Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení stropu sklepa

Od: slowlyshoot odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, koupili jsme barák postavený někdy v roce 1978 cihlový celý podsklepeny cca 100m2, chtěl bych zateplit strop sklepa polystyrenem 10cm, chtěl jsem se zeptat někdě jsem četl, že když dům není zateplený z venku (obvodové zdi), že se má nechávat mezera od obvodových zdí, když se prý nenechá tak vzniká tepelný most, který naopak ten chlad z venku dává do podlahy 1NP. Je to blbost nebo pravda? Dát polystyren přes celý strop nebo nechat mezeru od obvodových zdí

Moc Děkuji za odpoveď

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud budete zatreplovat jen strop sklepa -lepší by bylo kompletní zateplení- nevidím důvod úproč by ase měla nechávat mezera mezi obvodovou zdí a zateplením-to pak nemusíte dělat nic!Od stěny ke stěně nebo nic! A asi by\ch dal víc,tedy aspoň 15 či víc polyše i když i těch 10cm asi trochu poznáte.Naposledy když jsme toto dělali na zelenou (vata) ,tak jsme dávali dle projektu 12 a 18cm

Jinak správně by mělo být zateplení pláště budovy , podlahy půdy či střechy, a potom strop ve sklepě ,nebo i zdi sklepa.Pokud strop sklepa,pak musí být zateplení pláště min 30cm pod úroveň stropu!

Pokud se jedna o sklep pod terenem, tak mi prijde docela nesmyslne tam davat takove tloustky. Navic pokud se neudela fasada tak ta podlaha neprochlada zespod ale z boku..

Tak především počítám Honzo se sklepem nad terén proto jsem napsal co jsem napsal. Samozřejmě pokud je "utopený" pod terénem,tak by stačilo těch 10cm.Jinak je spousta hodně budov -starších- co mají neustále otevřená okna,nedají se zavírat atd.Pak i když je téměř zapuštěn...Ale to mi nevíme,takže dobrá připomínka*palec*

slowlyshoot
hodnocení

Děkuji za odpovědi, samozřejmě vím, že nejlepší by bylo zateplit obvodové zdi, ale jelikož jsme barák teď zakoupili tak už na to nezbyvaji finance, půda již zateplená je.. V energetickém štítku bylo napsáno o zateplení viz foto.. Proto jsem si říkal, že bychom začali tím sklepem který nebude tak finančně náročný,ale otázka zní jestli to má význam..
Zateplení stropu sklepa
dejv111neprihl

Určitě má význam zateplit strop v suterénu. Každé zateplení, které zabrání únukům tepla, má význam. Náš 2 generační dům se suterénem jsme zateplili v rámci Zelené úsporám. Na obvod. stěny polystyren tl 140 mm, strop suterénu 100 mm, na půdu jsem položil vatu 160 mm a přes ni (přes spáry) 140 mm, tj celková tloušťka +/- 300 mm. Okna vyměněna za plastová 3-skla. Pokud nemáte partu známých zedníků nebo kupu příbuzných, se kterými byste si objekt zateplil sám, šel bych na Vašem místě do Zelené úsporám. Myslím, že dotace je nabízena už jen do příštího roku.

slowlyshoot
hodnocení

Dům má většinou sklepa pod úrovní.. Samozřejmě časem chceme zateplit, ale to je hudba budoucnosti proto uvažuji o stropu sklepa jelikož to jsem schopen udělat sám narozdil od nové fasády.. Jestli to bude však bude mít význam..
Zateplení stropu sklepa #2
Zateplení stropu sklepa #3
dejv111neprihl

Prakticky máte úplně to stejné jako my... Akorát máme trochu větší půdu. :) Nechcete počkat, až "trochu" našetříte a můžete udělat komplet zateplení i s okny?

Samozřejmě to bude mít účinek. Pokud jste schopen si stropy sklepa zateplit sám=udělejte to.aspoň si trochu pomůžete. a na fasádu až na to bude.

olinl
hodnocení

0x

Pokud je dům odizolovaný od vlhkosti např. Ipou už od podlah suterenu, bylo by lepší zatím zateplit celý spodek z venkovní strany až po sokl+pod terén (hloubka podle teplotní oblasti). Strop suterenu bych nezateploval, raději ten sokl a "podzemní část" obvodové zdi.. Osobně bych v uvedeném případě vyměnil postupně nebo najednou suterénní dřevěná okna (pokud jsou dřevěná) za ty "nejlepší" plastová, co se nyní vyrábí z hlediska úniku tepla. Okny "utíká" nejvíce tepla. Garážová vrata vypadají že jsou také dřevěná, že je čeká v případě zateplování výměna..

Jo částečně máte Oldo pravdu-ale to co popisujete mu nezpůsobí pocitově teplou podlahu,kdežto zateplení stropu sklepa ano!

Diesle to zase prehanis. Nejaky stupen to mozna hodi aoe urcite pak nebude tepla podlaha dokud se nevytvori obalka. Co se tyce tech sklepnich oken, neznate nejake pouzitelne v rozmeru cca 30x40 cm? V plastu mi to prijde nesmysl tak male okno
priklad1*

Já bych třeba teplej sklep nechtěl. Už tak to kotel dost vyhřeje. Takže izolovat strop a vnější izolaci protáhnout tak 40 cm pod úroveň stropu.

majklchris

Honzo -věřte nebo ne ale je to pravda.Zkuste si v zimě stoupnout na kousek polystyrenu-stačí 1-2cm, po chvíli ucítíte účinek .Se zateplením studeného stropu sklepa nad tímto bude také účinek-a znatelný. Taky jsem od něčeho podobného odrazoval bráchu.Nedbal nalepil na strop /žel musel, jsem mu to dělat já/ 3cm desky polystyrenu a hned to bylo znát-místo teplých pantoflí a bulíku jim stačili pantofle!

A kde neverim? Vsak jsem psal ze to hodi par stupnu ale nebude tepla podlaha. Coz se shodujeme vice mene skrz ty pantofle. Delal jsem to par mesicu zpet, takze vlnevarim z vody alez vlastnich zkusenosti..
priklad1*

No nevím v roce 1977 moc materiálu nebylo. Na části stropu byly hurdisky, zbytek betonové PZD. Tam co jsou hurdisky se zdá o dost tepleji. Ostatně i v koupelně může být pěkná zima, ale když na mne svítí infrazářič, tak se zdá teplo.

To same kdyz sahnes na cihlovou a ytongovou zed. Podstatny rozdil. Ja moc neverim, ze ty infrazarice maji uplne dobry vliv na barak. Pocitova teplota je fajn, ale je potreba mit natemperovane zdi at neni vlhko a timpadem plisen.
majklchris

Tak to jsem špatně pochopil Honzo-omlouvám se!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zateplení stropu sklepa

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]