Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nerozumím převodu jednotek z coulů tedy palců na centrimetr. Jeden coul/palec je 2,54cm.
Ale u trubek je 1/2 coulu označeno jako 2,14cm, proč to není 1,27cm? Je pro to vysvětlení?
jj, v tomto případě je všechno jinak, než by si jeden myslel. Rozměry závitů nevychází z rozměrů trubek, ale rozměry trubek vychází z rozměrů závitů. V tabulkách se dá najít, že velký průměr půlpalcového závitu má skoro 21 mm a na trubce s teoreticky přesným vnitřním průměrem půl palce (25.4/2=12.7) a tloušťkou stěny 2,65 mm půlpacový závit nevyřežete.
Když sečtu půl palce plus dvě tloušťky stěny, pak mi vychází, že 25.4/2+2.65*2=18 mm. Teoreticky by půlpalcová trubka měla vnější průměr 18 a na půlpalcový závit potřebujete průměr 21.
Vezměte jako nezměnitelný fakt, že půlpalcová trubka neměří půl palce, půlpalcový závit neměří půl palce a pro ostatní průměry platí totéž.
Za prvé- napřed jsem vůbec nechápal jak může někdo uvádět rozměry trubek v cm. Tyto údaje jedině v milimetrech. To není prudění, ale prostě mne to zarazilo. Jinak MartinCakl vše exaktně vysvětlil. Udávaný průměr je vnitřní průměr, tzv světlost a někde je zaokrouhlována. Já osobně při diskuzi s někým ohledně průměrů trubek vždy uvedu- ale zde se jedná o vnitřní průměr/ světlost, ale např plastové rozvody uvádějí průměr venkovní a někdy i sílu stěny. Stejně tak větší dimenze se uvádí např 108 x 4 - tj venkovní průměr 108 mm a vnitřní je 108 minus dvakrát 4 , tj 100 mm- tj trubka DN 100.
Když jsem měl na povel zámečníky,byli zvyklí na rozměry v milimetrech. takže měli podobný problém,takže jsem jim ve skladě popsal 10 cm vzorek z každé trubky
Jak bylo řečeno výše, závitové trubky se vyrábějí podle rozměrů závitů.Kolena se ale vyrábějí v normálním metrickém systému .
Všimněte si že ten vnitřní průměr (světlost) ocelových trubek je nepatrně větší - v tabulce např světlost 1" by měla být 25,4 mm, ale je ve skutečnosti 27,2 mm.
Je to kvůli "přídavku na zarůstání" - trubka časem zarezne, zaroste rzí a průměr se zmenší. Platí to ale pro nějaké stanovené provozní podmínky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.