Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový štuk na starý

Od: papillon2 odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer všem. Při pokračující rekonstrukci domu jsem narazila na další věc, se kterou si nevím rady. Dělala jsem v pokojích nové rozvody el. a vzniklo mi hodně cestiček. Plánovala jsem že po oškrábání staré malby zdi naštukuji, aby nebyli vidět různé přechody mezi novými a starými omítkami a jejich opravami. Zjistila jsem, že pod malbou už štuková vrstva je, tak se chci zeptat: Mohu oškrábat malbu a nově naštukovat zdi na starý štuk, nebo ten starý musím před novým dostat nějak dolů? Zkoušela jsem ho škrábat, ale nejde to, drží jak přibytý.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

"aby nebyli vidět různé přechody mezi novými a starými omítkami a jejich opravami" to se nepodaří, páč starý štuk a nyvý štuk bude vždy vidět, jen snad kdyby jste sehnala hrubost jemnost jako ten starý. Ale dříve se míchal, dnes jen pytlovaný.

Takže bych navrhl, co nedrží to odstranit a naštukovat kvalitním štukem.

papillon2
hodnocení

Nebyla jsem si jista, jestli mi ta nová vrstva štuku bude držet na té staré, která perfektně drží na zdi. Děkuji za odpověď.

jabraka*

Doporučil bych koupit si brusnou síťku a nový štuk na cestičkách po elektrikářích zlehka přebrousit.Tím se odstraní vyčnívající zrnka a povrch více splyne.Pokud budeš chtít ještě pěknější povrch zbroušeného povrchu,pak stačí stěnu srovnat finální stěrkou,jen 1 mm a hladítkem srovnat a můžeš malovat.

papillon2
hodnocení

A ten nový štuk by mi na starém držel, když to před tím napenetruji?

alf*

já nejen strop ale i stěny oškrábal co to šlo a dále viz poradte.cz/...

ať se neopisuji

papillon2

Chápu vás, jak jste to udělal, ale já už tam mám starou vrstvu štuku, která mi nejde seškrábat a nevím jestli na to mohu natáhnout novou vrstu štuku , abych stěny měla stejné a pak vymalovat.

použijte sádrový štuk, rokofinal, ...pak malba

kjanik112*
hodnocení

0x

Štuk musí držet i bez penetrace.Podívejte se do wikipedie na heslo Stěrka-materiál, tam tuto opravu popisuji.

doplněno 06.01.10 23:13:

Stěrka-wikipedie, promiňte.

papillon2
hodnocení

0x

Nevím jestli jste mne správně pochopily. Po zadělání cestiček po kabelech chci celé stěny nově naštukovat. Jediná otázka, kterou stále nevím je, jestli bude nová vrstva štuku držet na starém štuku, aby mi za rok nová vrstva neodpadla. Mohu to tak udělat?

papillon2, pokud to uděláte kvalitně tak to bude držet.

kjanik112*
hodnocení

0x

Štuk na štuku držet bude.Jediný problém je dokonale odstranit staré malby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]