Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupili jsme barák postavený někdy v roce 1978 cihlový celý podsklepeny cca 100m2, chtěl bych zateplit strop sklepa polystyrenem 10cm, chtěl jsem se zeptat někdě jsem četl, že když dům není zateplený z venku (obvodové zdi), že se má nechávat mezera od obvodových zdí, když se prý nenechá tak vzniká tepelný most, který naopak ten chlad z venku dává do podlahy 1NP. Je to blbost nebo pravda? Dát polystyren přes celý strop nebo nechat mezeru od obvodových zdí
Moc Děkuji za odpoveď
Pokud budete zatreplovat jen strop sklepa -lepší by bylo kompletní zateplení- nevidím důvod úproč by ase měla nechávat mezera mezi obvodovou zdí a zateplením-to pak nemusíte dělat nic!Od stěny ke stěně nebo nic! A asi by\ch dal víc,tedy aspoň 15 či víc polyše i když i těch 10cm asi trochu poznáte.Naposledy když jsme toto dělali na zelenou (vata) ,tak jsme dávali dle projektu 12 a 18cm
Jinak správně by mělo být zateplení pláště budovy , podlahy půdy či střechy, a potom strop ve sklepě ,nebo i zdi sklepa.Pokud strop sklepa,pak musí být zateplení pláště min 30cm pod úroveň stropu!
Tak především počítám Honzo se sklepem nad terén proto jsem napsal co jsem napsal. Samozřejmě pokud je "utopený" pod terénem,tak by stačilo těch 10cm.Jinak je spousta hodně budov -starších- co mají neustále otevřená okna,nedají se zavírat atd.Pak i když je téměř zapuštěn...Ale to mi nevíme,takže dobrá připomínka
Určitě má význam zateplit strop v suterénu. Každé zateplení, které zabrání únukům tepla, má význam. Náš 2 generační dům se suterénem jsme zateplili v rámci Zelené úsporám. Na obvod. stěny polystyren tl 140 mm, strop suterénu 100 mm, na půdu jsem položil vatu 160 mm a přes ni (přes spáry) 140 mm, tj celková tloušťka +/- 300 mm. Okna vyměněna za plastová 3-skla. Pokud nemáte partu známých zedníků nebo kupu příbuzných, se kterými byste si objekt zateplil sám, šel bych na Vašem místě do Zelené úsporám. Myslím, že dotace je nabízena už jen do příštího roku.
Prakticky máte úplně to stejné jako my... Akorát máme trochu větší půdu. Nechcete počkat, až "trochu" našetříte a můžete udělat komplet zateplení i s okny?
Pokud je dům odizolovaný od vlhkosti např. Ipou už od podlah suterenu, bylo by lepší zatím zateplit celý spodek z venkovní strany až po sokl+pod terén (hloubka podle teplotní oblasti). Strop suterenu bych nezateploval, raději ten sokl a "podzemní část" obvodové zdi.. Osobně bych v uvedeném případě vyměnil postupně nebo najednou suterénní dřevěná okna (pokud jsou dřevěná) za ty "nejlepší" plastová, co se nyní vyrábí z hlediska úniku tepla. Okny "utíká" nejvíce tepla. Garážová vrata vypadají že jsou také dřevěná, že je čeká v případě zateplování výměna..
Jo částečně máte Oldo pravdu-ale to co popisujete mu nezpůsobí pocitově teplou podlahu,kdežto zateplení stropu sklepa ano!
Já bych třeba teplej sklep nechtěl. Už tak to kotel dost vyhřeje. Takže izolovat strop a vnější izolaci protáhnout tak 40 cm pod úroveň stropu.
Honzo -věřte nebo ne ale je to pravda.Zkuste si v zimě stoupnout na kousek polystyrenu-stačí 1-2cm, po chvíli ucítíte účinek .Se zateplením studeného stropu sklepa nad tímto bude také účinek-a znatelný. Taky jsem od něčeho podobného odrazoval bráchu.Nedbal nalepil na strop /žel musel, jsem mu to dělat já/ 3cm desky polystyrenu a hned to bylo znát-místo teplých pantoflí a bulíku jim stačili pantofle!
No nevím v roce 1977 moc materiálu nebylo. Na části stropu byly hurdisky, zbytek betonové PZD. Tam co jsou hurdisky se zdá o dost tepleji. Ostatně i v koupelně může být pěkná zima, ale když na mne svítí infrazářič, tak se zdá teplo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.