Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kardiostimulátor a sváření

Od: mikulkaj* odpovědí: 12 změna:

Zdravím všechny. Minulý týden jsem dostal kardiostimulátor kvůli nízkému tepu. Mám dotaz na podobně postižené, zda s tím mohu svářet svářecím trafem s usměrnovačem. Samozřejmě doktor to zakázal. Ale slyšel jsem, že to někomu nedělá problémy . Proto se ptám. Děkuji. J.M.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Při sváření vzniká velké rušení. Třeba pro příklad CMOS integrované obvody se nesmí pájet trafopájkou. Při vypnutí a zapnutí trafopájky vznikají napěťové špičky, které obvod při osazování zničí.

Poblíž svařování chrastí i rádio. Co to udělá s kardiostimulátorem, těžko říct. Určitě bude v kovovém obalu dobře stíněn, ale nesmí se sním tuším na magnetickou rezonanci a ještě kamsi.

Asi bych to neriskoval i když tuším, že Vás to živý.

doplněno 11.02.20 17:06:

Tak z tohodle videa někdo napsal, že sváření je problém jen u starých kardiostimulátorů. Ty nové pracují na vysoké frekvenci.

hodnocení

1x

Jak je to se svařováním ti už doktor řekl. To že se ti to nelíbí je tvůj problém a na zákazu to nic nemění.

Jestli to chceš riskovat, tak je to tvoje zdraví. Těžko tě v takových pokusech bude lékař nebo kdokoliv jiný podporovat.

Co já vím, tak s kardiostimulátorem nesmíš chodit do blízkosti silného elektromagnetického pole. Já jsem se v reálu setkal s pecí na ohřev oceli elektřinou (induktor) a s pecí na tavení hliníku (tam se pomocí induktoru asi promíchává tavenina - ale to nevím přesně). U těchto dvou zařízení se mne ptali, jestli nemám kardiostimulátor - pak bych do jejich blízkosti nesměl.

Promluv si znovu s lékařem a zamysli se i nad svým chováním. Bez kardiostimulátoru už bys možná nesvařoval nikdy, takže buď rád že žiješ a ...

zevl
hodnocení

1x

Mam kardiostimulátor již 5 let a co potřebuji tak si svaříme a bez problémů.Mam stare tovární trafo do 120 A Jevišovice asi 45 let . Při svařování dvoje kožené suché rukavice a co nejdál stát jak od trafa tak od sváru.Kdyz mám co nejvíc nataženou ruku tak strojek co mám ňa levé straně je asi 1m od svařování.Jeste se mi nestalo při kontrole že byl kardiostimulátor rozhozený.Ptal jsem se na to doktora co me operoval a říkal že horší je nosit telefon přímo v kapsičce košile na simulátoru.Kdyz se to dělá s opatrností tak to jde.Asi to potřebuje osobně odzkoušet.Vladimir

mak*
hodnocení

0x

Trafosvářečka je pro kardiostimulátor jedna z nejhorších věcí. Trochu výhodou je, že přecijen při sváření nestojíte vysloveně u toho trafa. Je to riziko, takže pokud to chcete zkoušet, tak pod dozorem a při zdravotních problémech zahodit kleště na elektrodu a jít co nejdál od trafa.

Dobrý den. Zdrojem elektromagnetického signálu /rušení / škodlivého pro kardiostimulátor není transformátor a usměrňovač, ale vlastní oblouk /jiskra / sváření, přímo z ní to rušení vychází. Šíří se volně do prostoru a také po připojených kabelech. Lékař má asi pravdu, když to zakazuje.

Ještě malé doplnění o síle toho rušení. V již dávných dobách, když se vysílání AM rozhlasu a AM televize provozovalo převážně na středních a dlouhých vlnách, resp. pásmu VHF u televize a nějaký domácí kutil začal svářet, okamžitě o tom věděla celá vesnice.:-D

mak*

Já bych řekl, že jiskření není hlavní problém (kardiostimulátor má kovové pouzdro, je tedy odstíněn), hlavním problémem je indukce trafa, která je v případě svářečky poměrně velká.

hodnocení

0x
Elektromagneticke pole pri svareni stimulator neposkodi, ale nebezpeci tkvi hlavne v tom, ze EM muze zpusobit nechtenou stimulaci a tim rozhodit srdecni rytmus ve chvili, kdy je jinak rytmus v poradku a v pripade vytvareni oblouku nebo pri bodovem svarovani muze EM spicka naopak stimulator pozastavit, pokud zrovna stimuluje.
Obecne se da rict, ze elektrikou svarovat lze, hlavne za dodrzeni urcitych bezpecnostnich podminek, ale dulezite je, ze ja neznam vas zdravotni stav ani nejsem vas doktor, takze toto neberte jako radu, ze muzete svarovat.

hodnocení

0x

Dovolíte-li, rád bych se přiživil na diskutoraném tématu a zeptal se: Zda se stejné problémy vyskytují i při svařování stejnosměrným proudem, npř. Invertorem? A zda je možné nebezpečné záření odstínit npř. kovovým krytem na hrudníku.

Děkuji miro

asd1

Invertor - oblouk to má taky a uvnitř invertoru je vysokofrekvenční trafo... Jak to může vadit kardiostimulátoru bych řešil s elektronikem a doktorem, příp. i jak se odstínit - třeba by stačilo ovinout se alobalem apod...

Nebo železnou vestu, jako měli husiti. To by mohlo fungovat.

Apropo nemá náhodou kardiostimulátor bezdrátovou komunikaci třeba s počítačem, aby se minimálně zjistil stav baterky? Někde jsem viděl, že se čtečka přikládá na hrudník. Asi čte pravděpodobně frekvenčně a ono místo stíněno nebude.

hodnocení

0x

Lékař Vám to zakázal -proč jste když to chcete dělat toto vůbec postoupil? to jste si nemusel ten kardiostimulátor voperovat= ušetřil byste operaci pro někoho potřebnějšího,kdo respektuje lékařské rady!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]