Zdravím, udělal jsem si ze staré místnosti ve stodole malou dílnu s garáží. Nějak jsem nedomyslel, že bych si měl přivést vypínač na světla ke vchodu, protože kvůli místu jsem pořizoval sekční vrata s integrovanými dveřmi a v čase kdy jsem si dělal elektriku jsem nevěděl kde a jak velká vrata budou. Za tmy samozřejmě není vůbec vidět a jdu poslepu až k ponku kde je vypínač. Koupil jsem tedy světlo s pohybovým čidlem a doufal, že bude vše fungovat. Funguje ale jen napůl. Když otevřu dveře ve vratech, čidlo reaguje a rozsvítí se, když ale otevřu celá vrata, čidlo nereaguje a rozsvítí se až ve chvíli, kdy vlezu do vrat. Řeším to proto, že když v noci přijedu autem, tak bych rád viděl už ve chvíli kdy se otevřou vrata a ne až když jsem kufrem auta ve vratech... Než tu padne odpověď abych koupil nové světlo (tohle LED stálo nějakých 450kč, takže asi nic extra, ale říkám si, že na otevření integrovaných dveří reaguje, tak to nemůže být úplný shit), tak mě napadlo, jestli by nepomohlo na vrata zevnitř nalepit nějaké reflexní pruhy, které by ten pohyb bílých vrat nějak zvýraznily. Na jakou barvu by mohlo čidlo reagovat? Díky za případné rady, chtěl bych vyzkoušet něco snadného, než půjdu koupit nové světlo.
1 nastavuje jak dlouho po zapnutí má světlo svítit 2 nastavuje citlivost na světlo, tzn. zajistí, aby se ve dne nesvítilo 3 nastavuje citlivost snímače, dá se naštelovat, že světlo kočka nesepne.
Pomocí toho třetího čudlíku to nepůjde?
Jinak to čidlo, pokud je mimo reflektor se dá přes kabel prodloužit na místo, kde bude spínat. Nebo pokud je součástí světla tak ho vyřadit a dokoupit zapojit čidlo externí.
Nastavit citlivost, nebo umístit světlo jinak. A počítej s tím, že tohle světlo moc dlouho nevydrží. Tyhle levné přístroje jsou sázka do loterie. Nejlepší by asi bylo prodloužit, nebo vyměnit kabel a ten vypínač dát ke dveřím.
Rozvod el. už mám hotový a nahozeno, takže jsem hledal nejméně náročnou variantu, jak osvítit prostor v noci, než dojdu k vypínači stropních světel. Jedinou možnost jsem si řekl, že bude světlo s čidlem, které zapojím do zásuvky v rohu dílny. Je nasměrované na vrata (když otevřu dveře které jsou integrované ve vratech, tak se světlo rozsvítí), když zapnu rolování a otevírají se celé dveře, tak se světlo nerozsvítí. Nastavení mám na největší citlivosti a střední tmu. Myslel jsem si, že kdybych polepil ty bílé desky na vratech nějakou fólií, která by zvýraznila pohyb vrat, že by to pomohlo. Variantu spojenou s tím sepnutím pohonu jsem vyloučil, protože tím nevyřeším rozsvícení pouhým vstupem do dílny bez otevírání celých vrat. Může mi někdo doporučit tedy lepší variantu osvětlení s čidlem, které by mělo lepší čidlo? Vrata jsou od světla vzdálena cca 8m (nevím proč to otevření dveří vezme úplně perfektně, ale otevření celých vrat mu dělá problém)...
Jedinou možnost jsem si řekl, že bude světlo s čidlem, které zapojím do zásuvky v rohu dílny Výborně, tak zkuste to světlo dát blíže k vratům. Stačí jen delší kabel.
Řekl bych že to bude mít co do činění s druhem pohybu. Dveře se hýbou směrem k čidlu = zkracují vzdálenost mezi čidlem. Vrata jedou svisle nahoru po stejné dráze = zdálenost je stejná.
Za mě jsou vrata na hraně použitelnosti co se týče čidla. Tzn. stačilo by čidlo posunout o metr k vratům a musí to jet.
Zkusím ho dát blíž, to je nejjednodušší řešení a když to nebude fungovat, koupím světlo kvalitnější s externím snímačem, který dám do lišty blíž k vratům. Asi bude opravdu problém s tím pohybem, tedy ne až tak se vzdáleností, ale s tím umístěním čidla vůči vratům.
Musíte dát čidlo více zboku, aby Vás lépe snímalo (jeho čočka). Čidlo reaguje na Vaše teplo - je to PIR čidlo ( passive infrared detector). Proto nemůže dost dobře ragovat na otvírání dveří - leda byste na nich měl pověšený tepelný zdroj, třeba slabou zabarvenou žárovku .
Mohl byste na vrata přidělat koncový spínač a po jeho sepnutí by se světlo rozsvítilo. To by nebylo pracné na realizaci.
No, jestli reaguje na změnu teploty, tak potom otevřením dveří bere chlad zvenčí (zkoušel jsem stát za dveřmi a stejně to seplo) a v tom případě byel vzít i chlad při otevírání celých vrat, asi to bude spíš ta varianta, že vrata vyjíždějí nahoru a ne k čidlu. Zkusím ho dát víc do strany a ne kolmo k vratům.
No, jestli reaguje na změnu teploty, tak potom otevřením dveří bere chlad zvenčí ...reaguje na změnu teploty "tělesa", ne teploty vzduchu při otevření dveří... To by se v pár vteřinách musela změnit teplota vrat, aby PIR čidlo zafungovalo při jejich pohybu...a to podle mne není možné. A co použít dálkově ovládaný spínač s vysílačem..klíčenkou. Berte to jako příklad, třeba někdo najde něco lepšího...dělá to hodně výrobců, např. i Elkoep a další
podle me ten Led halogen nema nastaveni cidla.. ja bych to vratil a koupil halogen nebo vykuchal a zapojil na cidlo z klasickeho 150w halogenu. Mam to na domu a spotreba se nijak zvlast nezvedla a jde to dobre nastavit.
Tak jde asi opravdu o ten vlastní pohyb vrat, posunul jsem reflektor se senzorem do boku a už to funguje jak má, jak při otevření dveří, tak při zvednutí celých vrat. Přiložil jsem foto. Samozřejmě se jedná o nějaký obyčejný reflektor, ale posun pomohl, tak uvidím jak dlouho bude fungovat. Zkoušel jsem i to nastavení, tak časovač i nastavení okolního světla (kdy má už začít spínat) funguje dobře a reaguje na změny nastavení, u toho nastavení citlivosti nevím co to má konkrétně dělat, spíná to jak na min, tak na max. Tak netuším. No hlavně že už teď funguje podle mých představ. Díky všem za tipy!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.