Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji se poradit. Po digitalizaci obce jsem zjistil, že soused má zaplocený kus našeho pozemku. Když jsem ho na to upozornil, tak mi jen nadává a vyhrožuje, že už je to vše dávno jeho. Navíc má na mém pozemku i boudu od plynu. Dnes tam něco dělali. Co mám dělat? Obrátit se ne právníka?
Se sousedem bych se zkusil napřed rozumně domluvit. To bude totiž nejlepší cesta pro Vás.
Bohužel vy v tomto případě taháte za značně kratší konec. V momentě, kdy celou věc začnete řešit silou přes soudy, nejspíše uspěje soused - na domluvu nebo občanskoprávní spor máte šanci uspět.
Pokud je tam přípojka plynu, nebo plynoměr a jiné vyústění inženýrských sítí, nelze očekávat, že dojde k jejich dobrovolnému přesunu. Klíčové je i to, zdali se bavíme o 1m pozemku nebo o 100m.
Pokud se nedomluvíte, ten plot a skříňka tam stojí dlouhé léta, nikdo nikdy nic nenamítal tak nejspíše bude tato část pozemku přiznána sousedovi...
Toto je samozřejmě po digitalizaci běžný stav, že skutečnost se liší od map a lidé se buď dohodnou, nebo se musí soudit..
Na druhou stranu, pokud jste si oba dlouhá léta mysleli, že ten plot a bouda je na správném místě, pak má asi velkou šanci ten "váš" pozemek tzv. vydržet.
K vydržení nedojde samo sebou, musí ho rozhodnout soud. Takže pokud podle map a místního vyměření (Není mi jasné, jak u vás ta digitalizace proběhla, geodeti místním šetřením zpravidla prodle krajinných prvků, staveb a zídek, pokud nesedí s body na mapě, dávají věci do pořádku. ale jestli je tam jen pletivo, tak to na ortofotomapě nevidí. Dali vám tam na hranici pozemku takový ten plastový čudlík- kotvu?) je ten pozemek váš, máte právo po sousedovi požadovat odstranění toho, co je tam jeho. Prvně výzvou dopisem, potom soudně. Ale musíte být schopen prokázat, že ten pozemek je váš, ne jen podle mapy na na netu. A on, pokud nebude s těmito hranicemi souhlasit, je podat žalobu na určení vlastnického práva, kde může prokazováním toho, že pozemek v dobré víře užívá 10, popř. 20 let (řádné a mimořádné vydržení).
Ale v obci byl podobný případ, kdy obecní cesta vede po soukromém pozemku a k žádnému vydržení myslím nedošlo. Takže si myslím, že by nemělo ani v tomto případě.
Tak já jsem si myslel, že to správně není, ale zatím jsem to neřešil, protože vlastník byl můj otec, který loni zemřel. On s ním měla také řadu sporů..Kdy ho po hádce praštil tyčkou. Byl pak soud a soused si našel dva falešné svědky..
To tam teda máte veselo.Není nad dobrý sousedský vztahy. I když něco vysoudíte,tak náprava může trvat roky pokud se vůbec něčeho dočkáte
Reakce na doplněno 23.02.20 16:31:
Je mi jasné, že o vydržení musí rozhodnout soud. Zatím usuzuji jen z mapy na internetu, ale tam to vypadá jasně. Samozřejmě bych požádal geodezii o vytýčení hranic. Ale než začnu "totální válku", tak jsem se chtěl poradit. Jestli zde už někdo podobný problém neřešil. Abych právě nevytýčil hranice a on pak nepodal žalobu na vydržení... A já to prohrál..
Už jsem řešil podobným problém s tímto sousedem u navazujícího pozemku (to už je extravilán), původně to byla cesta do polí. Dnes trvalý travní porost se stromy.. Před pár lety to rodiče enchali vytýčit..To byl povyk.. Prý vše je to špatně a podplacené. Pak že jsme značky posunuli..Nakonec se značky ztratily a objevily se nové.. Loni se nakonec starosta odhodlal, že to nechá znovu zaměřit, aby byl klid.. Potvrdilo se, že máme pravdu.. Místo aby se omluvil, tak jen dále vyhrožuje..
Trochu jsem to "přeměřil" podle netu, tak jde cca asi o 80m2. Navíc tam jsou tři velké lípy. Jo kdyby šlo 5 metrů tak neřeknu, ale tak velkou plochu přece nemůže jen tak vydržet.
Bratranec má pod stodolou 10 m2, které vlastní někdo jiný a taky se nemůže dohodnout... A o vydržení nikdy nemluvil.. Přitom tam má postaveno taky už 50 let asi.
Pokud by jste prokázali, že se již otec dohadoval o pozemek tak by byla šance. Jinak výdržení je poctivé držení po dobu 10 let a počítá se do toho i poctivé držení předchozích majitelů. Jinak snad ten plot někdo stavěl v dobré víře, že jde po hranici se sousedem.
No ale pokud byla digitalizace, tak se hranice mění, tak těch deset let by se mělo počítat od té doby ne?
Nájemní smlouvy se také museli uzavírat nové po digitalizaci.
Pokud to tak je, pak nechápu proč obec pozemky pod obecní cestou už nevydržela.. Ta cesta je tam jistě 40 let..
Jinak se jedná o část naši cesty, kterou soused využívá..
no protože ta cesta je tam ve veřejném zájmu, tak proč by to obec vydržovala...je to vpodstatě nezapsané věcné břemeno..
Měl jsem přesně stejný případ, ale protože šlo o cca 10-15m2, tak jsem v zájmu dobrých vztahů nedělal nic a nijak mi to nevadí. Ten jeho plot tam stojí možná 50 let a nějaké geometrické přeměření nebo digitalizace to nemůže zvrátit..A stejné radím vám. Pokud to tak neuděláte, zhorší to tak vaše sousedské vztahy,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.