Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí vodárna - problém

Od: kanul odpovědí: 37 změna:

Dobrý den, mám problém s DV. vodárna normálně fungovala, ted 14 dní odpojena, Při opětovném zapnutí stále běží čerpadlo, není schopna dosáhnout tlaku pro sepnutí, tlak se drží na 2,8 ATM a dál nevystoupá ikdyž běží více než minutu. Normálně trvá interval nasávání asi 15 vteřin. Voda je, seje to, protože, když vypustím vodu kohoutky na nulu a zapnu vodárnu, tak tlakuje do již zmíněných 2,8 a dál už nic, čerpadlo běží a nevypne. Kde může být chyba? Poradte. Děkuji.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

co takhle dát fotku? nemá to náhodou plastovou vrtuli a není zničena, během bez vody?

kanul
hodnocení

fotku čeho, nemám ji rozebranou, takže zádnou vrtuli nevidím, A kdyby byla zničena ta vrtule, při spuštění. tlakovalo by to a z kohoutku by tekla voda pod tlakem i v patře?

kenav

Tak to teda neslo.Zkusit odpojit sani a vyzkouset z kyblu zda to tlakuje.

kenav, proč? Když nasaje ze studny, nasaje i z kbelíku, jen neumí udělat tlak vyšší.

111®
hodnocení

2x

no tak nedávej fotku a prozraď konečně označení toho čerpadla, podle čeho se máme orientovat co je to za krám. Je to nějakej kompakt nebo samostatný, to tady asi ještě nepadlo..

kanul
hodnocení

Gardenius GE9CT120

Hm, levná vodárna s plastovou vrtulí. Přesně u této jsem musel seřídit stykač, páč vyšší tlak již neudělá.

111®

no a co jem řkal-plastová vrule----

111, OK, my se shodneme, ale stále nechápu, proč někteří píšou o ucpaném sítku, když normálně vodu nasává, ale jen neumí udělat tlak.

kanul
hodnocení

no stím sitkem mi to také nedává smysl, to s tím seřízením spínače na nižší tlak, to zní velmi logicky, jen jak na to? tech. kopyto sice nejsem, ale toto jsem nikdy nedělal. Je nejáká rada, či návod k mání? Děkuji za pomoc.

Výkon čerpadla je daný jako max. rozdíl výšek(sací + dopravní) při určitém průtoku.Při přicpaném filtru se tenhle výkon snižuje o odpor filtru.Ověřeno osobně

Zkuste fotku štítku tlakového spínače (pokud tam štítek je) a taky odkrytovaný spínač, aby byly vidět "střeva"... Zepředu to je na spínači co?

Pokud je tam Italiano tlakový spínač PM/ nebo PT/, pak si tady stáhněte manuál, nastavení je na str.7, vypínací tlak lze snížit pomocí "diferenciální matice", ..."zásahovou maticí"prozatím nehýbejte...alespoň tak to vidím...další případně doplní...

hodnocení

1x

Jak staré máte čerpadlo? Klidně se projeví "únava" materiálu a čerpadlo již nezmůže natlačit tolik, kolik umělo dříve. Já jsem seřídil spínač, aby čerpadlo vypnulo. Nejdříve zkuste poklepem na spínač zjistit, zdali není zaseklý spínač. Ucpaným sítem na sání to nebude určitě, je to jen záležitost výtlaku. Vrtulka v čerpadle to již nezmůže.

111®
hodnocení

0x

trochu málo informací, je tam někde sítko? čeroadel je jak aut, ale jaký to je je asi jedno..dal bych tam někam druhý manometr jaký je tlak třeba v kohoutku..

lamela*
hodnocení

0x

V jakém tlaku vypínala dříve? Může být zarostlý tlakový spínač ...

doplněno 03.02.20 16:35:

A nemáte náhodou na sání k vodárně namontovaný fitr na vodu?To někteří profíci dělají,čerpadlo se trápí a nechce vypnout.

Tak - před každým čerpadlem by měl být odpovídající filtr nečistot. Jinak je dodavatel čerpadla z obliga v případě jakékoliv poruchy čerpadla.

Pane Ivane, nikdy jsem neměl před čerpadlem žádný filtr. Nikdy nebyl problém.

Ani netuším, jak by prodejce poznal, zdali byl, či nebyl filtr před čerpadlem.

Pokud je v čerpadle štěrk, je jasné že tam filtr není. U mosazných sacích košů je docela jemný filtr přímo na koši.A některá "zahradní" čerpadla mají filtr přímo v tělese čerpadla

kanul
hodnocení

Dobry den, upřesňuji situaci: čerpadlo staré 13 měsíců, (dar, dárce ztratil účet), výkon 1200W, filtr před vodárnou byl v době pauzy vyčištěn

asd1
hodnocení

0x

Někde přicpané - síto, filtr apod. = snižuje výtlak čerpadla = nenatlačí do vypnutí..

kanul
04.02.20 15:21
hodnocení

kanul
hodnocení

Dobry den, upřěsňuji situaci: čerpadlo staré 13 měsíců, (dar, dárce stratil účet), výkon 1200W, filtr před vodárnou byl v době pauzy vyčištěn.

doplněno 04.02.20 15:28:

oprava ZTRATIL

doplněno 04.02.20 15:30:

ještě drobnost, čerpadlo bylo uvedeno do provozu před 6 měsíci

hodnocení

0x
Máte za čerpadlem zpětnou klapku? Je funkční? Připadá mi to na problém s ní, nedrží pořádně ...Ještě dotaz, klesá tlak i bez odběru vody?
kanul
hodnocení

mám namontovanou, tlak neklesa

kanul
hodnocení

ale logicky si myslím, že když to nasává, tak je klapka otevřená, a voda jde přes čerpadlo do tl. nádoby a následě do řádu. to vše jede, jen to nedotlakuje víc než 2,8 ATM.

stále vidím problém v tom, že vrtule již nedokáže udělat ten potřebný tlak. Zkuste seřídit spínač na nižší vypínání, zdali funguje.

tomas11*
hodnocení

0x

zkuste vyprázdnit vodu z nádrže a správně natlakovat vzduchem 1,5bar a znovu pustit.

Tomáši, jak že pak vrtule udělá větší tlak?

tomas11*

co to meleš - pokud nevíš kapaliny jsou nestlačitelné , takže když to bude skoro samá voda tak to nemůže dotlačit ,víš o tom něco? Navíc napsal že vše vypustil tak asi i s tím vzduchovým polštářem.

asd1

Nesmysl. Natlačí a vypne spínač i s expanzkou plnou vody...

Poškození vrtule týdenním odstavením je nepravděpodobné, spíš nízký otáčky motoru - motor, přidřený ložiska. S vrtulí nějaký čurbes který jí poškodil nebo brzdí...

tomas11*

pro asd1 - tvůj názor nekomentuji - dle mne vzduchový polštář tam musí být ať už je to systém s vakem nebo bez.

a jen poznámku ale to budeme jen hádat - tímže to na čtrnáct dní vypnuli tak se vrtulka nezničí ani umělá ani bronzová.

asd1

Vzduch musí být kvůli objemu vody mezi sepnutím - vypnutím. Na tlak to ale vliv nemá. Bez vzduchu jen natlačí okamžitě po sepnutí na vypínací tlak a vypne, pokud pustíš vodu tak tlak zase okamžitě klesne a sepne...

Tomáši, položil jsem Vám dotaz, prosím, proč mne osočujete slovy? "co to meleš "

tomas11*

Milane sory - tvůj dotaz se mi zdál nesmyslný pokud o tom něco víš ,tak se omlouvám*zdravi*

Omluva přijata a přeji jen hezké dny.

machp*
hodnocení

0x

Zvuk vodárny je stejný jako dřív nebo v ní šustí jestli ano někde máš vzduch nebo vzduch přisává projdi připojení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]