Nejste přihlášen/a.
Ahoj, podařilo se mi sehnat křídlovou bránu s delkou jednoho křidla 2,5m (prujezdni šiřka tedy 5m. Sloupky byly puvodne přikotveny po cele vyšce sloupku ve třech místech ke zdi (v prujezdu mezi domy)
Ja nyni planuji umistit branu volně (mezi plot) a řeším jak ji ukotvit. Sloupky jsou 80x80mm dva svařené k sobě viz foto.
Nemáte zkušenost někdo a radu, zda bude stačit na spodni plochu navařit 1cm tlusty plech a ten přišroubovat k čtyřem kotvam ktere budou probetonovane v zakladu? Jde mi oto, že křídlo má kolem 100kg - spíše více (v jednom ji neuzvednu) a páka na 2,5 metrech už bude slušná, tak aby se sloupek nevyvrátil.
Druhou variantou je sloupek prodloužit nastrčením sloupku 75x75mm do součaasneho sloupku, svařit a tento zabetonovat. 1m hluboko (do zakladu)
Diky za připadne rady
ještě bych zvážil provázání horem nějakým profilam, ale tak aby se to dalo pro velký auto demontovat. Třeba jen zasunutím do sloupků a příčník..
já bych volil zabetonování a to šikmo proti váze křídla a stejně to budete muset zavětrovat ve dvou směrech, na tah při zavřeném a na tlak při otevřeném křídle..
Obě varianty jsou možné. U té první vyvrtat do betonového základu 4 otvory o průměru 16 mm a zapustit na chemickou kotvu 4 ks závitové tyče pr.12 mm. Matice s pérovými podložkami nebo matice s plastovou vložkou proti uvolnění . Patní plechy podlít. Zavětrování v podélném směru šikmými vzpěrami. Velikost základů cca 40x60, hl. cca 90 cm. Nezapomenout na důkladnou protikorozní ochranu nátěrem
Beton musí být součástí vnitřku sloupu, který musí být co největší. Do základů žádné umyté kameny, to je hloupost na n tou. Otvor v zemině musí být kónický a ještě do všech stran roxory, které se vzájemně svaří. Ne jen vylít beton a ještě omezit kameny ! Beton ve sloupku výš než venek a vše zhutnit, což celou sestavu neuvěřitelně zpevní. Na pevnost chemické kotvy se nepoléhejte. Páka je obrovská a i přes kotvu se to může pohnout. Pokud to bude kolmé, v pohodě. Prodávají se stavitelné panty a pak se to jen lehce doladí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.