Zdravim, potrebuji poradit se zapojenim světla. Mam na chodbe dvojvypinac rozsvicuji chodbu a wc. Na chodbe jsem měnil světlo a naraz mi jde na chodbě rozsvitit pouze za podminek, ze je rozsvíceno na wc. Kde je chyba? Viz foto z chodby. Děkuji
Ale áno, chyba je v zapojení vypínače. Správně má být přívod na společný kontakt a odvody na světla samostatné. ty máš zapojený přívod na jeden odchod z vypínače a odchod na světlo do WC na společný kontakt. potom když zapneš vypínač pro WC, svítí světlo WC a zároveň je fáze na společném kontaktu. Zapnutím druhé polovice se rozsvítí i světlo na chodbě. Vypnutím chodby zhasne chodba a WC. Klasická chyba... Já bych vzal zkoušečku, našel fázi a připojil ji na společný kontakt pro obě polovice vypínače.
To má sice logiku, ale tazatel v 7:24 jasně napsal: "Jedine co jsem udělal bylo odpojil 2draty ze stareho a připojil 2draty na nové světlo". Nezmínil se, že by přepojoval vypínač. Takže pokud to před jeho zásahem fungovalo správně, nemůže to být zapojením vypínače.
Když koukám na tu fotku krabic a svorky, napadá mne, že po správnosti by měl spodní černý vodič jít na společný do vypínače a hnědé zpět jako 2 odchody. Teda prohozeni hnědých by mělo za následek jen výměnu pravého za levé, nebo chodby za WC.
Je možné, že vrchní černá na levé straně svorky je přívod fáze a vrchní pravá černá je odchod do chodby. Potom pokud je na lustrsvorce prohozený spodní levý hnědý se spodním pravým černým, potom může nastat situace, o které píši nahoře, bez zásahu do vypínače. Opět klasický příklad zásahu laika do jednoduché instalace. Poraďte bez dostatečných informací!
Kde teda může být chyba? Jen a pouze v tom místě, kde jste něco přepojoval. Určitě ne ve vypínači, ani v žárovce, ani v elektrárně, ani nikde jinde, kam se nesahalo.
Takže zřejmě máte nové světlo připojené do jiných svorek, než bylo to původní.
doplněno 06.02.20 09:23:
Podle té fotky se proradit nedá, musíte měřit. Nejlépe zkoušečkou ZN1, nebo vadaskou. Na zkoušečku s doutnavkou zapoměňte.
mne tdy napadlo že si na svorkovnici přehodil ty hnědé, ale jde o to c čím hýbal , pokud odpojil jen ty vodiče k objímce od původní objímky a zapojil do nové, nedává to logiku
Magdon, souhlasím s tebou. I mne to napadlo. Ovšem jako elektrikář po jeho doplnění že při zapnutí jedné polovičky (světla) svítí i druhé do libosti jinou variantu nevidím. Je klidně možné, že se třeba o výměně vypínače za jiný nebo odpojení a připojení starého ani nezmínil. Uvidíme, či se ozve...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.