Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jestli je normální takové navyšování vlhkosti v bytě během noci (viz. obrázek). Tento údaj je zrovna z ložnice. Mám teploměry i v ostatních místnostech, ale pro ukázku asi stačí tento údaj.
Ty skoky dolů na nižší vlhost je větrání před spaním a to druhé je ráno. V ložnici jsem měl orchideje (nyní už jsem je přemýstil do jiné místnosti) a nyní zde prozatím žádná květina není.
Ložnice má jedno okno na jihovýchod.
Myslíte že to je v normě, nebo jak nejlépe mohu vlhkost snížit? Přemýšlel jsem nad čističkou vzduchu a odvlhčovačem.
Děkuji za odpověď. Bohužel během noci chci mít teplotu nižší a proto mám na termostatu nastavenou klesající teplotu.
Tomu rozumím. Jenom jsem vysvětlil, proč údaj relativní vlhkosti stoupá. Je to údaj vztažený k teplotě. Stejný objem vody ve vzduchu (absolutní vlhkost) při teplotě 20°C a 23°C znamená jinou hodnotu relativní vlhkosti. Proto se vám zdá, že je relativní vlhkost strašně vysoká, ale tomu přispěje i ta klesající teplota. Tady je to "vědecky"popsané cs.wikipedia.org/...
Teplota klesa, relativna vlhkost narasta. Navyse vlhkost vydychujete. Vsetko su prirodzene javy. Okolo tretej rano sa pokles teploty zastavi a vlhkost zacne mierne klesat.
Pokial nemate plesnive rohy, okna orosene tak, ze voda kape az na parkety, ci ine sprievodne nevhodne javy; tak Vas graf ukazuje dobry stav. Ak by ste tam mali suchy vzduch, zase by sa Vam zle dychalo.
Je to v podstatě normální a logický jev.
66% je sice již poměrně dost, ale není to až tak kritické...a po vyvětrání vlhkost rychle klesne.
Bohužel nevím jak ji snížit jak během dne tak přes noc. Co se týče vlhkosti během dne tak pohybuje okolo 50 - 55%.
Spící člověk za noc vydýchá a vypotí asi 500 - 1500 g vody. Při relativní vlhkosti 65% a 21°C obsahuje 1 m3 vzduchu 12 g vody. Tak si to spočítejte. Prostě musíte větrat. Mimochodem, zkuste si změřit hladinu CO2. V zavřené ložnici běžných rozměrů o dvou spících lidech překročíte normu po první hodině.
Takže co tak čtu tak jsem se přiučil nové informace. Děkuji. Takže doporučujete před nocí hezky vyvětrat a poté se spokojit s vysokou vlkostí a znovu větrat ráno?
Ideální je větrat stále. Pokud nevadí hluk nebo prochlazování některého vnitřního povrchu, pak stačí pooteřeným oknem (mikroventilace většinou moc nepomůže, asi bude potřeba přivřená ventilačka). Pokud to takhle jednoduše nejde, pak jsou složitější technická řešení.
To je ale konina. V zimě mít neustále něco pootevřené, otevřené ! Tím pouze ochladíte stěny bytu a tím pádem musíte více topit, aby stěny se ohřály a v místnosti bylo akorát. Vlhký vzduch v místnosti přiotevřenou ventilačkou nevyměníte. Nejlépe v zimě je větrat několikrát denně do průvanu po dobu 5 -8minut.Nestačí otevřít pouze jedno okno, chce to průvan. Vlhkost se znatelně sníží a stěny se neochladí.
jj, se vzrůstající teplotou klesá koncentrace roztoku a naopak. Co tahle základní poučka v praxi znamená : Když vzduch ohřejete, snížíte koncentraci vodní páry. Když ten sám vzduch ochladíte, koncentraci vodní páry zvýšíte.
Jestli se vám nerosí okna nebo nevlhnou stěny kolem oken, pak orchideje můžete vrátit zpět a nemusíte řešit vůbec nic. Snad jen to, že by vám vůbec neuškodilo ložnici vytápět na trochu nižší teplotu. Dvacet stupňů by stačilo. My v ložnici topíme na osmnáct.
A nenechte se strašit zkazkami o kysličníku uhličitém. Kdyby skutečně byl tak jedovatý, asi bychom dávno vymřeli.
Děkuji za odpověď. Bohužel okna jsou trochu ze spoda zarosená, ale plíseň se zatím neukazuje.
Bohužel mi teplotu v bytě řídí termostat a ted ovladá všechny topení, které v bytě jsou. Teplota mi postupně během večera klesá na noční teploty.
O nějaké filtraci a různých senzorech na CO2 už jsem stejně přemýšlel, tak uvidím zda něco pořídím.
no ještě jde o to čím tu vlhkost měříte, ideální je vlasový vlhkoměr a pdle vašeho obr. to vypadá na digitál..
To je krásný důkaz toho, že všude propagované nárazové větrání je nesmysl. Ono totiž nejde si "předvětrat do zásoby". Tenhle blud pochází z doby, kdy okna byla natolik netěsná, že větrat nebylo vůbec potřeba. Větralo se pouze pro vyvětrání pachů a na to nárazové větrání stačí. Jak sám vidíte, tak z vlhkostí to tak není a to jste ještě neměřil CO2.
Ještě doplním, že produkce vlhkosti odpočívajícího člověka je 60g/hod při 24°C, takže dva lidi za noc vyprodukují skoro litr vody (pokles teploty relativní vlhkost samozřejmě taky ovlivní).
Větrat trvale. V zimě obvykle stačí mikroventilace, v létě "ventilačka". Ideální je samozřejmě nucené větrání, ale to asi pořizovat nehodláte.
Vývoj byl takovýto: Začal tlak na úspory energií a zjistilo se, že netěsnými okny uniká spousta tepla. Přišla éra těsných plastových oken a s nimi přišly problémy s vlhkostí a plísněmi. Tedy se zjistilo, že větrat je potřeba a tak přišla další éra a to éra nuceného větrání rodinných domků a bytů. To však bylo zpočátku velice drahé, takže se u těch těsných oken zase začala dělat mikroventilace. Ono to vypadá, že místo starých levných netěsných oken si dnes kupujeme drahá okna s úmyslně vytvořenou netěsností, ale není to tak úplně pravda. Jednak s tou mikroventilací můžeme pracovat (když nejsme doma, můžeme ji zavřít) a jednak ty úspory tepla nejsou jen o infiltraci, ale také o mnohem menším prostupu tepla přes rámy a samotná skla. Jinak v případě rodinných domků je nucené větrání dnes již standardem a cena je přijatelná.
Teplota bytu pokud se v něm nacházíme se pohybuje na 23℃, když se večer vařilo tak vysoupala na -23,5℃ a během noci klesne na 21,5 - 22℃ (při ranním větrání občas ještě méně) a tu poté drží do doby než mám nastavený sepnutí termostatu.
Přítelkyně je trochu zmrzlina, tak asi při topení na 23℃ nejsme normální lidi..
Ono také záleží na tom, jestli jste byt v novostavbě, kdy jsou zateplené stěny a vše to ještě vysychá, tedy vlhkost v bytě je vyšší, nebo jste byt kde se hodně vaří, pere a jestli sušíte prádlo na domáícím skládacím sušáku, jestli máte okna s třístupňovým těsněním, utemovanými dveřmi , parotěsnými zábranami a podobně. To se pak nelze divit kondenzátu na okně
Pokud si pořídíte čidlo CO2, zjistíte, že normu v obsahu CO2 v zavřené ložnici překročíte po hodině ..
To, že vlhkost se po vyvětrání rychle vrací je způsobeno nevětráním. Vodu pohlcují materiály (deky, matrace, ..), které ji po další hodiny budou vydávat. Musíte větrat. Nejlépe trvale po několik hodin.
Taky jsem znal takové a pak zjistili, že skutečně jim někde uniká voda z potrubí... Vyloučili jste možné závady?
Jinak doporučím VZT s rekuperací. Stále dokola slyším, že je to drahé. Znám dost lidí, co si v klidu pořídí nové SUV, nebo kupují jízdní kola za 100 tis., dovolenou každý rok za 50 tis. Ale nejsou ochotni dát 100 - 150 tis. za automatické strojní větrání.
Norma říká, že v místnostech s živými lidmi se musí větrat tak, aby se všechen vzduch vyměnil nejdéle za dvě hodiny nebo 25 m3 na osobu a hodinu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.