Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluh na najemnem

Od: lenusshkaa* odpovědí: 12 změna:

Zdravim, chtěla jsem se zeptat. Majitel panelaku měl pod sebou správce, který se staral o byty a vybíral najemné. Správce si to nechaval platit bud na ucet nebo do ruky. Správce kdyz bral do ruky od nájemniku penize za najem měl by davat doklad o zaplacení nájmu a mel by i on sám mít doklad otom, ze je to zaplaceny a preposlat to ucetní. Správce nedávno zemřel a majitel tech paneláku zjistil, že několik lidí dluží na nájemném. Od kamarádky mamka dlužila pres 33tisic a kdyz sla doložit ustřízky o zaplacení zjistili, ze v programu kde zapisovali nájemné kdo kolik zaplatil neseděli cástky.

Muj otec udajne dluží pres 38tisic.

První schuzka s majitelem panelaku byla taková, ze nam rekl že se to snazí dát dohromady a chce aby vsichni dluzníci dodali doklady o zaplacení nájmu z roku 2019. Ustrižky jsme dodali vse v porádku. Druha schuzka s majitelem rekl nam, ze je to dluh jeste z minula. Ale nechtel říct z jakého roku za jaké mesíce. Chtěl po nás dalsí ustřižky. Otec předal ustrizky mému bratru aby to oskenoval a poslal majiteli na email. Bráchovi jsem říkala at mu to neposíla dokud nerekne za jaky rok a mesíce udajne dlluží. Takhle to muže říkat neustale, že dluží. Ale brácha byl rychlejsí a poslal mu to. Když jsem minuly týden volala přímo majiteli jak to vypadá do telefonu mi rekl,že se na to díval a ze to vypada, ze to má ii preplaceno . Očividne táta dluzil na najemném že někdy zapoměl to netrvdím a taky slo vidět, že to doplacel tím že někdě měl o 3 tisíce vic nez platil nájem, Když jsem to pocítala od roku 2012 do roku 2019 má tata preplaceno.

Třetí telefonat s majitelem dopadl tak jak jsem ocekavala, že pravděpodobně řekne, že je to jeste starší dluh a tak se i stalo.

Jak je mozný že je to dluh dejme tomu z roku 2010 a prisli na to až ted? Až zemřel správce. Jeste vám rekne do telefonu, že toho správce nekontroloval. Už musela preci ucetní za tu dobu zjistit že jim to tolik let nesedí a ozvat se . Ale po 10 letech? Celkovy dluh majitele ciní 3 miliony. Otázka zní jak to ted řešit? táta má ustřižky jen od roku 2012 dalsí už nemá a jelikož majitel ani ucetni nemaji zadny spisy o zaplacení najmu tak to bude težky dokazovat . Vtom případe mají pěkny bordel i s ucetní v dokladech. Ve ctvrtek snim mam dalsí schuzku ale uz nevim jak dal řesit ...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dluh
hodnocení

2x
Dluh se promlčí po dvou (možná třech, už si přesně nepamatuji) letech, pokud člověk v té době dluh uzná (např. směnkou) tak se promlčecí doba prodlouží na 10 let (od vzniku dluhu). Pokud tedy tvrdí, že je to starší dluh, má smůlu, je promlčený a s mrtvým pánem ať si to zařídí jak chce.

111®
hodnocení

1x

myslím že promlčecí doba je 3 roky zpětně...počtěte ZDE

hodnocení

1x

google: promlčení dluhu Hlevně nic nepodepisujte. Ale vyžádejte si potvrzení o bezdlužnosti. V případě soudu by věřitel musel prokázat, že dluh ještě existuje.

hodnocení

1x

Každý rok jste měli dostat vyúčtování, kde byl uvede stav vašeho dluhu nebo nedluhu.

Dostávali jste je a máte je?

hodnocení

1x

nějak Vás nechápu.

Dělám podobnou činnost, vybírám nájem buď v hotovosti, většinou, nebo převodem ke mě na účet. Vždy nájemník dostane doklad, kolik a kdy uhradil. Dlužit nájem? To přeci nejde, páč se musí platit. Je pravda, že někdy občas někdo přijde, že mu to nevyšlo, ale více jak jednu splátku, to je na pováženou. Řešit to po 10 letech je divné. Páč majitel domu to musí každý rok zkontrolovat, oddělit zálohy na služby a holý nájem.

Takže u majitele je chyba, že to neřešil dříve.

lenusshkaa*
hodnocení

Stále nechápu jak na to nepřišla i účetní když jim to nesedelo tolik let. Vždyť každý rok musí posílat daně. Už ta na to měla upozornit majitele.

111®
hodnocení

0x

mimochodem, účetní by asi měl/a dělat roční uzáverku...ale jestli je to povinnost netuším...

lenusshkaa*
hodnocení

No právě, víme že ten správce si vymyslel částky jaké se mu hodili a vtom případě Otom musela vědět i ta účetní.

lenusshkaa*
hodnocení

Když snad někomu dlužím za nájem tak pošlu nějakou výzvu nebo upozorním dlužníka už dříve a ne až skoro po 10 letech kdy správce zemře

lenusshkaa*
hodnocení

Ne nedostavalo se vůbec nic

Jste nájemníci, spoluvlastníci nebo co?

lenusshkaa*
hodnocení

Táta je nájemník

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]