Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se dělá gletovaný povrch betonu?

Od: pepesik odpovědí: 16 změna:

Prosím poraďte postup provedení klasického bezprašného povrchu betonu pod názvem asi gletovaný beton?Jedná se hladký cementový povlak glazura betonové podlahy dělal se hodně dřív zcela běžně jen asi z cementu a písku.Pokud možno i postup a poměry míchání.Děkuji za rady.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

3x

Gletovaný povrch je zednická klasika, známá 100 let.Začne se u stěny po pásech 80 až 100 cm,dělá se to nahotovo, pás za pásem, protože se nemůžeme vracet, a končíme u dveří.Beton musí mít přesnou vlhkost-zkouška:hodíme na zem 3 lopaty betonu a dřevěným hoblem,nebo hladítkem je zatočíme a uhladíme.Povrch betonu se leskne , je mokrý- ale nesmí být louže.To se pak popráší cementem a ocelovým hoblíkem gleťákem se to vyhladí ve všech směrech.Popsal jsem to ve wikipedii pod heslem Hladítko. Podlahu je třeba udělat na hotovo, nelze další den pokračovat, spojení by bylo vidět.

vůbec nemusím doplňovat dobrou odpověď od kjanika112.

Až uděláte 100 metrů, tak se to naučíte.

pepesik
hodnocení

Děkuji za rady a vyčerpávající odpověď díval jsem se i na wikipedii,teorii znám a už i vím jednu z vad proč mi to dřív nešlo.Tím je speciální ocelové hladítko gléťák já to šudlil sice ocelovým ale obdélníkovým hladítkem,které mi dělalo rohama furt rýhy.Kdyby tak ještě někde bylo instruktážní video?Jednou vidě je lepší jak roky zkoušení.Moje smůla je že dělám podlahu tak jednou za rok a pokud získám ke konci práce ten grif do příště ho ztratím.Gletovaný povrch se mi právě líbí i proto že je to levná a trvanlivá klasika.

pepesiku, nevím proč potřebujete gletovaný povrch, ale někteří nezvádnout udělat kvalitní rovný povrch. Řešení je použít nátěr, třeba izoban, fasádní barva atd. ale samozřejmě že záleží co se bude dít na povrchu.

Vám přeji, aby byl povrch jako broušený.

pepesik
hodnocení

Ten povrch mi vyhovuje ve všech směrech hlavně je jednoduchý a pouze z cementu a písku který mám k dispozici.Navíc nahrazuje bezprašnou dlažbu i když je šedivý a pro někoho nelíbivý ale na něj se dá dál cokoliv položit.Různé nátěry, barvy atd. nechci kvůli nákladům a musel bych je dovézt co považuji za zbytečnost.Vymýšlím finty jak ten povrch udělat jak broušený i s malým grifem. Děkuji za povzbuzování

juvla*

... cokoliv položit. S tím opatrně. Má snahu se potit.

pepesik
hodnocení

máte pravdu ale to se uvidí až bude hotový něměl by být problém protože podklad je zcela suchý případně pokud bych na to něco dával tak prodyšného.Neznáte jak vyrobit samonivelizační beton z písku a cementu?Mám však jiný velký problém a to už jsem tu někde psal a tím je zelený lišejník na hladkém betonovém povrchu terasy.Zkoušel jsem všechny možné drahé i lidové rady na odstranění abych beton mohl natřít ale nic se neosvědčilo po chvíli se objevil zas prevít.Nevíte radu na jak lišejník prosím?

jabraka*
hodnocení

1x

Pokud chceš opravdu pěkný a hladký povrch,vyzkoušel jsem na mírně zaschlý povrch betonu nastříkat trochu roztoku slovilaxu a pak povrch posypal cementovým prachem různě obarveným a uhlazením hladítkem jsem získal krásný mramor.Ale chce to odzkoušet.

JABRAKA

pavel*

Zdar,to si na povrch stříkal slovilax a sypal cement při stahování,nebo až byl potěr celý hotový a pochůzný?Dík.

juvla*
hodnocení

0x

děláte normální beton a na povrch sypete sítkem cement, pokropíte lehce vodou - štetkou- a glejtujete- hladíte- kovovým hladítkem.

pepesik
hodnocení

Tento způsob jsem zkoušel ale nebylo to ono možná je chyba v rukách.Prostě ta glazura se nepovedla.Slyšel jsem o rozmíchání samotného cementu a ten rozetřít na čerstvý beton něco jako samonivelák?

juvla*

To nevím nejsem zedník, ale musíš to dělat zároveň jinak se to nespojí. Párkrát jsem glejtovanej beton dělal, nesmíš to mít suchý, jinak práší. Tak akorát, chce to cvik. Ukazoval mě to zedník jak se to dělá.

pepesik
hodnocení

To je právě ono kdybych viděl zedníka jak to dělá udělám to taky ale měl jsem vždy smůlu že jsem došel až k hotovýmu.Proto tady loudím rady.

juvla*

nic to není, posypat cementem, pokropit, radši víc než suchý a uhladit.

kjanik112*
hodnocení

0x

Samonivelační beton z cementu a písku?Nevím, já se s ním ještě nesetkal.Ta kapalina by musela mít specifickou váhu 2,5 kg na 1 dm3, aby v ní oblázky plavaly.Nevím také, kolik by to stálo, stavební chemie je někdy pořádně drahá.Existují přísady do betonu, které zlepšují jeho plasticitu, ale to se více uplatňuje u zdění kamenných zdí, že malta není tak krátká.Při dělání podlah by to asi podstatně nepomohlo.Většina mých zákazníků by na to stejně neměla.

pepesik
hodnocení

No spíše řidší beton možná více cementu ale bez oblázků pouze betonový písek.Jenom tipuju nemám v tom žádné odborné znalosti.Jak se dělaly dříve lité betony podlahy v panelácích?Co pamatuju čerpal se tam hadicí beton od míchačky venku kde byl jen písek a cement.Přísady ani plastifikátory se nepoužívaly žádné.Beton rozhrnoval chlap v holínkách většinou jen válečkem a sám se také srovnal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma gletovaný beton

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]