Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám problém s mým trvalým bydlištěm u rodičů. Potřebuji poradit jak se správně zachovat. Již od dětství mám trvalé bydliště u svých rodičů v rodinném domě. Ještě před necelým půl rokem jsem dům užíval a bydlel tam, ale pak mi matka z nevysvětlitelných důvodů sebrala klíč od domu a nechala mi pouze klíč od garáže, kam mi nastěhovala nějaké mé věci. Znemožnila mi tím vstup do domu i jeho užívání. Nechtěl jsem dělat problémy, tak přespávám v práci nebo u kamaráda. V současné době mi rodiče telefonicky sdělili, že podávají žádost o zrušení mého trvalého bydliště u nich v domě, zase bez udání důvodů. Nemám žádné problémy, není na mě uvalena exekuce, nejsem trestaný. Nemám kde bych měl jinde trvalé bydliště a nemám kde bydlet. Vůbec to nechápu. Rodiče stále navštěvuji. Poraďte mi, prosím, co mám dělat. Děkuji za odpověď i jakoukoli radu. jjmm
Vzhledem k tomu, že trvalé bydliště nezakládá žádný právní nárok na cokoliv, je vcelku jedno, kde budete trvalé bydliště mít. Pokud se k trvalému pobytu nenahlásíte jinde, bude Vám automaticky změněno na adresu místního městského(obecního) úřadu. je spíše s podivem, proč se k Vám rodiče chovají tak jak popysujete, když jste podle Vašich slov bezproblémový člověk.
Každopádně bych doporučil na poště a úřadě nahlásit zasílací adresu, kam Vám bude docházet pošta a úřednosti.
Osobně, kdyby se ke mě takhle bezdůvodně rodiče zachovali, přerušil bych s nimi veškěrý kontakt, smazal telefon, přestal je navštěvovat, prostě by pro mě přestali existovat...
Dost mě zaráží skutečnost,že píšete ,nic jsem neprovedl,nemám nikde žádné problémy .To mi těžko tady ohodnotíme a těžko Vám poradíme .Možná jsou skutečnosti,které Vám osobně připadají normální, ale Vaše rodiče děsí. Třeba se stýkáte s lidmi, o kterých si oni myslí,že nejsou pro Vás vhodní -mají strach, abyste nebyl pod jejich vlivem Nevím ,jistě byste měl s nimi si tyto věci ujasnit a naposled zkusit zjistit ,proč se tak stalo. Určitě to nebylo zničehonic,že jste přišel z práce a nemohl jste se dostat domů . Zapátrejte ve své paměti,možná rodiče něco provokuje ,co děláte . A je-li tomu jak tvrdíte ,tak tedy si jste nucen sehnat si něco a přerušit kontakty -vaši rodiče se tak už snaží učinit.
Ať je to jak chce ,přeji každopádně dobré pořízení .
Dobrý den,
mám pocit, že si tak trochu lžete do kapsy. Schováváte se před skutečností. Co je Vám platná naše rada, když bude na základě přibájeného dotazu? To jen tak pro případ, že se před námi děláte tak trochu lepší.
Čistě právně vzato, v domě rodičů nemáte užívací právo, i když postup vyhození, který popisujete, se zákonem tak úplně v souladu není. Trvalý pobyt vám rodiče mohou zrušit, pokud tam nebydlíte, což budou ve správním řízení prokazovat. K tomuto správnímu řízení (osobnímu jednání) budete pozván, proto by bylo dobré, aby se Vám dopis dostal do ruky. Pokud Vaši rodiče vše prokáží, budete mít trvalý pobyt na úřední adrese.
Váš dotaz zní: "Co mám dělat?" Odpověď: Nejdříve zjistit příčinu postupu rodičů, pokud ji tedy už dávno nevíte.
Dobrý den, Lidko, snad se nebudete zlobit , já bych si dovolila s Vámi v něčem nesouhlasit. Jednak tazatel uvádí, že se jedná o rodinný domek rodičů, takže tam nebude žádná nájemní smlouva, budou prokazovat vlastnictví domku.
Kromě toho je podle mého názoru možné zrušit údaj o trv. pobytu, i když do domu chodí a má tam nějaké věci. Rozhodující totiž je, jesti dům nebo jeho část užívá. Ani návštěva rodičů, ani věci v garáži nemusí být podle mého názoru posouzeny jako užívání domu. Ale máte pravdu, že případné odvolání by pak mohl založit na tom, že by naopak tvrdil, že dům tímto způsobem užívá. Každopádně se určitě shodneme na tom, že by bylo dobré uvést vztahy s rodiči do normálu, (nejen) protože rodiče, když by trv. pobyt nebyl zrušen (protože by se jim nepodařilo prokázat, že syn dům neužívá), můžou podat žalobu na vyklizení bytu a byli by určitě úspěšní.
zákon 133/2000: § 12 Zrušení údaje o místu trvalého pobytu
(1) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,
a) byl-li zápis proveden na základě pozměněných, neplatných nebo padělaných dokladů nebo nepravdivě nebo nesprávně uvedených skutečností,
b) byl-li objekt, na jehož adrese je občan hlášen k trvalému pobytu, odstraněn nebo zanikl nebo je podle zvláštních právních předpisů nezpůsobilý k užívání za účelem bydlení, nebo
c) zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
(2) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místě trvalého pobytu podle odstavce 1 písm. c) jen na návrh vlastníka objektu nebo jeho vymezené části nebo na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm/... . Navrhovatel je v takovém případě povinen existenci důvodů uvedených v odstavci 1 písm. c) ohlašovně prokázat.
(3) Zrušení údaje o místu trvalého pobytu se uvede v informačním systému.
Zdravím dusatko, v žádném případě se nemusíte omlouvat. Však víte, že na váš názor vždycky dám a dokonce prosím o doplnění, když si nejsem jistá. Já jsem tam upozornila, že se jedná o zrušení trvalého pobytu u bytu, ale i u OV musí být výpis z KN. Tam jsem ještě původně chtěla uvést, že by žádost měli podepsat všichni vlastníci nemovitosti, kdyby se nejednalo o SJM, ale třeba podílové spoluvlastnictví. A ostatní důvody by měly být shodné. Ale hlavně jsem chtěla upozornit na možnost odvolání. Nechci se přiklánět ani k jedné straně, protože to si musí v každém případě vyřídit mezi sebou - je to taková neobvyklá situace - pokud se nejedná o hrozbu exekuce nebo narušení rodinných vztahů. Takže přeji hezký víkend, i když s velikým varováním meteorologů. Jen aby to nedopadlo jako u nás loni v říjnu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.