Nejste přihlášen/a.
V TV reklamě se v poslední době objevuje příruční šicí stroj "Starlyf Fast Sew", který údajně funguje jen s jednou cívkou nitě. Určitě nemám v úmyslu si tuhle blbost koupit, ale zajímalo by mě, jak přístroj funguje, když jakékoliv strojní šití potřebuje 2 nitě. Jedna nit prostě odporuje principu strojního šití . Pokoušel jsem se o tom něco najít na Netu, ale bez úspěchu.
Mimochodem - narazil jsem na nabídku za téměř třetinovou cenu, než chtějí v TV .
axus - Áha. Už je mi to jasné. Jak prosté...
.
Funguje to na principu hackovani.
Jehla prostrci nit na rub, zanecha ocko nite na rubu a vrati se stejnou dirkou nazpet. Zanechane ocko nite je nasmerovano tak, ze pri dalsim propichnuti o krok dal jehla udela nove ocko z nite uvnitr predchoziho. A tak furt dokola.
Aby se po dositi steh cely zase nerozmotal (jako se muze stat prave u hackovani), je potreba ukoncit nit na rubu, provlecenou poslednim ockem.
Tady z toho je to pochopitelne:
A tímto způsobem jsou "zašité" i různé pytle třeba s rýží, nebo kočkolity a tak dál. Mně teda vždycky dělá problém zatáhnout za tu správnou nit-provázek, aby se to lehce vypáralo. Pokaždé to zašmodrchám a nakonec rozstřihnu.
Nedávno se mi tenhle zázrak techniky taky dostal do ruky – známá si to koupila, chtěla na něm šít roušky. Po několika nezdařených pokusech mi ho věnovala.
Tak jsem to taky zkusil. Nejdřív jsem hledal návod. Z přiloženého letáku se ale ani nedozvíte, jak máte navléknout nit (nu což, na to se dalo celkem snadno přijít). I když mám slušnou trpělivost a pokoušel jsem se nejrůznějšími postupy o šití snad 1/2 hodiny, neušilo to ani jeden steh. Jehla sice pilně píchala do látky, látka se posunovala, ale to bylo všechno. Teda kromě neskutečného kraválu. Také by mě docela zajímalo, jak bych jednoduchým způsobem navinul novou nit na cívečku, až by ta původní došla (ručně, pěkně závit po závitu?). Přiložený mnohojazyčný leták (úmyslně nepíšu "návod") o tom mlčí. Zato jsem na něm našel úžasnou poznámku (v devíti jazycích !), která hovoří za vše . Ponechám bez dalšího komentáře.
TV šop opět nezklamal . Celý ten slavný krám jde do elektroodpadu.
Ještě mě napadlo, že to před definitivním vyhozením rozeberu a podívám se, kde by mohl být problém. Případně by se z toho možná dal k něčemu rozumnému použít mororek .
Tak jsem se tomu podíval "na zoubek". Měl jsem skutečně vadný kus. Miniaturní háček z "konzervového" plechu, který měl zachytávat smyčku nitě byl ohnutý. Dal se srovnat pinzetou . Pak sice nit zachytil, ale stejně to kloudný steh neudělalo. Také jsem pochopil proč není řešeno navíjení nové nitě na cívečky – víc jak ty 2 přiložené cívky tenhle mechanismus stejně nemohl vydržet
. Takže mám slušný motorek (má bronzová ložiska) a pár hezkých silonových ozubených koleček bez ložisek (co s tím nevím
, snad bych to mohl věnovat nějakému modeláři).
Ten strojek by asi fungovat mohl, ale musel by ho vyrábět někdo jiný a z jiného materiálu .
I když jsem skeptický, nevěřil jsem, že to nešije vůbec. Tak jsem to zkoušel pořád dokola. Videí jsem našel několik a snažil jsem se postupovat přesně podle nich - NIC - ani náznak nějakého stehu. Možná mám jen nepovedený kus, ale psát kamsi do "kundendients@mediashop.tv" rozhodně nehodlám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.