Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šilené přepojovaní připojky pod napětím

Od: nikolatesla odpovědí: 31 změna:
Uvedu zde kaskaderskou kuriozitu provedenou elektrikarem, ktery sice vedel co dela, ale mel neuveritelne stesti ze se mu nic nestalo nebo nedal zkrat. Celkem jsem koukal jak blázen nebo jak na blázna, na elektrikáře, který přepojoval domovní přípojku závěsným kabelem AYKYz 4x16. Konkrétně způsobem, že potřeboval majitel RD, původní přípojku vedenou ze sloupu distribuční sítě 400V na trubkový ocelový nástřešník RD (RD je níže než uliční rozvod distribučních 400V), posunout z důvodu přístavby. Zjevně a zcela jistě nedošlo k vypnutí uliční distribuční sítě 400V jištěné nejméně 250A pojistkami. Uvedený elektrikář provedl odpojení kabelu AYKYz z ocelové HDS na RD, nějakým způsobem zaizoloval konce kabelu. (nevím celou kaskadérskou akci jsem nesledoval) a vyvlékl konec kabelu z ocelové trubky nástřešníku (min 4metrové) Po přeinstalaci konzol a upevnění té samé ocel trubky provedl zpětné provléknutí toho stejného cca 40 let starého kabelu ocel trubkou a zpětné zapojení do nové plastové HDS. Ptám tohle je ted nová moda nebo dovolená manipulace s částečným posunutím jednoho konce přípojky a to vše pod napětím? Stačilo zaváhání při odpojování, izolaci, vyvlékání z trubky, zapojování nebo prasknutí notně staré izolace kabelu... Smích "Je to bezpečné, je to bezpečné?" jak řekl klasik v známém americkém filmu Maratonec.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radiss
hodnocení

4x

Takový postup lze bezpečně provést a běžně se provádí. Pro tuto práci jsou speciální pomůcky i izolační koncovky na kabely. Jedná se o práci s nízkým napětím, v každém drátu je 230V - vzduch tedy elektrině klade dostatečný odpor na to, aby nedošlo k přezkoku náboje - stačí relativně běžné dielektrické pracovní a ochranné pomůcky.

Jde o běžný postup. Zvláště v případě, že jsou pojistky například sdílené. Při některých úkonech se elektřina nevypíná, aby nezůstali odběratelé bez elektřiny.

Doba se posunula dnes se již i na vysokém napětí i poměrně složité úkony provádí bez odstávek. Není nutné kvůli všemu elektřinu vypínat.

nikolatesla
hodnocení

Samozrejme, jen to nemuze delat na zarizeni distributora bez jeho vedomi kazdy elektrikar a navic bez vedomi distributora. Je nutne znat rizika, postupy, met izolacni navleky a praxi v tomto. Videl jsem nasledky zkratu a vybuchu zapouzdreneho prumysloveho pripojnicaku a na nej nasunute pojistkove skrine, kde nejaky laik preklenoval pojistkove valcove patrony PV14 venkem, kdy pri zkratu za provozu doslo uvnitr pojistkove skrine vlivem pretaveni dodanych preklemu licen k jejich pretaveni s obloukem ionizaci vzduchu zkratovymi plyny s vybuchem a vybavenim 200A pojistek v rozvodne. Pojistkove patrony PV14 se promenily vlivem vysoke mzikove teploty kdy se vytvari fakticky plazma, ve sklo. Pracovnici vyroby v okoli byli dosti vyklepani, kdyz nastal fakticky zkratovy vybuch, ktery dokazal dynamickym ucinkem pohnout i s velkymi plechovymi vraty.

figurek*
hodnocení

1x

úplně normální. Ve drátech značených 3x400 pochopitelně není 400V, ale 230V a při manipulaci s dráty pod napětím 230V stačí dobrému elektrikářovi rukavice a zkušenosti. Vy to po něm raději neopakujte.

hop®
400V tam pochopitelně je, mezi dvěma fázovými dráty ! *hej*
figurek*

no jistěže. 3x400 je napětí mezi fázemi, které mají proti zemi 3x230. Tazatel nám tu vykládá báchorky o třicetileté praxi v oboru elektrikáře a tuhle maličkost neví. A co se týká elektrikářsky šílených věcí. Mě úplně uzemnilo, když jsem poprvé viděl jak elektrikáři zkouší, zda je drát pod napětím. Klepnou po něm prstem a když dostanou šupu, ví že drát je živý. Slézat ze žebříku pro zkoušečku a pak po něm lézt zase nahoru? Pro elektrikáře ztráta času.

hodnocení

1x

Pokud byl proškolen (v oblasti PPN, třeba profesní kvalifikace Montér prací pod napětím NN do 1000V - kód:26-049-H) a měl na to papír, pak v pohodě, z hlediska norem není problém...Jsou přímo i specializované firmy, které tyto práce provádějí. Německé předpisy z roku 2006, u nás dnes podobně; školící střediska a článek o konferenci (PPN), tady celkem zajímavý článek ke stažení...tyto PPN (práce pod napětím) se dělají celkem běžně, není to nic mimořádného, jen je třeba dodržet stanovené předpisy...a to nejen na nn, ale i třeba i na vvn - od 110 000 do cca 400 000V (110 - 400kV). Taky jsem prováděl práce na PPN do 1000V...

nikolatesla

Samozřejmě, ale dělají to zkrátka bezpečněj. Konkrétně napřed u takové přípojky odpojí kabel z veřejné sítě a pak s ním manipulují v přípojové malinkaté ocelové skřínce (velké riziko zkratu při neodpojení) To riziko sesmeknutí dodané izolace na konci kabelu nebo dokonce prasknutí pvc pláště kabelu je dost velké a pak by následoval zkrat nebo úraz. Zpětné připojení svorkami na venkovní holé lana uliční distribuce bude z plošiny pro ně už hračka.

hm*
hodnocení

0x

U nás, když opravovali tu vstupní bednu do baráku, tak taky nevypínali celou ulici. Já to neviděl, ale prý si navlékl takové velké izolační rukavice a prostě to udělal.

111®
hodnocení

0x

no a ještě so mohl vzít izolační galoše a gumovou podložku a nářadí samozřejmě izolované elektrikářské, sjou provozy, kde se to takto dělá běžně, ještě s jednou osobou co provádí dozor, případně jen dohled..záleží na §§ oprávnění podle Vyhl.50/1978 Sb.

nikolatesla
hodnocení

0x

Nemá smysl diskutovat s laiky. Třeba se tady objeví nějaký elekrikář. Rozhodně není povolená a už vůbec bezpečná manipulace s přípojkovým kabelem jištěným cca 250A pod napětím. V případě zkratu hrozí rozsáhlé popáleniny, při nutné práci ve výšce u takové přípojky pak také po leknutí pád dole. Vůbec netušíte jak vypadá zkrat při jištění stovkami ampér (zkratový proud bude dosahovat zcela jistě desítek tisíc ampér), je to fakticky výbuch, který dotyčného v lepším případě jen odhodí. Ta "odborná" poznámka že je ve vodičích jen 230V je taky dobrá.*bzum* Při výše uvedené manipulaci pod napětím stačilo aby ten kaskadér při odpojování z HDS odřel izolaci konce kabelu při vysmekávání velmi trvrdého a silného kabelu z té ocel trubky nástřešníku a bylo vymalováno o extrémně nebezpečném odpojování a zapojování ani nemluvě.

111®

máš pavdu, nečetl jsem zadání úplně do konce...

radiss

Určitě nejsem laik. V oboru již pěknou řádku let podnikám. Mám platné certifikaci PPN (práci pod napětím) a to pro hladiny NN i VN.

Jak takový zkrat vypadá vím. Vím a několikrát jsem i viděl zkrat na vedení VVN což je 110 000V. Na linkách VN se provádí práce pod napětím naprosto běžně. u NN (tedy těch 230V, mezifázových 400) se provádí i složitější montážní úkony jako výměna skříněk, sloupků a spojek pod napětím naprosto běžně.

Důvod je jednoduchý - takových zásahů jsou ročně stovky až tisíce, pokud by se kvůli každému takovému úkonu měl celý uzel vypnout, znamenalo by to spoustu odstávek sítě. Většinou se na vedení dá taková klema, který opravovaný úsek "objehne", v drátech je ovšem elektřina pořád.

Dnes se již dělá opravdu obrovské množství různých izolačních pomůcek. Krytek, dek, návleků, dokonce speciální sada právě pro výměnu pojistkových skříňí.

PPN se ovšem logicky provádělo i dříve například pro velké fabriky. Dříve když jsem pracoval u státní energetiky (to už dnes bude víc než 20let zpět) jsme o takových pomůckách ani neslyšeli - to byla jiná divočina, člověk musel být velmi opatrný a vše si hlídat - dnes již nastavené postupy a pomůcky odpoustí i nějakou tu drobnější chybu...

hodnocení

0x

Jen jsem něco podobného zažil v době když ještě vylo v síti 220V.

Elektrikář připojoval rodinný domek kabelem na sloup. Myslím, že měl paragraf 8 nebo 9 - pracoval totiž na rozvodně.

Vypnout ulici nemohl, tak to dělal pod napětím, byl vylezlý na dřevěném žebříku a dělal to holýma rukama, jeden drát po druhým - cekem 4 dráty. Před tím si samozřejmě natáhnul nosné lano.

nikolatesla

AYKYz je nosné lano plně integrováno v kabelu, při průřezu je to taková "osmička" ten kabel. Takto to ten váš elektrikář samozřejmě dělat mohl sice obrovský risk (něco jako delaborování bomby) ale pokud nebyl uzemněný nebo se nedoknul jiné fáze nebo nuly, tak byl na stejném potenciálu, úplně stejně jako sedící pták na drátě. Jiná věc je že se musí neuvěřitelně soustředit a nic nezanedbat a to ani například opomenutí v zapojení druhého konce kabelu atd. A hlavně zcela suchý žebřík! Napětí proti zemi a nule je téměř stále stejné cca 235V, jen mezi fázemi je 400V. Ale delaborovat ztvrdlý AYKYz pod napětím s jištěním kolem 200A to už chce velkou odvahu, vím co vše se může při tomto pokazit. Dotyčný chtěl zkrátka ušetřit aby nemusel volat na přepojení ČEZ distribuci a cálovat. Nehledě na to, že to téměř jistě ČEZ nepovolil neboli o tom vůbec nevěděl. Kolenovrt.

U nás toto ČEZ většinou zadává, řeší důležitější věci na práci

hodnocení

0x

Pokud je potřeba a je to možné, může elektrikář s oprávněním dle vyhl. 50 a patřičnými zkušenostmi vykonávat i práce pod napětím. To, že je z toho někdo "vyklepaný" nehraje žádnou roli. On sám musí vědět co je a co není v té chvíli možné. Není to nic neobvyklého. Sám jsem takové práce také vykonával. Ze zkušenosti mohu říci, že to vyžaduje hlavně klid při práci.

doplněno 19.02.20 13:17:

Jsou případy, kdy nelze jinak. Proto je ta možnost, že zkušený elektrikář, při dodržení určitých pravidel smí pracovat pod napětím. Pro tyto účely existuje i nářadí. Při školení se na tu možnost každý připravuje. Je pak na něm, jak k tomu přistoupí.

nikolatesla

Tak to vám blahopřeji, že jste se dožil. Jsem elektrikář (30let práce) , ale takovou kaskadérštinu bych nedělal doslova ani za milion co jsem viděl toho kaskadéra. Dělám také pod napětím, ale k práci kolem částí pod napětím jištěných už cca 25A a výše mám značný respekt a ani by mě nenapadlo odpojovat a přepojovat na vedeních či odbočkách pod napětím jištěných pojistkami o stovkách ampér, tady udělá chybu jen jednou. A to se pohybuji běžně u el. instalací rozvoden a trafostanic.

Když zažijete výbuch trafa Vn/Nn v rozvodně na pracovišti, tak vás pak jen tak něco nepoloží. Ale trochu víc přemýšlíte a dáváte víc pozor.

jabraka*
hodnocení

0x

Patřičné obutí a oblečení stačí,aby se nemohl zabít dotykem fáze,Pokud by se dotkl živým vodičem z neopatrnosti kovu z okolí,pak vyhodí jištění v uliční rozvodně.To ho maximálně trochu zdrží.Nejhorší ze všeho při práci pod napětím je se elektřiny nebát.Já pracoval s elektrikářem,který palcem zkoužel fázi v zásuvce.pod proudem.

JABRAKA

nikolatesla

Tak to balhopřeji, že jste ještě tady při takovém přístupu. Vůbec nevíte o čem píšete, zkrat na veřejném distribučním vedení, který je jištěn stovkami ampér se rovná výbuchu s velkou šancí na rozsáhlé popáleniny v místě zkratu, typicky u viníka zkratu nebo jeho pád ze žebříku, střechy nebo obojí.

hodnocení

0x
Nejsem elektrikář, ale často vidím dělat pod napětím.
Když jsem před časem dával přívod ze vzduchu do země, taky to zapojovali pod napětím. Že se to tak dělá běžně.
Asi před třiceti lety, když jsem zaváděl do baráku plyn, tak přijel plynař a na středotlak normálně navařil autogenem odbočku. Trubka plná plynu a rozžhavená do červena.
Tehdy jsem na to čučel jak bacil do lékárny.
Takže když se ví, co se dělá, neměl by být problém.
Prosim te co to obnaselo v tvem pripade zmenit privod ze vzduchu do zeme? Chtel bych casem nez se bude delat fasada nechat stahnout hds na sloup a pripojit barak zemi.

No, před těmi asi 25 lety, to bylo vcelku jednoduchý. Když onehdá nedaleko měnili sloup, šel jsem se jich zeptat, co by obnášelo dát přípojku do země. Odpověď byla jednoduchá. Vykopej si to, natáhni kabel od sloupu k pojistkám, co máš na baráku a my to pak přijedeme zapojit. Stálo to něco korunek do kapsičky, lahvinku rumu a jen jsem jim po přepojení podepsal papír, že z důvodu špatného stavu konzole na baráku byla zřízena nová přípojka. Do měsíce vše hotovo.

Dnes asi bude úřední šiml hodně řehtat.

S tím plynem je to také naprosto běžná věc. Není možné odstavit plynové řady, ale nebezpečí nehrozí. Dělají to kvalifikovaní montéři. Potrubí je pod tlakem, tudíž se dovnitř oheň nedostane. Na rouru se navaří kus drátu (aby materiál po vypálení nespadl do potrubí), okolo se pak vypálí se díra, na tu se nasadí návarek s otevřeným ventilem, návarek se zavaří a pak se ventil zavře. Dál už se pokračuje bez plynu, dokud se ventil po ukončení práce neotevře.

No nevím. Viděl jsem to asi třikrát a nikdy nedělali díru do trubky.
Vždy navařili na plynovod takový téčko, asi metr dlouhý. Na ten metrovej kus pak udělali přípojku a když bylo vše hotový, tak naproti navaření nasadil klíč, chvilku točil až se provrtal do trubky a pak dal na závit zátku a hotovo.
Nikde neutíkal žádný plyn. A že by propálili díru do trubky, tak to už vůbec ne.

hodnocení

0x

Neviem,aké sú presné predpisy tam u vás,no tu sa to takto má robiť. Sused menil strechu a prekladal konzolu. Prišiel elektrikár,ktorý má zmluvu s distribučnou spoločnosťou a ja som sa ho na to pýtal,že prečo to robí pod napätím. On mi odpovedal,že on nesmie vypnúť sieť a ani nemá prístup ku transformátoru.Ako jedným z dôvodov uviedol,že by mohol vypnúť niejaký dôležitý prístroj podporujúci životné funkcie a keby každý elektrikár si to mohol bežne vypínať a zapínať tak by to bolo ako na blikajúcom stromčeku.

asd1
hodnocení

0x

Je to jen lenost dělat to pořádně. Podobně např. pažení výkopů, taky běžně vidíš dvoumetrovou díru v jílu a tam borec co to umí.. Hlavně že elektrikáři na dotaz laika odpovídají zásadně "nehrab se v tom blbečku" a sami si koledujou... Tipnul bych, že mu vůbec nedošlo že případný zkrat neni prsknutí v bytě ale blesk co ho v lepším případě jen shodí ze žebříku *smich*

nikolatesla
hodnocení

Ne, je to tlakem zisku a manageru, maximalizace zisku(kazde planovane vypnuti elektriny jsou ztraty ve vyrobe a hlavne v kanclech nemaji tok dat) a proto se to prevzalo z nemecka podle vzoru-Nas mnogo! Minuly tyden se upekl jeden kolega pri praci na odpinaci VN 22kV, bylo to i medializovane. Ty rizika jsou zkratka a je to neco jako delaborace bomb, ta prace pod napetim. Pri praci pod napetim VN z izolovane vysokozdvizne plosiny ma pokazde jeden pracovnik ze zeme jeste kontrolovat kazdy pohyb pracovniku na plosine ale nedodrzuje se to.

hodnocení

0x
Ono zalezi taky jak kde. U nas je v ulici 5baraku a jde vypnout. Pojistky jsou na zacatku. Pokud ale mate vypnout podstatne vetsi oblast, tak uz to nebude tak jednoduche a udela se to pod napetim. Pokud se zily dobre zaizoluji, tak to jen tak nezkratne. Na odizolovani je nevodivy vercajk. Takze asi to pak je o peclivosti elektrikare. Samozrejme ze idealni je delat na vypnutem vedeni.

fik
hodnocení

0x

Dělali mi přepojení k nové HDS která je na jiném místě. Myslíš že něco vypínali? Stejně jak u tebe,pod napětím zaizoovali,vytáhli,přepojili co bylo třeba a pod napětím zase namontovali...to byli přímo z EON. Úplně jsem nesledoval co měli za ochrané pomůcky,nějaké rukavice,jakési izolační koncovky na konce kabelů a to bylo asi vše.

Co jsem tak vypozoroval v ulici,tak je to úplně běžná praxe,kvůli práci u baráků se nikdy elektřina nevypojovala.

Ono nesmíš být tak vylekanej,pokud to nedělá úplná trubka a má nějakou praxi,určitě to udělat lze,to že je to kaskadérština oni asi ví dobře,ale přesto s tím souhlasí a přesto to dělají

karel556*
hodnocení

0x
Proč jste se nešel zeptat na všechny otázky co vás tady trápí přímo toho podle vás kaskadéra? Na to asi chyběla odvaha a tak si krátíte dlouhou chvíli tady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]