Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, mám rovnou střechu (25m) sklon 2 stupně, je to hurdis střecha s betonem, na ní asfaltová penetrace natavená IPA / a na ní 6 cm XPS polystyren lepený speciální polyuretanovou pěnou, teď řeším čím přikrýt?
Lze nalepit asfaltový modifikovaný pás lepidlem na polystyren (denbit styro LT) ale někde jsem četl, že nedoporučují dvě vrstvy IPY a mezi nimi XPS nebo byste raději zvolili dřevěný krov pobitý deskami a falcovaný plech? Nevýhodu druhé varianty vidím v tom, že musím odstranit část zateplení XPS v místě kotvení trámků ale zase výhodu v možnosti zýšit sklon střechy. Výhoda první varianty pokud lze, je jednoduchost.
Děkuji za radu
Nevím co potřebujete za výsledek činnosti, ale já jsem na polyš nechal přidělat Fatrafol 810(813). Slouží to dlouhou dobu.
jde pouze o funkci střechy, nebude pochůzí, fatrafol moc nechci protože si rád dělám věci sám a ten nezvládnu, jde mi jen o to, jestli to technicky lze, někde jsem četl, že dvě vrstvy IPY s mezivrstvou XPS kondenzují, tak nevím. Taky nevím jestli nějak kotvit alespoň první vrstvu IPY talířovými hmoždinkami a pak druhou vrstvu s břidličným posypem? Připadně mi jednouduché a lehce proveditelné. Jinak co se plechu týká, samozřejmě že by bylo děláno jako samonosná střecha na této, tedy hranoly, přebité desky a nato parozábrana a plech, ale techničtejí náročnější. Určitě bych nepokládal plechy přímo na XPS.
každopádně děkuji
Honzo, prosím o vysvětlení, menší díly na střeše jsou lepší, jak velké formáty? Proč?
Ta hydrofolie, ...kterou myslíte?
Fatrafol na rovnou střechu by šel provést,ovšem důležité bude zajištění okrajů.Nebude to ale na moc let,PVC trpí slunečním zářením.Já bych volil velkoformátový hliník.
Jardo, píšeme o stejné folii?
Fólie je UV stabilní a může být přímo vystavená povětrnostním vlivům
10 let je na ploché střeše a zatím bez problémů.
Právě proto ten fatrafol moc nechci, jak píšete pár střech jsem již viděl a právě napojení těch plechů na folii je nejnamáhanější místo, navíc je to střecha kde neskutečně fouká je v jakoby v průjezdu takže proto jsem radějí chtěl tu IPU, samozřejmě oplechování krajů bych instaloval též, akorát místo plastu - IPU, myslím že co se kondenzace týká, tak to ucpe podklad stejně jako fatrafol, není tak?
jako že oplechování je OK, ale Fatrafol nedrží, ale lepenka drží. Proč to ale drží na správně provedených střechách?
Dejte lepenku, ta určitě vydrží více, jak Fatrafol.
Děkuji moc, jste super, asi před 7mi lety jste mi perfektně poradil se zateplením, dělám si vše sám a rady se hodí, fasáda je doteď dokonalá i když jsem dělal jako absolutní začátečník, vysledek i po shlednutí odborníky byl super, takže vaše rady mi přinesly ty nejnižsí náklady a realita nákladů topení na 150m2 dům samostatně stojící je pouhých 14.000 ročně ! a to topíme na 24) a plynem i vaříme. tehdy jste mi poradil at určitě navýsím sílu EPS na 140 a vyplatilo se,
dííky
Pokud si někdo myslí že fatrafol nevydrží dlouho pak je na omylu nebo je práce odvedena nekvalitně!Na jeden komplex místních budov 4.ZŠ se dával v roce 97-98.Shodou okolností /dle hesla pachatelé se vrací na místo činu/ jsem se díval na střechu jednopho pavilonu-je defakto netknutá-samozřejmě nálety prachu, mecůu a co ještě nwn, místy změnili barvu, Dokud tehdejší firma co prováděla zateplení budov fungovala,tak na střechy NEBYLA žádná reklamace!dodnes drží jako před těmi 22 roky.
Ale jinak je to věc každého "stavitele-majitele nemovistosti..." co si na střechu dá.Osobně na klasickou tašky na stanovou,pultovou,plochou-fatrafol,sarnafill či jaké má ještě jiné prodejní názvy.
Především bych se zamyslel nad tím, že vámi uvedený sklon střechy 2st je velice rizikový. Vede k utváření kaluží a od toho musíte odvodit kvalitu krytiny. Tomu vyhoví snad jedině svařovaná folie, která si s kalužemi lépe poradí, než krytina živičná.. U plechové krytiny potřebujete min 7st spádu bez doplňkových opatření. Pokud chcete jít do rizika, použijte polystyren s nakašírovanou lepenkou a na to natavte živičný modifikovaný pás s posypem břidlicí. Jestli existuje nějaká technologie na přilepení živičného pásu na extrudovaný polystyren nevím, nikdy jsem o tom neslyšel
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.