Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Provozní pozice ventilu na plynovém kotli

Od: romans odpovědí: 5 změna:
Vzhledem k poklesu tlaku vody v plynovém kotli jsem povolil ventil, který mi kdysi ukazoval soused, že je potřeba ho na pár vteřin pootočit a pak znovu dotáhnout. Je to malý, černý váleček, zdola, mezi trubkami.
Vtip je v tom, že jde pootočit jen asi o 90 stupňů a já si abolutně nemůžu vzpomenout, jestli se zastavuje ve směru hodinových ručiček nebo proti. Ať s ním točím na jakoukoli stranu, tak tlak neklesá, už je přes 3 bary a kotel začíná téct.
Trochu tlaku jsem už upustil ventilem na topení, ale to nic neřeší, potřebuju znovu zprovoznit kotel.
Otázka je tedy jednoduchá : v běžném provozu je dotyčný ventil dotažený ve směru nebo proti směru hodinových ručiček?
Žádný popis typu vyp./zap. nebo +/- u ventilu není.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud je to běžný kotel (typ?), pak se ten ventil uzavírá klasicky proti směru hod. ručiček, tedy doleva. Ovšem tlak potom sám neklesne, musí se voda upustit a tím tlak doregulovat. Na to mají obvykle kotle zespodu další ventil s možností připojení hadičky, kterým se dá voda upustit. Bez sdělení typu kotle vám víc říci neumím.

hop®
hodnocení

0x

Pokud Vám instalatér nebo servisák nevysvětlil takovou základní věc, jako je dopouštění kotle, a sám na to nepřijdete, tak si najděte návod k obsluze, tam bývá dopouštění popsáno i s vysvětlujícími obrázky. Každý kotel to má jinak, většinou se po směru ručiček zavírá (podobně jako klasická vodovodní baterie), ale třeba Vaillanty to mají obráceně. Když nám tajíte jaký máte kotel, asi víc neřekneme...

jenda2*
hodnocení

0x

Pokud nezvládnete takový pritivní úkon, jako je otevření ventilu a zase jeho zavření, tak se do ničeho nepouštějte. Zavolejte si topenáře a máte klid. Pokud se podíváte ta páčku, tak napříč těla ventilu bylo a vždy bude zavřeno, podél otevřeno. Nikdy se neotevírá na nějaký čas ale na hodnotu tlakoměru od 0,5 do 1 bar. Tlak nebude klesat, naopak po otevření stoupat. Nic záhadného v tom není.

hop®

Někdy je tam kulaté kolečko od ventilu, nikoli kohout...

hodnocení

0x

U Junkersů je povolit po směru, utáhnout proti směru hodinových ručiček.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]