Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozsekat čerstvé špalky dřeva?

Od: postcd® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

mám čerstvé špalky borového dřeva a protože je dřevo hezky měkké narozdíl od toho když vyschne tak si říkám jestli ho nezkusit naštípat kalačem. Počítám, že po proschnutí špalků by to šlo špatně řezat/sekat.

Jenže problém vidím následující:

Ve sklepě nasekané syrové borové dřevo se obávám aby nějak neoplesnivělo. Nebude ležet vyloženě na zemi a bude ve vrstvě možná půl metru. To uskladnění není vyloženě v cestě průvanu. (Okénko je až cca metra a půl nad vrcholem případné hromady.)

Nevýhodou toho když to uložím venku kde je větší průvan je to, že si přidělám práci. Tedy z kolečka naštípané dřevo dovezu několik metrů na hromadu kde bude schnout a příští rok/dva to budu muset ručně nakládat abych to převezl do sklepa. Zpracováváte syrové dřevo nějak ručně nebo na pile (to je to, co mám k dispozici, nemám štípačku)? Zkusili jste ho dát syrové naštípané do sklepa, kde není vyloženě v průvanu?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Dřevo naštípat a nechat venku. Dva roky. Ve sklepě to bude plesnivět a schnout dvakrát tak dlouho.

hodnocení

3x

Nějak nechápu jakou radu ty chceš.

Tak to čerstvé dřevo naštípej, nařež na polena a rovnou s ním top. Tím si ušetříš hromadu práce, ale zase ti shnije kotel od té vlhkosti.

Když děláš dřevo, tak poprvé je máš v ruce ještě v lese. Podruhé když je štípeš na metrové polena. Potřetí když je skládáš do rázu. počtvrté když řežeš štípy na polena do kotle. Popáté když skládáš polena do rázu. A po šesté když ty polena neseš ke kotlu. Takto to probíhá u nás. (a bez štípačky bych dneska už dřevo nedělal! Je to takový pomocník, že jakákoliv cena za štípačku za to stojí)

Pokud chceš ušetřit některé kroky, tak musíš dřevo rozřezat na polena (která se vejdou do kotle) a ty polena potom rozštípat a poskládat do rázu.

Dřevo musí vysychat venku. Ve sklepě není pořádná výměna vzduchu, takže tam dřevo nevyschne.

hodnocení

3x

Jestli máte čerstvé metrové kusdy, poskládejte si to venku do hrání, přykryjte plachtou a nechte vysychat. Pak si pro pár kousků vždycky přijedete s kolečkem a odvezete na místo, kde nařežete na menší kusy mororovkou a pak nakonec rozštípete třeba sekyrou. Mokré dřevo do sklepa nepatří. Zplesniví to. Musel by jste intenzivně nuceně větrat, při tom by vám v zimě sklep vymrzal.Po práci si pak dáte slivovičku za odměnu a je to.

joudic*
hodnocení

3x
ano nektere drevo jde lip mokre.. suchou prosukovanou douglasku uz jsem jentak nerozbil ani 10kg kalacem a ztupil nejeden retez.. mokra v pohode lusk lusk

praded
hodnocení

3x

Vážený pane!

Ve sklepě vám bude dřevo špatně schnout. Lépe je uskladnit venku,kde je rozhodně větší proudění vzduchu a topit minimálně po dvou letech schnutí.Dřevo ztrácí vlhkost poměrně pomalu.Měkké by mělo prosychat minimálně dva roky,tvrdé tři roky,ale raději více!

Pálením nedostatečně vyschlého dřeva,získáte mnohem menší výkon-tedy teplotu a budete mít mnohem větší spotřebu! Rozhodně se vyplatí počkat,až dřevo dostatečně vyschne. Znamená to,aby byl zajištěn přístup vzduchu i zespodu (podložit) a zhora zakrýt s přesahem. Rozsekané dřevo proschne lépe a rychleji. Neřiďte se vzhledem dřeva,ale dobou schnutí,protože vzhled je zavádějící. Jen tak ušetříte!

Zdraví bývalý lesák!

hodnocení

2x
Když nechás od spoda paletu a budeš větrat tak by to nemuselo snad nic udèlat? Ale lepsí by bylo ho nechat venku aspoň půl roku a pak do sklepa doschnout.

rv*
hodnocení

2x

Venku je dřevu lépe. Třeba i kvůli tomu, že se do baráku nezanesu plíseň, brouky, myši.

figurek*
hodnocení

1x

kdo vám řekl, že dřevo se má sekat nevysušené, protože vyschlé špalky se špatně štípou? Já mám zkušenosti právě opačné. Nevysušené dřevo pruží a sekeru svírá. Vyschlý kus dřeva má o nějaké to půlkilo míň a po první ráně jsou z něj dva. Chce to ale pořádné nářadí a trochu fortel.

Dřevo má schnout venku. Pochopitelně že je lepší, aby vysychalo někde v dřevníku, ale i když leží venku na hromadě a zmokne třeba dvacetkrát, přesto vysychá.

asd1

To platí pro starší sekery a kalače, s těma šlo suchý blbě.. Velká Fiskars a podobné berou líp suchý křehčí dřevo než čerstvý houževnatý.. Pilou se líp řeže čerstvý..

Schnout určitě venku, neležet na zemi, stříška proti protékání, průvan. (Kromě dubu, ten musí opršet - vyplavení tříslovin)

Mokré do sklepa = shnije.

hodnocení

Jednou jsem sekal velké špalky které vypadaly suše a vůbec nešly, možná, že to bylo tím, že nebyly dokonale vyschlé (četl jsem, že v takovém případě to jde hůř než když jsou čerstvé nebo úplně vyschlé). Jindy jsem sekal hodně proschlé menší smrkové špalky a rozlétlo se to razdva.

Teď jsem tedy zkusil ty čerstvé špalky a sekerou s průměrně širokou hlavou to nešlo. Těžkou sekerou kde se hlava rychle zesiluje (asi 1,5cm od ostří má sílu asi 1cm) to celkem šlo a odhadoval bych že po proschnutí by to mohlo jít sekat podobně dobře a jak říkáte, možná i výrazně lépe + bude díky snížené hmotnosti lepší manipulace + budu moct suché dřevo rovnou navážet do sklepa. Díky za všechny postřehy.

jendad

Tak to slyším prvně , že suché dřevo jde lépe šípat. Štípu docela velké špalky(0,5m topeniště) a jednoznačně lépe jdou mokré . Jakmile chcu udělat z větších špalku (suchých)drobné na zátop , tak je to ran než se to suché dřevo rozštípne . Možná třeba smrk , ten se štípe sám . Ale to není dřevo na topení , to je tak na zátop :)

asiemil

vždy štípu dřevo čerstvé,ale když nestíhám a dřevo mě tzv. zavadne tak nechám pořádně vyschnout venku na dešti a mrazu cca3roky. Jak známo dřevo které zmokne tak se suší.

jendad

asiemil

Tak , spíše než déšt pomáhá sušení mráz. Dřevo je hygroskopický materiál (natahuje vodu) .

avydon.cz/...

Mám chalupu u vody (podzimní mlhy) a je obrovský rozdíl , když vezmu zvenku dřevo do krbovek , nebo ho nechám pár dní vypéct u kamen :) Normálně suším dřevo minimálně dva roky , pod přístřeškem na větru.

Naopak když chcu přes noc dostatek žhavého , tak si nechávám větší kulatiny . Ty uvnitř drží více vlhkosti a oheň se pomaleji dostává ke středu než u štěpin.

Štípu štípačkou. Tedy v naprosté většině případů. Menší rovnoletý kousky je lepší sekyrou či kalačem. Větší a sukatý dám na štípačku.

Co se týká štípat suchý či mokrý, každý má svoji metodu. Ale suchá bříza, ta se nedá štípat.

asd1

Záleží čim štípeš.. Často je mokrá bříza jak guma že odskakuje skoro všechno a když vyschne tak jde v pohodě... Aspoň teda největší Fiskar na suchý funguje dobře..

asiemil

Strašně se omlouvám,že to dělám tolik let špatně.Běžím to zakrýt nějakým igelitem a slibuji,že už to nebudu ani štípat aby to bylo uvnitř pořadně vlhké. *bezim*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]