Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdění z Porfixu pěnou

Od: smarticek® odpovědí: 28 změna:

Ahoj,

chci se zeptat, zda máte někdo zkušenost se zděním Porfixových tvárnic na pěnu. Budu dozdívat ve druhém patře jednu zeď, aby se dala udělat normální obytná místnost do výšky cca 260cm. Porfixy 500×250×250 mm. Nad tou místností bude sedlová hlíníková střecha od Maslen.

Lepit bych to chtěl tímhle:

dek.cz/...

Co si o tom myslíte?

Díky za tipy

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek*
hodnocení

1x

nejsem si jistý jestli zrovna porobetonové tvárnice jsou dělané na zdění pěnou...vím a znám to je u cihelých...základní nevýhoda je ta, že to drží jen na tlak..

hodnocení

Já právě vím, že broušené cihly se tak dají zdít. Na youtube jsem ale našel video, přímo od ytongu, kde to takhle lepili, housenka 5 cm od každého kraje a nalepili to. Dočetl jsem se i z nějakého fóra, že kdosi z ytongu to neoficiálně odkývl, že to lze, ale standardní postup je klasickým lepidlem. Chci ušetřit čas a námahu s mícháním, tak mě zajímají zkušenosti lidí a odborníků.

krtek*

ano, čas a námaha se zděním je hlavní argument a já ho kvituju...nicméně bych zdil jen z ověřených systémů...čiže pokud to ytong oficiálně nepodporuje, ví proč

hop®
hodnocení

1x

Zdění Ytongu a podobných materiálů je dnes už běžná praxe. Jediný problém bývá v přesnosti či spíše nepřesnosti tvárnic. Při zdění na lepidlo lze každou tvárnici dorovnat, při zdění na pěnu je daleko důležitější přesné založení první řady a bývá nutné některé křivější tvárnice klínkovat, aby seděly do svislé roviny. Při zdění používám postřikovač a každou styčnou plochu před aplikací pěny namočím. Pěna lépe přilne a rychleji vytvrdne.

kuchtik00*

Ano, klínovaní zdiva.. větší "čuňárna" při zdění pórobetonu nelze vyrobit.. co se asi stane, když tvárnice zůstane podepřená pouze klínem a následně se zdivo zatíží? Vždyť tam jde zatlačit rukou i hřebík, co tak může s klínkem udělat tunové zatížení?

A pak se všichni diví, proč jim novostavba z pórobetonu praská..

fik
hodnocení

1x

Já bych do toho nešel...vem si že tvárnice nikdy nebude přesná na setinu milimetru. Když to lepíš lepidlem,vždycky je tam sice malá,ale pořád vrstva pro dorovnání. To u pěny nelze.

Co na tom vidíš za námahu? Stačí kbelík a míchadlo. Vezmi si jak se stavělo dříve,míchačka se nezastavila,tuny písku,cementu a vápna

...vem si že tvárnice nikdy nebude přesná na setinu milimetru...

Ani cihelná tvárnice není přesná. Je to o víře každého z nás. Já lepil i plné cihly na pěnu.

Kdo to nezkusil, neuvěří, kdo to zkusil, nepřestane.

fik

Zdil jsem jak z porfixu,tak z ytongu. Ani jedno nebylo dokonalé. Tvárnice létaly v průměru o 0,5mm. Když si dáš zubatou stěrku 6mm,krásně si každou tvárnici dorovnáš do absolutní roviny. Fláknout tam jennom housenky pěny,na 9 šáru už to asi bude celkem poznat,proto ani výrobci tento systém oficiálně nepovolují. Broušené cihly jsou přesnější než porobeton,tak tam s tím asi nebude až takový problém. I když osobně tomu taky moc neholduju,přijdu si jako by ta zeď neměla držet a ta stavba se dělala na 5 let

...Broušené cihly jsou přesnější než porobeton.... máte nějakou statistiku, či zkušenost?

Proč mi více zákazníků reklamují křivé cihly, nežli porobetony?

hodnocení

0x

Co si o tom myslím? je to jednodušší než opráce s maltou-ať již tenkovrtsvou nebo nebo obyčejnou zdicí nebo na lepidlo.Po ukončení práce zavřete lahev na pistoli a ostříknete ústí čističem či acetonem a je uklizeno -míchačka či metla na vrtačce-míchadlo umít ve vodě...Kdysi jsem zkoušeli-ne porfix nebo ytong,ale porotherm-druhý den šla utrhnout jen jejím rozbitím, asi hodinu nebo dvě po položení už nešla utrhnout.Nevidím v tom problém-jen doporučení- každý blok omést od prachu,klidně i mokrou štětkou!

hodnocení

Já mám známého,co mi říkal, že synovi stavěli dům z nějakých betonových prefabrikátů a lepili taky na pěnu a bez problému. Ale víc názorů a zkušeností, větší objektivita a snad i předejití něčemu, co by mě mohlo v budoucnu mrzet. :)

Na pěnu jsme toho vyzdili hejno,ale vše z porotherm broušené nebo heluz dtto.Ytongy na pěnu jsem nezdil, ale už jsem,nwn kde o tomto četl,slyšel! Nebal bych se toho-omést blok, mokrou štětkou a púosadit na housenky z pěny,srovnat a pryč od toho, pak další ...

re4zon
hodnocení

0x
Ytong jsem uz penou lepil a drzi to jako cert. Nebyla to sice cela zed, ale nevidim duvod proc by to u ni melo byt jinak. Nove domy z ytongu se stopami peny ve sparach obcas vidam, takze bych nerekl ze to bude chyba.

mtan
hodnocení

0x
Opravte mě, jestli se pletu, ale nedrží betonové a cihlové tvárnice na místě hlavně jejich tření, které je dáno jejich vahou a hlavně i vahou dalších řad? Pěna je pouze pomocný fixátor při zdění. Tohle u porobetonu nehrozí, ten je moc lehký. Určitě bych porobeton pěnou nedělal...
penar

Pane, klidně si porobeton třeba svařujte. Pokud výrobce oné pěny uvádí,že porobeton lepit lze,pak nevídím důvod proč do toho nejít.Nebo si mylíte ,že výrobci lžou?

Mtam-je to schválený technologický postup.To že byste si to Vy neudělal je věc jedna,ale tvrdit nepravdu je už špatnost!

hodnocení

0x

Pěny vyžírají mravenci, vosy, včely ... , zateplení zdí zase ptáci, slepice ..

Opět velmi dobrá rada na nic!

Jak na nic?

denbraven.cz/...

Musí si uvědomit, že polyuretan mohou (ale nemusí - sázka do loterie) časem vyžrat breberčata a izolační vlastnosti ve spárách jsou v háji. Snad i proto PORFIX doporučuje zdící maltu ze standardních materiálů.

porfix.cz/...

majklchris

Zkoušel jste na porfix maltu ze standartních materiálů? Asi ne protože je na toto přímo určená suchá maltová směs pro tenkovrstvé zdění! stejně jako na ytong,hebel.Jinak pěna se musí vždy nějak zakrýt ne před hmyzáky ale degraduje UV zářením,které u ložných spár nehrozí. A vyzobání zateplení ptáky? no snad v době kdy se stímto začínalo,už cca15? let jsem neviděl vyklovaná místa na zateplovačkách,aleposň na sídlištích v JH!Je to nepochopitelné,ale i ptactvo se učí!

1. PORFIX - sám uvádí v mém odkazovaném letáku - lepící zdící malta

2. Ptací a zateplení - zajeďte si třeba na ulici U Boroviček, Praha - Řepy - 2 roky staré izolace. Sami ornitologové neví, co ptáky k tomu vede, vyklovávat otvory.

majklchris

1) to už beru ale původně jste psal : " zdící maltu ze standardních materiálů" ! To lepicí zdicí malta je prostě už nestandartní 2) sorry ale připadá mi že v Praze musí být vždy něco jinak než ve zbytku ČR. Zajedte pro změnu do CB, JH,PE a ukažte jedno vyklované zateplení.Jen tak mimo nejsou to staré díry? až x let vyklované a neopravené?

Ještě ke hmyzu-na pěnu messi spárami profixu -ytongů... se hm,yzázi nedostanou. Pokud ano ,pakmožní v případě,že zeď zůstane neomítnuta (nepřestěrkována...)

kuchtik00*
hodnocení

0x

Pracoval jsem pár let u Porfixu jako technický poradce, tyto dotazy jsme řešili často, doporučení bylo vždy jednoznačné - pěnu NE!

Zdění na pěnu není certifikovaný postup, tedy ztrácíte jakoukoli možnost reklamace.

Nese to s sebou dva problémy - první je statika. Pórobeton není broušená cihla, tzn. dosedací plocha není zcela rovná a k vyrovnání resp. k dosažení "plnoplošné" spáry slouží právě slabá vrstva lepidla. Při zdění na pěnu nejen že pěna nemá pevnost v tlaku, ale ani nezaručíte rozložení pěny po celé ploše tvárnice. Pokud si prohlédnete technické údaje i k cihelnému zdivu, vždy je charakteristická pevnost zdiva na pěnu výrazně nižší (i poloviční) oproti zdivu na lepidlo. CIhly jsou běžně P8-P12, pórobeton běžně P2-P4.. jednoduše může pevnost zdiva klesnout někam, kde už to nebude stačit. Druhý problém je smrštění tvárnic po vyschnutí (pórobeton se vyrábí autoklavizací, tzn. z výroby jde celkem mokrý, cca 30% obj. je voda). Po vyschnutí dochází k miniaturním objemovým změnám, které pěna nedokáže přenést a může se to následně projevit prokreslením spár na omítce (viděl jsem toto i přes perlinku!).

Cca pět let zpět měl Ytong certifikaci na zdění PŘÍČKOVEK na Pur pěnu, i od toho už ale potichu upustili - detaily ani důvody ale neznám. Nosné pórobetonové zdivo nebylo na PUR pěnu certifikované nikdy, od žádného u nás působícího výrobce. Co si kam píšou výrobci pěn je věc druhá, ale reklamovat budete případnou poruchu zdiva, pěnu Vám vždy vyhodnotí že je OK.

Pracoval jsem pár let u Porfixu jako technický poradce, tyto dotazy jsme řešili často, doporučení bylo vždy jednoznačné - pěnu NE!
Přeci Porfix nemůže sdělit, nedávejte tam naše lepidlo, ale cizí pěnu?

jenda2*
Ale muzete a firmy zasadne lzou. Na penu lepim i hmozdinky. Vyvrtany otvor prostriknu vodou od prachu, lehce striknu trochu peny a zatlacim hmozdinku s 1 zavitem sroubu. Vyborne.

honzin*
hodnocení

0x

Výrobce tvárnic má doporučené materiály na zdění aby to fungovalo . Pokud zdíte z materiálu, který nedoporučuje, pak je to celé na vaší odpovědnosti. V momentě kdy se něco pokazí, jste v tom sám a nidko z rádcu klidně to vyzdi na pěnu vám už nepomůže a neporadí jak to opravit. Je na zvážení jestli si "ulehčit" práci materiálem, který vám někdo poradil na netu a nenese na výsledku žádnou odpovědnost. Nebo se držet doporučeného postupu výrobce a mít klid, že jste to udělal jak se má.

jenda2*
hodnocení

0x

Tvárnice opláchnete před zděním vodou a usadíte na pěnu. T vlhkostí expanduje, takže množství zkusmo tak, ať zbytečně neleze přes okraj po expadndování. Pak se jen natáhne fasáda a o pevnost spojů nemusí nikdo pochybovat. Pěna po zaschnutí je tvrdá a drží perfektně. Malta neudrží spojované části zdaleka tolik, kolik pěna !

jabraka*
hodnocení

0x

V systému porfix lze pouřít i tvárnice s "perodrážkou" ve svislých spárách,kde není potřeba spojovací lepidlo vůbec.I v horizontálních spojích je polymerovaný Isokyanát.Vlastnosti těchto hmot mohou být přizpůsobeny potřebám použití v širokém rozsahu.možností kopolymerace součástí.Výrobci stavebních hmot mohou zadat jen potřeby ,chemici si poradí s technologií výroby.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]