Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám byt v os.vlastnictví a žiji v něm já,dcera(12let)a přítel..Já s dcerou mám evidované trvalé bydliště v tomto bytě,ale přítel má trvalé bydliště na úřadě jistého českého města na konci republiky asi 500km od tohoto bytu,kde žijeme.(z důvodu jeho výpovědi z práce totiž přišel o svoje původní nájemní bydliště,kde dále už nemohl platit vysoký nájem) .Ani já ani on nechceme jeho trvalé bydliště z různých důvodů měnit..Chci se zeptat jestli existuje v zákoně o bydlení nějaká povinnost pro přítele si toto trvalé bydliště změnit..jinak řečeno ,když s námi tady žije a trvalý pobyt (i v OP) uvedený má jinde,tak zda neporušuje nějakým způsobem zákon,nebo zda je to jenom na dohodě mezi námi...Děkuji předem za odpověď Mart.
Trvalý pobyt je pouze evidenční údaj a nezakládá žádné vlastnické nebo jiné právo. Ve správním řízení byl vašemu příteli pravděpodobně zrušen původní trvalý pobyt a změněn na sídlo úřadu. Samozřejmě, jak již uvedli kolegové, je třeba si uvědomit i negativa spojená s touto skutečností. Je to třeba otázka placení poplatku za odpad, registrace na ÚP, sociální dávky, doručování pošty apod. Takže je potřeba zvážit pro i proti. U exekucí je to skutečně velice ošemetné. Protože např. právě kvůli nezaplacenému poplatku za odpad ve výši 500 Kč a nepřebíráním např. upomínky, se může exekuce vyšplhat na desetitisícovou částku. Naopak nahlášením vyzvedávací adresy se může dlužníka dopátrat např. exekutor. Zde je jedna ze služeb České pošty:
Zvláštní způsoby dodávání
Trvalé bydliště může mít třeba na Marsu, nemá to žádný vliv na to, kde bydlí. Vždy ale musí mít nahlášenou zasílací adresu, kam mu bude chodit pošta. Je to v zájmu každého, vyvaruje se pak nepříjemnému probuzení ze sna, kdy zjistí po letech, že si nepřevzal v místě trvalého bydliště důležitou obsílku a platí najednou šílené penále, hrozí mu exekuce nebo dokonce vězení...
V místě trvalého bydliště tedy doporučuji co nejdříve nahlásit zasílací adresu (mám na mysli na městském úřadě, ne to rozhlásit v baráku kde bydlel...
Soudní exekutor zasílá zásilky podle místa trvalého pobytu (má přístup do Centrální evidence obyvatel Ministerstva ČR). A nezajímá jej, že dotyčný bydlí někde jinde, popř. nebydlí nikde - je bezdomovec v pravém smyslu, či je hlášen na ohlašovně trvalého pobytu.
A to i když na usnesení soudu je jiná adresa, SE se řídí trvalým pobytem.
Jiná věc je, když je oznámeno SE, kam si přeje povinný doručovat, či má zřízenu DS, či je zastoupen zmocněncem.
Dobrý den,
opravdu je to na Vašem rozhodnutí, u nás to také takto funguje, ale to nic nemění na tom, že žijete ve společné domácnosti, takže pokud by šlo např. o společně posuzované příjmy pro účely nějakých dávek, je potřeba přítele uvést jako společně posuzovanou osobu.
S tou poštou (myslím Lidka to psala), je to také dobré mít vyřešeno. Já to mám tak, že adrese mého trvalého pobytu žije syn, takže je to v pohodě, ale taky vím, že kdyby mi tu poštu nedával, byl by to problém. Pokud se to řeší na poště, stojí to myslím kolem sta korun měsíčně a ještě nemáte jistotu, že Vám to skutečně přepošlou (četla jsem o nějakém nešťastním případě, kdy pošta selhala, dopis nebyl doručen a mělo to docela fatální následky).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.