Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava interiérových dveří

Od: lawless odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, prosím o radu, čím upravím interiérové dveře shora, když mi nedoléhají na zárubně? vzít to nějak hoblíkem nebo tak?Jde o cca 2-5 mm.Děkuji za odpověď

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Záleží, z čeho jsou vyrobené dveře a jaké možnosti pro seřízení poskytují. Pokud máte staré interiérové masivní dveře se třemi panty, které se nedají seřídit, můžete použít hoblíku a zhoblovat polodrážku v tom správném místě - dole. Pokud máte fóliované dveře a seřiditelné panty v dřevěných obložkách, tak vyjmete plastový špunt v obložce u pantu, zasunete imbusový klíč a pootočením uvolníte horní pant. Ten jemným zatlačením nebo oddálením dáte do správné polohy a otočením imbusovým klíčem opět zaaretujete.

Teď jsem si uvědomil, že jsem popsal, pokud to nedoléhá nahoře na svislé části křídla, ale nevím, jestli jste nemyslel horní část vodorovnou?

kepler*
hodnocení

0x

Není to tak složité. Pokud máš panty přivařené a futra kovová, pak nezbývá, než dveře v kritických místech ohoblovat (pokud to materiál dovolí). Jiné řešení nevidím.

krtek*
hodnocení

0x

Nijak...buď máš křivý futra nebo prohnutý dveře...většinou se to děje u levných dveří v zimě když je rozdíl teplot...

lawless
hodnocení

Dveře nebyly nejlevnější,problém je se starými futry

hodnocení

0x
Není mi úplně jasný, co kde nedoléhá, možností je povícero. Dej fotku, pak se poradí více.
lawless
hodnocení

Již jsem psal níže,dveře nejdou zavřít, drhnou středem futer, nevím jestli použít hoblík, nebo nějak zbrousit

Úprava interiérových dveří
Úprava interiérových dveří #2
Úprava interiérových dveří #3
No hurá, konečně je naprosto jasno.
Hoblík a kousek prohoblovat falc. Ovšem na tohle běžný hoblík nestačí, musí být římsák.
Odshora nebude vidět, že jsi se prohobloval přes fólii na nějaký jádro.
Čistě teoreticky by to šlo i obrousit, ale po půlhodině té to přestane bavit a zjistíš, že jsi tak ve čtvrtině.
Další možností je trochu si pohrát s pantama na křídle. Nahoře polevit a dole utáhnout. Tím bych osobně začal.
lawless
hodnocení

Panty ale moc asi nepořeším, jsem opravdu laik,ale na dveřích to max. posunu do stran,tam se výška nezmění,jen bych řešil posunutí, kdyby nedoléhal zámek,ne? a ve futrech jsou zalitý. Jedině to nějak zbrousit,aby ty panty na dveřích zapadly nížeji,ale to bych musel asi i uřezat o par milimetrů ty na futrech,aby to dolehlo až nadoraz. Dveře by se snížili a nemusel bych hoblovat. Dole v pohodě,tam je vůle od podlahy cca 8mm. A upřímně do toho se mi zas až tak moc nechce. Futra půjdou ještě natřít,tak řeším zatím tenhle problém.

Tak asi nejlepší bude to vzít ty dveře. Jen nevím čím, jak moc to poškodím, jestli brousit nebo hoblík. Z vrchu bych pak asi zažehlil hranu jak se dává na nábytek, nebo na seřízlou kuchyňskou linku, jelikož je to širší než nábytkové hrany.

Úprava interiérových dveří #4
Úprava interiérových dveří #5

Z fotky je vidět, že pant nesedí úplně dole, ale je tam škvíra. Možná trochu delší trn. Změř hloubku díry na dveřích a délku čepu na futru.

Když polevíš horní pant a utáhneš spodní, dveře budou trochu šikmo, okem to takřka nepoznáš a výsledek je, že se udělá nahoře trochu větší mezera.

lawless
hodnocení

Futra jsou bohužel původní, kovové. Dveře jsou nové klasické, kde je obvodový rám a výplň voština. Ano, futra budou křivá, u středu nahoře špatně doléají, potřebuji dveře upravit shora,vodorovně, tak nevím zda použít hoblík, nebo znáte něco jiného.

Dveře jsou zavřít, jen je při zavřených nahoře škvíra?

Tak jestli jen škvíra nahoře a vodorovně, tak jen vlepte laťku, stahnout truhlář.svěrkami a pak jen případně jemně dohoblovat dle potřeby. Žádné hřebíky!

lawless
hodnocení

Bohužel dveře nejdou ani zavřít, problém je ve futrech jelikož jsou starší tak jsou středem pár milimetrů níž a tudíž dveře drhnou shora a nejdou ani zavřít.zespodu v pořádku,takže podřezání není potřeba. Nevím jakou technikou dveře upravit, zda hoblíkem, nebo to vzít hrubým smirglem, myslím že stačí několik několik milimetrů

jabraka*
hodnocení

0x

Já jsem postupoval opačně.Místo hoblování jsem na futra nalepil pasky molitanu a to tak,aby silnější byly ve větší mezeře a hodně slabé tam,kde se dveře futra dotýkaly.Pak jsem upravil otvor pro střelku zámku,aby se zámek dotáhl.Tím jsou dveře utěsněné a zavření je nehlučné.Práh dveří musí mít také trochu vůli v zavřené stavu asi 1 mm.Aby nefoukalo,nalepil jsem na práh koberec,s malým přesahem,aby se při zavření dveří mohl trošku zmačknout a utěsnil spodek dveří.Zevnitř jsem nainstaloval tlumicí čalounění,takže dnes neslyším zvenčí ani štěkání sousedovic psů.

JABRAKA

Ale tady lepení molitanu jaksi nepomůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]