Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, čím upravím interiérové dveře shora, když mi nedoléhají na zárubně? vzít to nějak hoblíkem nebo tak?Jde o cca 2-5 mm.Děkuji za odpověď
Záleží, z čeho jsou vyrobené dveře a jaké možnosti pro seřízení poskytují. Pokud máte staré interiérové masivní dveře se třemi panty, které se nedají seřídit, můžete použít hoblíku a zhoblovat polodrážku v tom správném místě - dole. Pokud máte fóliované dveře a seřiditelné panty v dřevěných obložkách, tak vyjmete plastový špunt v obložce u pantu, zasunete imbusový klíč a pootočením uvolníte horní pant. Ten jemným zatlačením nebo oddálením dáte do správné polohy a otočením imbusovým klíčem opět zaaretujete.
Panty ale moc asi nepořeším, jsem opravdu laik,ale na dveřích to max. posunu do stran,tam se výška nezmění,jen bych řešil posunutí, kdyby nedoléhal zámek,ne? a ve futrech jsou zalitý. Jedině to nějak zbrousit,aby ty panty na dveřích zapadly nížeji,ale to bych musel asi i uřezat o par milimetrů ty na futrech,aby to dolehlo až nadoraz. Dveře by se snížili a nemusel bych hoblovat. Dole v pohodě,tam je vůle od podlahy cca 8mm. A upřímně do toho se mi zas až tak moc nechce. Futra půjdou ještě natřít,tak řeším zatím tenhle problém.
Tak asi nejlepší bude to vzít ty dveře. Jen nevím čím, jak moc to poškodím, jestli brousit nebo hoblík. Z vrchu bych pak asi zažehlil hranu jak se dává na nábytek, nebo na seřízlou kuchyňskou linku, jelikož je to širší než nábytkové hrany.
Futra jsou bohužel původní, kovové. Dveře jsou nové klasické, kde je obvodový rám a výplň voština. Ano, futra budou křivá, u středu nahoře špatně doléají, potřebuji dveře upravit shora,vodorovně, tak nevím zda použít hoblík, nebo znáte něco jiného.
Tak jestli jen škvíra nahoře a vodorovně, tak jen vlepte laťku, stahnout truhlář.svěrkami a pak jen případně jemně dohoblovat dle potřeby. Žádné hřebíky!
Bohužel dveře nejdou ani zavřít, problém je ve futrech jelikož jsou starší tak jsou středem pár milimetrů níž a tudíž dveře drhnou shora a nejdou ani zavřít.zespodu v pořádku,takže podřezání není potřeba. Nevím jakou technikou dveře upravit, zda hoblíkem, nebo to vzít hrubým smirglem, myslím že stačí několik několik milimetrů
Já jsem postupoval opačně.Místo hoblování jsem na futra nalepil pasky molitanu a to tak,aby silnější byly ve větší mezeře a hodně slabé tam,kde se dveře futra dotýkaly.Pak jsem upravil otvor pro střelku zámku,aby se zámek dotáhl.Tím jsou dveře utěsněné a zavření je nehlučné.Práh dveří musí mít také trochu vůli v zavřené stavu asi 1 mm.Aby nefoukalo,nalepil jsem na práh koberec,s malým přesahem,aby se při zavření dveří mohl trošku zmačknout a utěsnil spodek dveří.Zevnitř jsem nainstaloval tlumicí čalounění,takže dnes neslyším zvenčí ani štěkání sousedovic psů.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.