Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neustále puštěný radiátor, proč?

Od: jisto* odpovědí: 22 změna:
Hezký den,bydlím v rodinném domě a mám plynový kotel.Již dva topenáři mě řekli, že jeden radiátor musí být neustále puštěný,naplno hlavice, nejlépe ji prý sundat a mít jistotu že jede na plno:) prý kvůli tlaku,aby neodešel kotel.Chci poprosit jestli je to nutné, mám neustále puštěný nejmenší radiátor v koupelně,ale je tu vedro k nevydrzeni, nestačí dát hlavici na rozumnou teplotu?nebo mají pravdu, opravdu moc díky.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sollik*
hodnocení

2x

Důvod proč nechat jeden radiátor naplno vysvětlili ostatní.

Nebylo by rozumnější pořídit termostat?

hodnocení

1x
Na plno pusteny by měl být radiátor v místností kde máte termostat pro ovládání kotle.
jisto*
hodnocení

Nemám elektronický termostat,jen na každém radiátoru termostatickou hlavici,proto se prosím o radu,jestli nestačí na tom radiátoru,co má být neustále otevřený naplno,jen nastavená hlavice třeba na 3 to je dvacet stupňů a stačilo by to.

@jisto: Nestačilo. Jde o to, že termostatické hlavice fungují tak, že při dosažení nastavené teploty zavřou ventil a médium nemůže téct. Čerpadlo pak rve médium do zavřeného okruhu. Je potřeba umožnit, aby kapalina mohla volně obíhat. Což při nastavení na nižší stupeň není možné (alespoň ne po celou dobu provozu).

Ovšem pokud nemá termostat, tak mu to bude nonstop rvát vodu o maximální teplotě do toho jednoho radiátoru, to se nedivím, že tam je na padnutí. Za mě by to chtělo vyřešit vypínání kotle při dosažení teploty v místnosti.

Čerpadlo nic nerve, ale pokud není odběr, běží naprázdno.

hodnocení

1x
Je jedno které topení pojede na plno. Máme taky v koupelně, ale pokud vám to nevyhovuje, dejte jiné. Jde o to, aby celý okruh nemohl být uzavřený a přitom čerpadlo bylo pustene.
Rozhodně nedovolte, aby se celý okruh mohl uzavřít a topení přesto jelo.

hodnocení

1x

Ano, jeden radiátor musí být otevřen kvůli tomu, aby čerpadlo mělo stále "volnou cestu" a topná voda měla kudy téct.

Vy máte ale jiný problém.. Bylo by velmi dobré, kdyby Vám někdo vysvětlil jak kotel správně nastavit.., případně by bylo zcela ideální koupit slušný termostat (nejlépe ekvitermní) a ten by si správnou teplotu topné vody hlídal "sám"., potom nebudete v žádné místnosti přetápět..

hodnocení

1x
Resenim je udelat na vhodne miste bypass, aby pri uzavreni vsech ventilu mohla voda cirkulovat.

berger*
hodnocení

0x

Já tomu nerozumím. To máte všude zavřené radiátory a kotel furt jede? Nemůžete snížit teplotu vody na kotli?

jisto*
hodnocení

To ne:) mám v domě asi 10 radiátorů a každý je hlavicí nastavený na sca 20-22 stupňů.Jen ten v koupelně nemá hlavici a jede neustále na plno.Pochopil jsem od zde ochotných lidí že opravdu nemohu ten poslední radiátor nastavit také na 20,ale musí být na plno, protože při dosažení teploty hlavice uzavře okruh a to je špatné.Musim teda zakoupit termostat jiný,sice moc nechápu jaký:)ale zavolám teda nějakého topenáře.
Jiný termostat? Píšete že nemáte žádný.
jisto*
hodnocení

Mám jen na kotli,ten vypne když je topení v místnostech vytopeny na nastavenou teplotu na hlavicích na jednotlivých radiátorech ale ten v koupelně hlavici nemá, takže kotel mi neustále žene vodu do tohoto neustále otevřeného radiátoru,už se v tom tady ztrácím.

hodnocení

0x

Je to nesmysl, kotel natopí a kotlový termostat ho odstaví, pokud nemá cirkulaci vody. Určité řešení by byl termostat (např v obýváku), který bude kotel spínat a termoventily na radiátorech (aspoň na těch větších). Čerpadlu to je jedno, pokud jsou radiátory zavřené, běží čerpadlo naprázdno (pokud by nebylo použité zubové čerpadlo, což jistě není). Když to přeženu, klidně můžete mít zavřené všechny radiátory a spuštěný kotel (pokud funguje kotlový termostat).

jisto*
hodnocení

Takže myslíte, když mám termostat jen na kotli a tu hlavici nastavím na třeba 20 stupňů, nebude to vadit, možná jsem trouba,ale už v tom tady tápu.

Samozřejmě, stačí logicky uvažovat. Ale pro plynulé udržování teploty, jsou ty termohlavice vhodné.

Kotel potřebuje cirkulaci ,pokud se zavřou všechny termohlavice při hořícím hořáku,může dojít k přehřátí výměníku .U některých kotlů je z těchhle důvodů "zkratovací okruh" .

Pokud se zavřou hlavice, zvýší se krátkodobě teplota vody a termostat kotel zastaví (hořák zhasne).

To sice ano, ale nevidím důvod proč nepoužívat klasický pokojový termostat.
To jako chodíš každý večer stahovat na kotel topení? Nebo ti to i přes noc hřeje naplno?

@ferax

Pokud voda cirkuluje,pak ano. Pokud voda necirkuluje, v lepším případě vypne provozní termostat, v horším havarijní. Protože v případě že voda necirkuluje (stačí chvíli), zvedne se teplota POUZE ve výměníku.A většina kotlů má termostaty na trubce ZA/POD výměníkem

Jsem zvyklý řešit maximálně nevýhodné provozní stavy a nastavovat na optimum, takhle nastavujete nejnepříznivější provozní stav a řešíte optimum

Samozřejmě, to co jsem popsal, je čistě modelová situace, kotel natopí, termostat vypne. Určitě nikdo nezapíná kotel jen proto, aby natopil sám sebe, ale proto, aby topil do systému.

jenda2*
hodnocení

0x

Na přetlak má kotel přetlakový ventil.

Nebude spíše vhodnější nechat otevřené všechny radiátory a teplotu otopné vody snížit na kotli plus regulaci teploty v místnosti prostorovým termostatem? Na jakou teplotu máte kotel nastavený?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]