Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hra na hudební nástroje v paneláku

Od: danielruzovsky* odpovědí: 21 změna:

Zdravím Vás,

chtěl bych se zeptat na otázku, jak říct starší sousedce v důchodu, kulantně, která bydlí nademnou, že panelák je o kompromisu a sdílení více domácnosti - chystám se za ní jak vstanu po noční a rád bych měl nějaké esa v rukávu.

O co jde - koupil jsem si min. rok v létě byt v osobním vlastnictví kde v paneláku máme jak dřustevníky, tak lidi s byty ve svém vlastnictví. Vzhledem k tomu, že hraji na kytaru/y (elektrickou nebo akustikcou) a el. piáno, tak bych se rád domluvil se sousedkou, jak tohle dát dohromady s tím ,abych ji neobtěžoval. Hned v úvodu řeknu, že hraju pouze v odpoledních hodinách a to cca kolem 15-16hodiny, 1x za týden (více na to ani nemám čas) a vždy po dobu hodiny, hodiny a půl maximálně. Nejsem žádný šílený sosued co by to zapínal ráno nebo večer po 19hodině, sám dělám směny a nemám na to prakticky v tyto hodiny vůbec čas. Sousedka si mi stěžovala, že slyší dunění - když hraju na kytaru, pouštím si k tomu doprovod - nějaké písničky do kterých hraji, jednoduše řečeno. Nicméně ta četnost je tak malá, že si myslím ,že by to mohla unést, když 1x za týden si nástroj vytáhnu a trošku si zahraju.

Dále bych podotknul, že starší sousedky, která bydlí nademnou a stěžuje si, tak vlastní ptáčka v kleci (asi kanárek) a ten taky zpívá jak se mu zachce :) - nicméně to mi vůbec nějak nevadí, byť by mohlo ... dále krom sousedky co si stěžuje, tak všude kolem mám rodiny s těmi, sousedka která bydlí vedle mě má dokoce 3 děti a taky to není pro mě žádná prdel, leč nejsem zrovna milovník malých uřvaných dětí, dělám směny atd, - ale nikdy jsem na nikoho neklepal a beru to jako normální soužití.. když mám noční směnu, dávám si špunty do uší, abych se vyspal a mohl v práci fungovat. Chápu že srovnávat dítě a hudební nástroj je dost odlišné, nicméně myslím, že sousedi by měli cháapt, že zatím co někomu dělá radost rodičovství a jejích ratolesti, které nekontorlovatelně ruší i při nočním klidu, tak mne zase dělá radost tu a tam si něco zabrnkat na kytaru nebo klávesy a rozvíjet nějakým způsobem sebe samotného.
V neposlední řadě bych se chtěl zeptat, jak je to legislastivně? Zkoušel jsem najít nějaké aktuální vyhlášky ale je to pro mne takový majglajz, že všude se píše něco jiného. Byl bych nerád, kdyby mne někdo popotahoval kvůli hodince týdně někde po soudech, na to už čas teda nemám vůbec :)

Děkuji za rady a Vaše reakce.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Mně by zase dělalo radost takovému sousedovi rozbít hubu. Nezlob se na mě, ale když chceš hrát a dělat kravál a rozvíjet se, tak si na to zajisti podmínky (studio, garáž za městem apod). Každý koníček chce své. To hraní jde slyšet na stovky metrů, hluboké frekvence na kilometry i přes zdi.

Velice se mi líbí například, jak chce rodič mít z parchanta virtuoza. A protože nemají finančně na to zajistit mu podmínky toho tvého rozvoje, tak občas je slyšet z baráků tu flétna, tu klavír... Hovada to jsou.

A když postrádáš zdravý rozum, legislativně je to tak, že sice máš dodržovat noční klid, ale to neznamená, že si můžeš přes den dělat co se ti zachce.

danielruzovsky*
hodnocení

No a na přesně takovy názor jsem se s prominutím neptal. Sousedství má by o domluvě, podle mě. Proč bych si měl zajišťovat podmínky? Copak sousedi co mají rádi pejsky, malé děti, a podobně, si taky zajišťují podmínky (tj. kupují si barák někde na samotě u lesa?). Je třeba si uvědomit, že každý něčím ruší a rozbíjet někomu hubu by se mohlo časem vymstít. Jen bych dodal, že to hraní na stovky metrů slyšet nejde, resp úroveň hlasitosti je taková, že za mými dveřmi do bytu nejde slyšet vůbec, ale vůbec nic. Což kdybych dělal koncert, tak je to asi jiné kafe a slyšeli by mě už od výtahu.

figurek*
hodnocení

5x

doprovod, mikrofony, kytarty i elpiano si přece můžete pustit do sluchátek, ne? Se mi nechce věřit, že nemáte pár tisícovek na domácí minimixpult s výstupem na sluchátka. Třeba tenhle.

danielruzovsky*
hodnocení

Tohle jsem samozřejmě zkoušel. Nicméně hrst na kytaru přes sluchátka je asi stejně špatné, jako řídit sportovní auto s předním náhonem nebo koukat na černobílý film na barevné tv. Ten zvuk potřebuje trochu dynamiky ty Vám sluchátka nejsou schopné simulovat. Když se podíváte na koncerty, jak se zvučí kytary, není to po kabelu, ale přes mikrofon, protože potřebujete zvuk aparatury, ne strohý zvuk elektroniky. Nevím jak to lépe popsat. Mixážní pult není třeba, to vše řeším zvukovou kartou a studiovými monitory, což jsou relativně malé reproduktory s vysokou přesností.

houbes*
hodnocení

2x
Budete se divit ale pokud sousedka si bude stěžovat vyhraje ona. Opravdu pokud chcete hrát na hudební nástroje měl byste si najít lepší mistnosti než v paneláku, kde je slyšet i vaše prdnuti do kalhot.. osobně mě by to štvalo aby mi soused vyhrával svoje hudební nadání !

hop®
hodnocení

1x

Každý dům by měl mít svůj Domovní řád, vyvěšený na veřejném místě domu, případně musí být na požádání předložen. Jeho znění by mělo vycházet právě ze zákonů a vyhlášek, doporučuji si ho přečíst.
Konkrétně u nás je v něm zakotveno, že noční klid začíná ve 22 hodin, ovšem hra na hudební nástroje je povolena pouze do 20 hodin. Z toho jasně vyplývá, že do té osmé večer je hraní povoleno...

danielruzovsky*
hodnocení

Ten jsem právě nikde neviděl, zkusím se poptat domovníka, děkuji.

hodnocení

1x

Malý mixpult stojí pár korun (1500-2000Kč)...sluchátka (včetně polostudiových) 1200-1800Kč.

Netuším proč to řešit složitě a s nas**** sousedem, když to jde jednoduše.

danielruzovsky*
hodnocení

Už jsem to psal výše, hrát na kytaru přes sluchátka je velmi špatné se zvukem. Jde z toho strohý a nepřirozený zvuk, protože tomu chybí právě ta dynamika. Viz koncerty, kombo se zvučí tak, že se k němu dá mikrofon, aby se snímal zvuk celé aparatury, nikoliv po kabelu až do zesilovačů a reprobeden. Jak jak jsem psal taky výše, já když ty reproduktory pustím na úroveň kterou mám k hraní, tak za bytovými dveřmi nejde slyšet vůbec nic, což se o jiných sousedech říct nedá.

Ano, může být, že zvuk ze sluchátek je jiný, než z komba Marshall.

Ale na prosté cvičení by sluchátka stačit mohla.

Zase nepředpokládám, když cvičíte 1x za týden, že jste český Bonamassa, Satriani nebo Moore..., tudíž by Vám to nijak neublížilo..a sousedům pomohlo.

Koneckonců, kdybyste byl můj soused a hrál jste jako výše zmiňovaní, tak bych Vás občas i poprosil, abyste hrál nahlas..

danielruzovsky*
hodnocení

Ten zvuk je opravdu hodně jiný. Z toho vyprchává zážitek a to raději nic než hrát takto. Neříkám že jsen profi, ale hrají od střední, to je cca 15 let a kdysi při škole na to prostor byl, takže člověk se hodně naučil, rozhodně se neřadím mezi začátečníky a nástroj ovládám po slepu. Nicméně nejde o to, každému se líbí i jiný styl hudby. Tady asi nejde ani o tu kytaru, spíše ty basy, a ty bohužel i rocková muzika má. Na druhou stranu, mě by nenapadlo klepat na sousedy když si pustí film nebo Drum n Bass na hodinu, a to jsou podle mě ještě daleko větší bomby z těch subwooferů. Prostě hodinka se dá vydržet a často nejsem ani doma. S důchodci je problém, v paneláku je jediná zábava ticho a jejich TV.

lidus*
hodnocení

1x

Roky hrála dcera na klavír, podle domovního řádu, mohla hrát do 22h., po domluvě s nájemníky hrála ve všední dny do 20h a o víkendu mezi 16-18h. Nikomu to nevadilo. Náš panelák má skoro 50 let a patrně patří mezi ty dobře postavené a odhlučěné, ale pračku a myčku zapínáme do 20h, je tu hodně psů, občas dokonce i štěkají ale žádná hrůza. Dokud jsme byli mladí, pohodička a vždy se dalo domluvit, bohužel stárneme a je to trochu horší, v některých bytech zůstali mladí s dětmi a bohužel ti staří zapoměli, že i jejich děti dupaly.

hodnocení

0x

Záleží na velikosti baráku,ale řešení je založit kapelu pak budou muset cvičit všichni sousedi

kljh
hodnocení

0x

Ona i ta hodina dunění musí být úděsná. Třeba když vás bolí zub nebo hlava, k tomu u někoho ještě i stáří. No není to med, bydlet v paneláku, ani pro ty, co musí poslouchat vaše hraní ani pro vás, když musíte po noční trnout, aby na vás nespadnul strop od skotačících dětí.

hodnocení

0x
A co pomůže sousedka, když budeš obtěžovat půl baráku?
danielruzovsky*
hodnocení

To si nemyslím. Sousedi podemnou jsou v pohodě, jak jsem psal, když mám úroveň hlasitosti na kterou hraju, zajdu za bytové dveře, nejde z mého bytu nic slyšet. Zase bych z toho nedělal nějaký koncert nebo podobně.

schimpy
hodnocení

0x
Zdravím, všechno je to o lidech a o vztazích a i o tom, jak každý tolerantní je. Upřímně, bydlíme v bytě, je jich tu 14, z jedné strany brečí miminko klidně hodinu v kuse, nad námi mají psa a dlažbu, takže když běhá, jsou slyšet ťapkající drápky a je to doga. Pod námi vedle plynové kotelny je virtuóz, který hraje na piano, i na baskytaru, občas tam mají zkoušku, takže hluboké tóny se nesou celým domem a myslíte, že to někomu tady vadí? Nevadí! Ve společné garáži v suterénu jsme 4, co máme motorku, když ji někdo o půl 6 ráno nastartuje a než odjede, dělá kravál, taky to nikomu nevadí! Jeden pán tu měl na týden 5.0L Mustang, celá garáž se třepala, když to nastartoval. Můj názor je takový, že pokud vy všichni jste takový, že hledáte za každou cenu problém, měli byste bydlet v samostatném rodinném domě a ne v paneláku/bytovce. Vše je o tom dělat kompromisy a na těch pár minut si myslím, že se to dá vydržet. To by muselo vadit i to, že nad váma někdo spláchne toaletu nebo se sprchuje, chodí a vůbec... Jako hudební nadšenec Vás plně chápu, do sluchátek to prostě nejde, není to ono, zvlášť, pokud je vás víc a zkoušíte spolu ;)

danielruzovsky*
hodnocení

Zdravím. Něco podobného mi říkal i kolega v práci. Má taky garáže dole v paneláku, motorku a Nissan 350Z, takže když to nastartuje, je to prý fakt hukot a sousedi to neřeší. Pejsci a děti to samé, kor dneska jak má každý plovoucí podlahy. Ty sluchátka jsou opravdu průser a to nemám nemám žádné levné šmejdy. Na poslech je to dobrý, myslím hifi a muziku, ale na hraní je to bída. A co se týče lidí, tak hraji sám :)
schimpy
Nechci se tu nikoho dotknout nebo někoho dráždit či urážet, ale pokud tu budou tací lidé, kteří budou hledat za vším problém a nějaký důvod, tak nikdy nebude nic fungovat a půjde svět jen do háje. Nevím, jestli někomu tady může dělat radost to, že by šel dotyčnému rozbít hubu. Za co? Pardon, ale takové člověka bych v životě potkat nechtěl a on sám nemá všech pět pohromadě, ale komu není rady...
Vás bych teda jako souseda opravdu nechtěl...

hodnocení

0x

@danielruzovsky - jak je to legislastivně?

Takhle:

NOZ § 1012

Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.

Podstatné je ono "nad míru přiměřenou poměrům" - aneb záleží na tom, jak moc obtěžujete. Na všem místě bych koupila kytku a šla se s paní slušně dohodnout na nějakém rozumném čase - a ten pak dodržovat.

fik
hodnocení

0x

V paneláku je to vše o domluvě...dpoporučoval bych za paní zajít,v přátelském tónu si s ní normálně jako člověk s člověkem popovídat a uvidíš že pokud to není potížistka,nějaký kompromis určitě najdete...a když jej budeš dodržovat určitě nebude problém ani v budoucnu. Třeba že budeš hrát ten a ten den od tolika do tolika.

Na starší lidi musíš hlavně slušně,vše jí vysvětlit že nemáš kde jinde zkoušet,že do sluchátek to prostě není ono,můžeš jí za to třeba i něco nabídnout,pomoc s něčím na co nestačí atd... Když se rozpoutá válka,bude to jenom stížnost a stížnost,volání policajtů,vzájemné naschvály,když se potkáte tak kyselé ksichty nebo nadávky...a v takovém bytě by se ti určitě taky dobře nežilo,a je jedno že třeba právo je na tvojí straně,to dobré sousedské vztahy nenahradí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]