Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavzdušňování krbových kamen s výměníkem

Od: remismiroslav odpovědí: 10 změna:

Dobrý den.

Má někdo skušenosti s krbovýma kamnama s vyměnikem zn.ZVEZDA MAXI LUX VR 16.

Dělá nam to problémy že někdy než se otevře čerpadlo tak to vdáva hrozné zvuky jako když kladivem budu klepat do trupky.Jednou se stalo že čerpadlo sice běželo, ale na budiku teplota stoupla na 120 stupňů a bary byly přes 2 a nešlo stim nic dělat.Nevíte čím by to mohlo byt. Jak se dá předejít aby se to nezavzdušňovalo.Kamnář který to montoval byl u nas znovu, ale bohužel nic nezjistil.Čerpadlo pak zase běželo normálně.Už jsme zoufálý a čekáme kdy se to zase stane.Prosím poraďte.Děkuji.

Zavzdušňování krbových kamen s výměníkem
Zavzdušňování krbových kamen s výměníkem #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x
Na dálku věštění.. Vyspádování trubek k odvzdušnění, nastavnení expanzky, tam hledej...Vem tam dobrého topenáře... Mmch. nevidim dochlazovací smyčku (ochrana proti přetopení), expanzka by měla být na zpátečce a vodorovně (ne takhle na zdi), je dobré mít předehřev zpátečky atd. A tyhle lemovaný expanzky jsou časovaná bomba, už jsem ten lem viděl shnilej a rozmotanej. A zvenku to nejde nijak poznat... 15 let a bez milosti do šrotu.

fik
hodnocení

2x

Možná problém vidím,zapojoval jsem kamna svépomocí a v schématu byla nutnost odvzdušňovacího ventilu hned na výstupu z kamen. Tobě jde prvně trubka dolu a odvzdušňovák vidím až u expanzky. Může tam za určitých okolností vzniknout bublina a voda neobíhá. Možná je to blbost,jen že u mých kamen(prity)byl automatický odvzdušňovací ventil zakreslen hned na výstupu z kamen

sollik*

Mám kamna zapojovaná od topenáře a hned za výstupem z kamen mám automatický odvzdušňovák a nikdy nebyl žádný problém.

Kamna Haas a Sohn Kalmar 11 s výměníkem. Roztápění a provoz je úplně tichý, jen při prudkém roztápění začne v kamnech na chvíli lehce loupat, stejně tak pát vteřin v okamžiku kdy sepne čerpadlo a do kotle hrkne chladná voda ze sklepa.

Zavzdušňování krbových kamen s výměníkem #3
asd1

Co ten ventil? Na výstupu ještě pře nim by měl být PV...

Odvzd. automaty rády tečou, tak bacha na rybník, obzvlášť pokud je automatický dopouštění *smich*

Ventil před expanzku se dává kvůli servisu (odpojení od systému při dofukování expanzky). Zakázaný byl kdysi v pravěku...

sollik*

Ano o tom, že by tam ten uzavírací ventil být neměl vím. Topenář mi to říkal, ale nechal na mě jestli ho tam chci nebo ne (je tam pro snažší odpojení kdyby bylo potřebovat s kamny manipulovat). Ventil je trvale otevřený a myslím, že i kdybych ho omylem uzavřel uchladí to vychlazovací smyčka.

hodnocení

2x

kdo vám to tak humpolácky zapojil podivejte na sollika ten to má dobře zapojené vám tam chybí odvzdušnovák ten manometr s teploměrem vyhodte dejte tam t-kus svislo aby odbočka byla do boku nahoru dejte automatický odvzdušnovák a do boku ten manometr s teploměrem to za prve a za druhe kupte příložný termostat pro čerpadlo a nechte termostat spínat čerpadlo takhle vám ten krb za chvíly odpochoduje a za třetí vemte metr ppr trubky 25/20 a běžte seřezat toho machra co vám to dělal není tam ani předehřev zpátečky ani dochlazení

hodnocení

0x
Tedy nejsem topenář, ale co tak vím, mezi zdrojem a expanzní nádobou NESMÍ být žádný uzávěr. A tady je.
Taktéž prý odvzdušňováků nikdy není dost. Tady je jeden.

jenda2c
hodnocení

0x
Dival jste se do navodu k expanzce na pracovni polohu?
jenda2*

Ve všech možných odkazech na internetu nebyla ani jedna expanzní nádoba pro umístění jak máte vy. Všechny jsou svislé. Kdo vám to tak instaloval?

asd1

Dřív takhle vodorovně být mohly, pak se zjistilo že praskaj membrány, tak se dávají už jen svisle.. Dělal to píííp línej dělat konzoli na zeď.. A ještě by měla být na zátečce a ne na výstupu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]