Nejste přihlášen/a.
Dobry den, budu delat podlahu v podkrovi kde puvodni slozeni byl prkeny zaklop,nasyp a coulova prkna na tramovych polstarich. Ted mam vse odstraneno na nosne tramy 20x20cm roztec do 100cm max. delka 4,5m. Potrebuji se dostat na puvodni vysku tj. 21cm nad nosne tramy.
Poradte prosim nejvhodnejsi skladbu nebo jinou variantu. Nevim zda je lepsi pouzit nizsi nebo vyssi rost.
pr. 1. rost 6x4cm roztec do 60cm , zaklop (coulova prkna nebo OSB), vyplnit izolaci proti kroc. hluku a 1x nebo 2x OSB.
pr. 2. rost 6x15cm roztec do 60cm, zaklop(coulova prkna nebo OSB), izolace proti kroc. hluku cca 20mm a 1x nebo 2x OSB.
pr. 3...atd.
cele podkorovi bude ze spodu vytapene, tak neni potreba tepelne izolovat od podlahy.
Dekuji
Stando, variant je několik, třeba dřevotříska 20 mm nařezaná na pruhy 11,5 cm, deska dřevotříska lamino, osb, 18 mm kročejivá izolace 5cm, deska OSB 18 mm a finálka
nebo pruh 15 cm na stojato, cetris, 1 cm, izolace 3cm cetris mirelon plovoučka
nebo... další možné varianty podle vaší peněženky
Nikoliv hranolky XxY (ale taky možné řešení)
Z toho co jste napsal jsem pochopil, ze bude lepsi udelat vyssi rost.
Jeste upresnim, ze podlahu budu delat cca na 120m (soucet vsech mistnosti) a nosne tramy jsou v 1/2 dlouhe 10m, ve 5m oprene o nosnou zed. V podkrovi bude resp. uz je , kuchyn, obyvak, loznice, WC, koupelna, chodba zde vse jsou tramy.
Pisete, ze hranoly nikoliv, ale nevylucujete to..., z jakeho duvodu by jste radeji pouzil drevotrisku apod. na stojato?, kdyz vyloucim duvod financni a i celkove zatizeni, protoze to co tam bylo se da pocitat na tuny
dekuji
Když máš na mysli OSB desky,podlahu podle Rigipsu,podlahové desky Rigidur.Nevyjde to dráž a odpadá v podstatě i protikročejová izolace,protože Rigidur má výborný kročejový útlum.Dokonce předpokládám,že by se to mohlo použít přímo na ty prkna stávající podlahy,položit na desky z Rockwool.podobně jako plovoucí podlahu,oddělit od stěn pouze pěnouPUR.Přečti si na odkazu
Přesné postupy a možnosti.
JABRAKA
doplněno 09.01.10 12:45:Ten odkaz nefunguje,zkus tento:
JB
Dekuji za rady a omlouvám se za pozdní reakci.
Když jsem vše porovnal, tak jsem se rozhodl pro tuto skladbu a doufám, ze dobře:
1. Rigidus 2x12,5
2. Kroč. izolace STYROFLOOR T4
3. Prkna 24 mm
4. Rošt 100x80 (rozteč do 60cm)
Tl. kroč. izolace zvolím dle skutecné výšky po vyrovnaní roštu.
Měl bych ještě dotaz ohledně tzv. pásů pod rošt resp. mezi rošt a záklop aby nedocházelo k přenosu hluku nebo vrzání, ale myslím si, že pokud mám kroč. izolaci mezi záklopem a vrchní deskou kde bude udělaná dilatace od stěn bude vše OK.
Je to tak?
Děkuji
rozteč můžu klidně zvětšit a to na 70cm, uvidim dle 24mm prken, které dám na rošt.
poměr stran hranolu je mírně předimenzován tj. 1,4 nebo 7:5 jak kdo chce.
přesný rozměr podle poměru by byl 100x70, 60 je už málo a navíc při navazování prken je potřeba mít dostatečnou plochu na upevnění,. 3cm je tak hranice já budu mit 4cm.
1m roštu z hranolu mě vychází na 40,- což na místnost 4,5x4,5=20,25m tj. 1m2 = 70,-, celkem cca 1440,-
1m roštu z dřevotřísky tak jak jste navrhl vy, vychází cca na 12,- tj, 1m2 = 21,-, celkem cca 432,- a zde je potřeba pokud se nepletu křížový rošt tj. cca 2x432=864,- a zde neni ještě započítano: nařezání prutů a veškerá další práce.
Při 100m2 je rošt z hranolů 100x80 o 2800,- dražší, což je pro mě zanedbatelný rozdíl a hlavně méně pracné.
jj, dám vědět, ale bude to trochu trvat. Dřevo je objednáno bude příští týden, musím ještě dodělat parozábranu (čekal jsem na kvalitní pásku na parozábranu ty metalizované nebo hlinikové stojí za ho..., vzal jsem od Hasoftu pásku PE a tmel, páska nemá chybu) a SDK, nějakou tu mokrou práci a pak se vrhnu na rošt a až pak objednám kroč. izolaci + Rig. desky..
takze mam pouzit resp. musim pouzit vatu do lehkych podlah? např.
Orsil T-P
Rockwool Steprock HD
nebo muzu pouzit Orsil N apod., ktera je urcena do tezke podlahy?
Stando, asi jsem se ukvapil. Měl jsem si znovu přečíst od začátku text. Jeětě jednou, pokud budete řešit jen kročejový hluk v podlaze mezi vytápěným prostorem, klidně použijete dcd-ideal.cz/...
nebo i Orsil N20, nebo i silnější.
ano budu resit pouze krocejovy hluk, ale zaroven se potrebuji dostat na potrebnou vysku. Mel jsem jen obavu aby se me diky EPS pripadna vzdusna vlhkost nedrzela v drevene konstrukci stropu/podlahy. EPS bude mit asi horsi propustnost nez vata, ale v mem pripade by to snad nemelo vadit, co jsem se ted docetl tak snad ne.
EPS POLYFON vypada rozumne i ta cena je "dobra" hlavne o proti vate. Pouziju pravdepodobne POLYFON T3500 40mm - 5mm a na to jako finalku dam asi hotovy podlahovy dilec RIGIDUR 2x12.5 mm, doufam, ze takova skladba bude dobra, ale ta cena ... . Asi jeste zvazim OSB, Cetris. Tak se jeste zeptam je nutne davat 2xOSB 4PD 12mm krizem nebo bude stacit 1x OSB 4PD 18mm?
Dekuji
Tak začínám pomalu pytlikovat ten muj bytelny rost 100x80mm. Natrel/nastrikal jsem ho Bochemitem pro vypodlozeni pouziju prkynka apod. a stáhnu k nosnemu tramu vrutem 8x160 az 200mm podle vypodlozeni, hlava vrutu bude zapustena s podlozkou 25mm.
jen si nejsem jisty zda pro vypodlozeni prostoru kolem 5mm je vhodna preklizka...muzu ji pouzit? Zatim jen vymeruji, tak muzu pouzit to co navrhnete.
Dik
pomalu me chodi ceny na podlahove dilce RIGIDUR a zacinam uvazovat radeji o OSB desce.
Milane, vas navrh 1x18mm OSB bude to OK nebude praskat pero drazka?
Pokud pujdu do OSB, tak skladba bude vypadat takto:
1. 1x18 OSB 4PD
2. EPS 40-50mm
3. 1" prkna
4. rost
5. nosne tramy
bude to takto pri beznem zatizeni v poradku?
Dekuji
Stando, ale to nepotěšíte Jabraku s deskou OSB.
skladba OK, jen "2."EPS Polyfon 2+2cm nebo 2+3 cm dcd-ideal.cz/...
nebo vata N 20 (30) isover.cz/...
včetně videa
jako vždy vše je o penězích.
doplněno 29.01.10 11:06:ale ještě bych zvažoval u bodu 1, zdali neada dvě vrstvy slabší?!?
no prave proto jsem se ptal za 1x OSB 18 nebo 2x OSB 15 a co takhle 2x OSB 12, kdyz budou desky celoplosne na "pevnem" podkladu z EPS?
zkousel jsem na rostu o rozteci 55cm i pruhyb 1" prken a vse se zdalo byt dobre.
EPS je zvuk, pod celem podkrovi jsou vytapene mistnosti.
jeste nemam presnou vysku rostu abych mohl rict kolik bude potreba EPS ci jine materialu. Bude to kolem 50mm, spis mene.
Milane, polyfon mam v planu. Rost uz se pomalu rysuje a vypada to na 2x2cm polyfonu.
na rost pod coulova prkna mam v planu dat pas ekoflexu aby prkna nevrzala apod. , zeptam se neni to zbytecne?
pisete dat mezi OSB ekoflex..., je to z duvodu, treni desek nebo krocejovka ci oboje?
muzu pak desky k sobe sesroubovat?
Dik
Polyfon,nepolyfon,polystyren pohlcuje zvuk nepatrně.Protihlukové složení i kročejová izolace je nejlépe vyřešena právě u rigiduru.
A že je drahý?OSB desky 2 x 18 mm jsou o dost dražší.A ještě tam chceš dát ten polyfon místo desek z minerální vlny.
JABRAKA
ohledne RIGIDUSU zde uz jde o penize
pokud pouziju 2x12 OSB jsem nekde na 120,-/m2 pri 100m2 tj. 12 tis.
pokud pouziju RIGIDUR E25 jsem nekde na 400,-/m2 pri 100m2 tj. 40tis.
rad bych sel do RIGIDURU, ale bohuzel nepodarilo se me sehnat lepsi cenu. Moc pekna cena je zde levnymaterial.cz/... , ale na nic nereaguji, takze asi mrtvi e-shop.
kdyz me das dobry kontakt...muze byt zmena, ale jinak OSB
doplněno 31.01.10 20:51:oprava:
pokud pouziju 2x12 OSB jsem nekde na 190,-/m2 pri 100m2 tj. 19 tis.
stando, nesouhlasím s Jardou o útlumu zvuku, ale osobně bych dal vatu 2x2cm přes sebe
zeptam se neni to zbytecne**není to zbytečné a cena? to je jen za drobné...
treni desek nebo krocejovka ci oboje*******obojí
O Orsilu N jsem take uvazoval zatim mam cas musim udelat po rostu dalsi praci a az pak budu davat izolaci a OSB aspon to trochu seschne.
osobne se me vice zamlouva vata musim na to juknout.
ten pas na rost to je v pohode..jen jsem se zeptal.
Panove mrknete na foto. Premyslim (samozrejme az omitnu) jak udelat prechod podlaha-preklad a preklad v pruchodu.
Na podlahu pouziju 40mm polyfon a 2xOSB(krizem). Napadaji me dve moznosti.
1. dorovnat betonem (cementovym poterem) vuci OSB - samozrejme dilatace
2. vyrovnat preklad a posledni OSB bude presahovat na preklad (mirelon - OSB) dilatace pouze u prvni vrstvy OSB, vice mista neni.
doplněno 21.03.10 20:14:ta druha moznos se me moc nezamlouva tu asi vyloucim.
napadlo me jeste dat do betonu na preklad hralonky (zalit betonem) a natvrdo prisroubovat pas 1xOSB.Pod OSB bude mirelon
budu pomalu planovat rozvody vody a topeni a premyslim zda dat rozvody na zaklop nebo do dutiny kde, ale diky nametum dojde k potizim a nekde ani neprojdu...vrtat do tramu se me nechce. Na zaklop prijde 40mm Polyfonu a 2xOSB. Topeni CU 22 a 15mm rozvod vody PPR 25 a 20mm. Proto se ptam ceho se mam vyvarovat a zda bude lepsi EPS - rozvody - EPS - OSB nebo mirelon - rozvody - OSB.
A co udelat rozvody v Polyfonu. Dve vrstvy 3 a 1 cm. Rozvody bych normalne polozil a prichytil na zaklop. Pak polozil 3cm Polyfon a udelal v nem v mistech rozvodu preruseni a cely to ve skladbe kolmo na tu prvni vrstvu zaklopil 1cm Polyfonem. Pak uz OSB a je hotovo.
myslis rozvody s mirelonem dat na zaklop a zakryt 10mm polyfonem nebo bez izolace a zakryt EPS? Rozvody musi byt v izolaci jak u zaklopu tak u OSB.
Me napadaji tri moznosti:
1. EPS pod, mezi a nad rozvody a zakryt OSB deskama
2. 20mm EPS pod a nad stim, ze si udelam tak trochu vlastni systemovou desku.
3. nechat v polyfonu mezeru a vlozit rozvody s mirelonem a zakryt OSB deskama
nemuzu se rozhodnou a nic dalsiho me nenapada
polyfon ma jen 30 a 40mm na ten kousek muzu pouzit obyc. EPS
dik za pekny nakres. Ja mirelon myslel jako izolaci rozvodu. Zaklopeni pomoci EPS je v pohode, ale nechtelo by to odizolovat i od zaklopu, kdyz pominu unik tepla tak u studene vody muze dojit k roseni a naslednym potizim.
jen pro upresneni jake moznosti me napadaji:
doplněno 14.05.10 18:33:tak co, nikdo me nepouze vybrat variantu nebo navrhnou lepsi?
mně by to taky zajímalo
Stando,koukal jsem že máte u záklopu docela velký mezery mezi prknama - to je umyslně?
Chtěl bych pod ten záklop dát parozábranu, je to špatný?
jak silný/hustý rošt musím udělat když mam mezi trámama 115cm ,mam 60mm fošny když necham nařezat hranoly 60x80 a dam je po 50 cm bude to stačit? Záklop bych udělat z 24 mm fošen.
Děkuji
Pokud prkna nejsou dostatecne vyschla mezera se udela sama. Mezera ma duvod, jinak budou prkna vrzat, takze pri pouziti vyschlych prken je nutne nechat mezeru. Jestli bude parozabrana mezi tramem a zaklopem bude se vzdusna vlhkost drzet v nosnych tramech a nebude mit kam jit coz je spatne.
Z jakeho duvodu chcete davat parozabranu? Parozabranu davat na teplou stranu a co nejblize.
Ja mam roztec nosnych tramu od 70 do 100cm a rost 80x100, roztec cca 45cm, predepsano jsem mel 80x120cm a roztec 45cm. Jestli mate mezeru 115cm, tak roztec bude cca 135cm, pri pouziti tramku 60x80cm bude roztec rostu 50cm malo a pro 1" prkna max. mezera, ale za predpokladu, ze prkno bude min. 15cm siroke. U vas to bude chtit roztec max. 30cm nebo nechat fosnu fosnou a dat ji nastojato, ale nevim jak to mate s vyskou.
Co se tyce rozvodu...budeme si muset pomoct sami.
S výškou to mam právě na pytel a koukam že i těch fošen bude málo,co kdybych použil místo prken na záklop OSB nebo nějaký jiný desky s perem a drážkou?
Konkretně mam na mysli DTD desky - má tady s nima někdo nějaký skušenosti?
Tu parozábranu bych tam chtěl dát kvůli červotoči ( mam chycený trámy,stříkal jsem je bochemitem,ale nevim do jaký míry bude účinej,ale je to asi jak s tou vlhkostí,raději at napadne prkna než aby sežral trámy)
desky budou lepsi a drazsi, ale lepsi a rychlejsi prace.
porad bude potreba udelat rost. Rost muzes udelat mezi tramy, kdyz jsi na tom spatne s vyskou
pocitej, ze tramy nebudou v rovine a rostem se to vyrovna
jestli mas chycene tramy...predpokladam, ze hlavy bude to chtit zpevnit napr. zelezem
bochemit pouzivam take a udajne je v interieru tzv. na furt (bochemit plus a bochemit forte)
hlavy tramu musi vetrat, ta parozabrana tomu uskodi a navic pokud osetrim nove drevo a stare take melo by byt vse pak OK.
ve starych tramech uz zadny brouk nebude, ale houba ano, ale je otazkou jak je chyceny...neni na vymenu?
jinak nez (v domacich podminkach) strikat je lepsi poradne napustitet stetkou.
doplněno 27.05.10 20:45:jeste takovy detail, ale dulezity tva roztec je cca 135cm jsou ty tramy nebo muzou byt nosne pro obytnou mistnost tj. jaky je rozmer a delka tramu.
napr. tram 20x16 delka 4,5m (roztec 70cm) je dnes dimenzovan na 450kg/m2
Proč myslíš že ve starých trámech už brouk nebude? S houbou problem nemam. Trámy jsou cca 23 x 23 po 4 metrech podložený nosnou příčkou. Je to ručně sekaná kulatina,ta bude pevnější než klasický trám.
Jak se tvoří ten rošt mezi trámy,bylo by nějaký foto?
nez se larva promeni v brouka trva nekolik let a sezere denne drevo cca delku sveho tela tj. max. 20mm. Za tech 80let co mas tramy by byl uz sezrany Jestli ale nekde najdes mrtveho tesarika nebo jsou slyset (ted si nedelam srandu) tak tam jsou.
Napusteni znici larvy pouze povrchove a totalne jen mikrovlnou technikou nebo urezanim.
Jinak tramy co mas ty mam i ja 22x22 delka 10m po 4,5m na zdi.
Kolik muzes jit nad nosne tramy? tj. vyska podlahy po finalku.
Mam tam spiš červotoč,občas jsou vidět hromátky jemných pilin. Sen by byl vejít se do 10 i s výškovým rozdílem,ale jsem smiřenej s 15 čisly.
tak ja jsem se u tebe dostal na 13cm
1. rost 60x40 (roztec 20cm) rost pres tramy
2. zaklop 15mm (osb,dtd ...)
3. izolace 30mm
4. 2xOSB 12mm nebo jina deska
jinak na brouky urcite ne parozabranu...proste se jich zbavit a napadene drevo nejlepe vymenit nebo poradne osetrit a asi i zpevnit.
Nemam stim zatim žádný skušenosti,ale dělat rošt po dvaceti cm mě docela děsí. Mezi trámama budou dost velky výškový rozdíly (cca 7cm).
Co ten rošt mezi trámama?
Kurnik,to se do tý debaty nikdo nepřidá?
tak s vyskou jsi v pr...
tak pisu co me rekl muj dvorni projektant
vyrovnat tramy zaklopem (prknama), krocejovku a pak desku OSB. Spoje OSB mit v miste tramu pod spoje napric tramu dat OSB a prosroubovat. Mezi zaklop a OSB dat krocejovku.
1xOSB 25mm zatizeni 70kg/m2
1xOSB 30mm zatizeni 115kg/m2
ve tvem pripade bude OSB nosna, tak nema vyznam davat 2xOSB, zde bude ve stejne tlousce mensi nosnost i za predpokladu slepeni a prosroubovani.
doplněno 01.06.10 13:22:to to vse plati jen pro tvou roztec tramu!
Spoje OSB mit v miste tramu - platí i P D?
pod spoje napric tramu dat OSB a prosroubovat - v tomhle už se strácím úplně?
to jen jen nakres OSB a jak bylo mysleno spojeni desek napric tramama.
Zaklop bude pod a napric tramama.
doplněno 04.06.10 07:14:hnede jsou tramy, oranzova je OSB deska a zelena je take OSB, ale pas a ten bude slouzit ke spojeni dvou OSB.
duvod ... pod OSB a nad zaklopen budes mit krocejovou izolaci.
nejses otravnej, nadarmo se nerika "hloupejsi se nezepta", kdyby se clovek neptal nic nedokaze
ja mel na zaklope mnoho nasypu, tak jsem musel dohanet vysku tj. cca 21cm, proto ten rost, dohanet to izolaci apod. je nevhodne.
jinak mam (budu mit) na zaklope 40mm izolace a 2x OSB 12mm. Vse mam nakoupeno, ale neni to jeste cele hotove delam cca 120m2 k tomu jinou praci... uz aby to bylo
jsem o tom přemýšlel a půjdu taky do roštu,jesti se vysplham nejak moc vysoko tak dam niší okna,jde o to že zatížení 115kg/m2 se mi zdá docela málo tak bych se zeptal kolik vynese ten navrhovaný rošt - latě 60x80 rozteč 30 mezi trámama mam 120. Nebo řeknu rovnou,chtěl bych se dostat aspon na 200kg/m2 a použít latě z 60mm fošen?
nevim jak mas dlouhe tramy, ale cenove se vyplati pri tve vzdalenosti vlozit dalsi nosny tram mezi a mas vystarano a mohl by jsi se dostat na 450kg/m2 (samozrejmne dle delky a rozmeru stavajicich tramu)
ted to nevim presne, ale orientacne tram delka 4,5m 16x20 roztec 60cm je 450kg/m2
Nu pěkně mne se... že jsem to neudělal když jsem dělal věnec,ted bych to raději řešil tím roštem.
nove tramy staci ulozit 15cm do zdi (kdyby jsi nahodou o tom zacal uvazovat)
jestli mas stare nosne tramy cca 22x22 tak jak se to bezne delalo, tak s rostem se nedostanes na normou danou nosnost.
nejsem ted schopen rict jaka bude nosnost odhad cca 250kg/m2 pri delce 4,5m za predpokladu, ze bude rost zasahovat i mezi tramy a bude, tak ve stredu tramu podlozen vynglem, ktery bude prosroubovany skrz tram aspon 2x8mm stevtovina.
rost bude muset byt aspon 6x12 roztec 40cm.
dalsi moznost je polozit ty fosny na nosne tramy..diky sirce je mozne ubrat na vysce a nosnost zustane.
nejlepsi bude, zajit za projektantem a za 500,- ti to vypocita a tuzkou nacrtne na papir a budes mit vystarano.
1x OSB 25 mm není dobré řešení, raději 15+15, 15+18, 18+18 křížem lepené, šroubované či sponkované
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.