Nejste přihlášen/a.
Rád bych sa spýtal ako bysom vedel opravíť alebo s čím povrch stolíka prikladám obrázky za radu ďakujem
Vy ste prebrúsili vrchnú dyhu,čo bola nalepená na tej z lisovaných pilín. Aby ste to zrovnali,tak to musí ísť na veľkú pásovu brusku. a to je nerentabilné. Potom to ošetriť a nalepiť novú dýhu alebo na to naskladať niejaký motív z rozličných materiálov a zaliať to dvojzložkovou živicou a povrch prefrézovať a vyleštiť. Návrh @jethro je ideálny.
Nejednoduší, nejlevnější a nejrychlejší je použít samolepící fólii (tapetu) vhodné barvy. Pokud si s ní umíte poradit a použijete kvalitní tapetu v dekoru dřeva, nebude to běžným pohledem ani pznat. Musíte ale vědět jak na to.
Před tím ale přebrousit, aby tam nebyly ty hrby. Pak natřít třeba nitrolakem, aby tapeta držela.
Pokud je cílem skutečně stolek zachovat, pak se nabízí varianta do spár vpravit lepidlo na dřevo, svorkou stáhnout do doby zaschnutí (podle lepidla alespoň hodinu) a následně brusným papírem obrousit a následně napustit nějakým olejem, voskem, nebo natřít barvou.
Elegantnější by bylo určitě rámeček celý odloupnout, očistit a následně znovu přilepit a následně postupovat stejně. Vzhledem k tomu, že plocha je polepená nějakou dýhou, tak při broušení dojde k jejímu probroušení a pak už se skutečně nabízí spíš ta tapeta.
Vymente dosku. Je na nej prebrúsená krycia dyha na jadro z drevotrieskovej dosky. Novú dosku buď ohranujte hrubšou drevenou dyhou alebo zakončite lištami ako na pôvodnom stolku. Nakoniec ošetrite olejom (jednoduchšie) alebo lakom. To sa oplatí v prípade, ak sú nožičky v dobrom stave a stolček má pre Vás hodnotu.
Já dělám doma na koleně. mám ráda renovované, zachráněné věci.
Obrousím smirglem. Natřu základovkou, znovu přebrousím jen zlehka, a natírám Balarylem. Míchám různé barvy s bílou, i lesklý s matem, aby byl pololesk. Výsledné barvy spíše pastelové - modrozelená, lila, béžová, žlutá.
Záleží na ostatním vybavení doma, aby to ladilo.
Vnukovi jsem dělala stoličku na přezouvání, modré nožičky a sedátko omyvatelná tapeta s dětskými motivy do modra.
Ty spáry bych jenom natřela hustší základovkou, která to vyplní, nejsem truhlář, a mě by to stačilo. Hlavně plocha musí být krásně hladká, musíte umět trefit správnou hustotu barvy, aby nebyly znát tahy štětcem. Ale na něčem se to naučit musíte. Další výrobky už bývají jenom lepší.
Udělal bych z toho takový industriální kus nábytku, že by lidi valili oči. Pře několika lety jsem to viděl prodávat za těžký prachy. Dřevo neuměle opracované a napatlané různými zbytky barev. Několik tónů dohromady. Patrně to bylo staré dřevo s nánosy několika různých barev a to bylo vybrušová no do různých vrstev. Docela punkový nábytek. Dalo by se to i napodobit možná technikou špachtlí. Nanášet různě barevné pasty - musí být hustší,aby se zanesly ty hrubé nesmysly a vícekrát přebrušovat, třeba 5x6x. Pravděpodobně pásovou bruskou, vibrační to domrví. Nakonec jen přelakovat.
tady jsou nějaké postupy,jak na to
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.