Vy ho přesto neuvedete, zákon (117/1995Sb.) porušujete a hrozí Vám nejen odnětí a vrácení dávek, ale i pokuta.Obávám se, že nepřiznáním druha poškozujete ne sebe, ale stát.

Pokud váš přítel u vás nemá trvalé bydliště, tak bych ho nehlásil. Když by vám úřednice řekla že jste jí ho prozradila tak bych jí řekl že jste se rozešli, nebo že se jenom navštěvujete. Životní minimum pro vás a dceru je 4840,-Kč. Záleží na tom jestli bydlíte na malém městě kde se všichni znají a jaké má sociálka možnosti zjistit si zda váš přítel bydlí s vámi (třeba u sousedů v domě). To jestli máte byt v osobním vlastnictví by nemělo mít na nárok na příspěvek na bydlení vliv. Nájem platíte do fondu oprav? Čím menší příjem máte tím větší příspěvek na bydlení dostanete. Příspěvek si můžete sama spočítat na vyplata.cz/... . Náklady na bydlení=(nájem+záloha na plyn+záloha na elektřinu)x3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]