Nejste přihlášen/a.
Bydlíme u křižovatky a rádi bychom věděli, co musíme dýchat - manžela bolívá hlava, já jsem pořád unavená, stěhovat se není kam. napadlo mě změřit CO2 v bytě i venku, nemohu ale nikde najít nějaké čidlo pro tento účel. Poradí mi někdo? Děkuji.
Pokud máte nová (těsná) okna a moc nevětráte, tak to může být z toho. Na koncentraci CO2 venku nemá doprava téměř žádný vliv. Zatímco v utěsněném bytě jeho obyvatelé vzduch o CO2 obohatí celkem rychle. Nová auta produkují emisí málo, horší je vaření na plynu - a i to není žádná katastrofa - generace s tím klidně žily.
Chápu že jste dneska tím honem na CO2 trošičku vyplašení,ale tenhle plyn vám zdravotní obtíže určitě nezpůsobuje. Ten se používá třeba i jako bublinky v kofole a je zdraví neškodný,jen způsobuje skleníkový efekt. Z dopravy ti vzniká daleko více škodlivých věcí,třeba mikročástice,částice otěru brzd a pneumatik, CO(oxid uhlenatý-ale ten spíš dříve u nedokonalých spalovacích syatémů)...taky dnes tolik diskutované oxidy dusíku. A to ještě není tak dlouho nazpět,co se dělaly brzdové komponenty z azbestu.
Změřít to určitě jde,ale stejně s tím nic neuděláte,určitě kvůli vám ty silnice nezavřou. Spíš si pořídit kvalitní okna a kvaitní rekuperaci s dobrými filtry na větrání. Co jiného poradit nevím
Já bych tipoval, že ty problémy jsou spíš z hluku. Koncentrace CO2 ve venkovních prostorech je průměrně 350ppm, v centru měst je kolem 450ppm a první obtíže se mohou oběvit kolem koncentrace 2000ppm (za vysloveně neškodnou se považuje koncentrace 1000ppm).
V uzavřené ložnici panelákových rozměrů o dvou (spících) lidech máte už po hodině 1500ppm, ráno daleko mimo rozsah běžného měřáku ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.