Nejste přihlášen/a.
Potřebuji poradit ,jsme 8 podlažní panelák ,ve výtahu používáme čipy.
Je stanovená věková hranice,kdy může dítě používat výtah samostatně?
Zakonem ne, muze byt dano vyrobcem / provozovatelem - viz vyse - vylepeny navod k pouzuti.
Z meho pohledu tehdy, kdy se nesesype z toho, ze se s nim vytah zastavi mezi patry a idealne si i dokaze samo zavolat pomoc.
Jasně, ničte si kolena už od útlého věku. Vaše děti chodí pěšky? Moje vnučky ne, chůze po schodech je nebezpečnější než-li jízda výtahem, jen světlo vám za cestu několikrát zhasne.
Tak mně už je 64, bydlím ve 4. patře bez výtahu a můj ortoped říká, že každodenní několikerá chůze do 4. patra a pravidelná "údržba" kolen na ortopedii se mi na mých kolenech velmi pozitivně podepisuje. Navíc když viděl rentgen mých kolem s odstupem 6 let, tak se při mé váze 115kg docela divil, že za těch 6 let prakticky nedošlo ke změně k horšímu.
Tedy na 100% souhlasím s gumídkem.
se satamem a gumidkem souhlasím sice ne na 100 procent ale na 300 procent i můj ortoped říká hlavně chodit a že vše vnučky liduš nechodí od mala pěšky (neberte to zle) bych se zrovna nechlubil pak nemaj být děti obézní a ničit si kolena chůzí když pak maj dva metráky se nedivte
Citace z "i-výtahy:
"Otázka od kolika let smějí jezdit děti sami ve výtahu je poměrně zajímavá. Výtahy splňující současné platné normy a předpisy (např. ČSN EN 81-1,2 (A3), 81-20) jsou již natolik bezpečné, že je mohou teoreticky používat děti, které jsou schopné navolit směr jízdy. Starší výtahy zejména bez klecových dveří mají být opatřeny návodem (které si ovšem malé dítě neumí přečíst), kde je uveden věk (min.10 let). Vše samozřejmě záleží hlavně na zákonných zástupcích pokud nechají dítě používat výtah samo. S tím souvisí ještě jedna věc, pokud se dítěti ve výtahu něco stane, zodpovídá za za celou situaci většinou provozovatel výtahu (tedy BD, SVJ a pod.) Nejlepší možností je dodržet alespoň těch 10 let (dítěti zdravá procházka po schodech neuškodí) a také prostudovat návod k obsluze."
Ve starších výtazích to bylo omezené kvůli bezpečnosti, kabiny nemívaly dveře a nehlídané dítě tak mohlo snadno přijít k úrazu. Omezení bylo také kvůli váze dítěte - lehké dítě neseplo podlahový spínač a ovládání výtahu se nepřeplo z vnějšího na vnitřní (z kabiny). Výtah se tak nedal z kabiny ovládat. V návodech na ovládání bývlo uvedené omezení (tuším 10, nebo 12) let. Výtahy, odpovídající současným normám naopak mají kabinové dveře a nemají podlahové spínače, takže tyto dva důvody nejsou podstatné a v návodech už obvykle žádné věkové omezení uváděno není. Takže jediné omezení je snad to, že dítě musí dosáhnout na ovládací tlačítka.
Zase pozdě!
Dnes šestileté děti umí ovládat počítač, tak proč by neuměly zmáčknout tlačítko s číslem patra? Vůbec bych se nazabýval nějakým omezením. Pokud je někdo klaustrofobní z výtahu , tak si zvolí sám, jestli pojede, či ne a tak bych to nechal na dítěti,ať si samo rozhodne. Kdo je svéprávný, může jezdit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.