Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podbití střechy

Od: shinok odpovědí: 15 změna:

Zdravím, chystám se na podbití sedlové střechy. Chci omítaný podhled, tzn. z latí konstrukci, osb, polystyren. Mám krovy asi 1m od sebe. Na různých fotkách vidím, že se jednoduše udělá z latí konstrukce z krovu k domu (trojuhelnik) a na to už jde osb. Ta deska se neprověsí časem, když je kotvená po metru? Navíc osb ma 2,5m, napojení dvou desek by bylo mezi krovy, tam bych musel nějak ješte rastr dodělat.

Nebo raděj na tento jednoduchý rošt dát ještě křížem 2 nebo 3 laty a k nim teprve kotvit osb?

Podbití střechy

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gel
hodnocení

3x

Źádný podhled bych nedával, nechal bych to tak. Ušetří to hromadu práce v pozdějších letech. Všechny podhledy se časem většinou vodou poškodí a musíte dělat složité opravy.

shinok
hodnocení

to je jako kdybych třeba neudělal fasádu a nechal to tak ... a řekl si,,,stejně se časem poškodí tak proč to dělat ... to je blbost

Není to blbost. Uděláte kratší střechu, jako se dělaly stovky let. Bez přesahu, neni nutné podbití.
Můžete mi prosím sdělit důvod přesahu střechy o těch pár desítek centimetrů?
shinok
hodnocení

...ale o tom tady vůbec není řeč, jestli takový přesah nebo makový nebo žádný. Já mám střechu hotovou s přesahy a řeším omítaný podhled a jak na to ...

hodnocení

2x

OSB je dobrý materiál, leč spíše na podlahy. S deskami nad hlavou se pracuje vždy blbě. Osobně bych to řešil palubkami, poté nátěr tenkovrstvou lazurou v odstínu, aby ladilo např s dřevěnými okny.Lépe to bude vypadat. OSB vypadá dost lacině, provizorně . Udělal bych z toho max boudu pro psa, nebo krmítko pro ptáky.

Inženýre,přečti si pořádně otázku,tazatel chce OMÍTANÝ podhled.*bzum*

Já osobně bych latě přidal,jejich hmotnost není příliš velká,takže konstrukci příliš nezatíží.

shinok
hodnocení

právě jak jsem psal níž, tak mám obavu, že přídání latí to celé trochu zatíží. Chtěl jsem vědět jestli má někdo zkušenost z praxe jestli se konce krovů můžou váhou nějak ohnout časem... nebo jestli se to takle běžně dělá

OSB přes dvě pole bez přesahu, tedy na 2m.Ale jak jsem psal. Toto bych nedoporučoval Na dřevěnou konstrukci, která pracuje natahovat omítku?

hodnocení

0x

Hrozně málo informací, aby se mohla dát relevantní odpověď. Je třeba sdělit současné složení střechy a krovu, dále, zdali má být prostor vytápěn a podobně.

Jak silný polystyren chcete dát a proč?

shinok
hodnocení

řeším tuhle část, co je venku, takže žádné vyhřívání nikde není. Na obrázku mají osb kotveno přímo k tomu roštu z latí. Mě zajímá jestli přidat ještě laty podélně,aby osb desky byly kotvené v celé ploše (viz obrázek víš). Zdá se mi, že kotvení po metru je nadaleko a desky se časem prověsí ... polyš 2cm jen pro srovnání a natažení lepidla a struktury

...zase když přidám laty budu o to víc ty konce krovů zatěžovat ( ty se neohnou? )

Podbití střechy #2

hodnocení

0x
Foto provedení bez podbití. K němu by se asi hodilo obejít dvě ulice v mém okolí. Domky stáří 5 a více let maji všechny podbití s nějakou vadou. Dřevěné se odtrhnou, vlhkost na OSB způsobí časem potíže... Já bych nikdy do podbití nešel.
Podbití střechy #3
shinok
hodnocení

pardon, ale to je bezpředmětná odpověď k tématu ...

To bylo k vysvětlení první odpovědi kolegy. Podhledy se dělají, ale počítejte s pravidelným servisem. A potíži.
Plovoučka, osb desky, všechno pracuje. Snad ještě plastové desky nebo MDF.

mtan
hodnocení

0x
Dobrý den,
také jsem slyšel, že s podbitím jsou spíše potíže. Je to třeba dobrá schovka pro vosy. I když lehce vykouřitelná, to je pravda. Myslím, že vaše otázka zněla jak to provést a odpovědi zde jsou spíše ve stylu, jak to udělat jinak. Vím, že tímhle článkem nezodpovím vaší otázku, ale nebylo by dobré zvážit možnost bez podbití? Sám nemám podbití na novostavbě, je to jen můj osobní názor, ale podbití bych si nedal už z estetického hlediska, o (ne)praktičnosti nemluvě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]