Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hromosvod - metoda, počet

Od: thegoodfather* odpovědí: 13 změna:

Dokáže mi někdo vysvětlit metodu uchranného úhle a metodu valící se koule? Mohu mít na RD místo 4 hromosvodů v každém rohu jen jeden?

Můj RD je klasický 1P bungalov ve tvaru obdélníku, delší strana domu má 13m.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

to asi ne, něco si pamatuji a tuším že ne na 4 nebo 5m délky jeden ale záleží i na šířce domu...nesměl by být asi širší jak 5M, jinak je to uvedeno v normě.Co určil projektant?

doplněno 31.01.20 17:54:

neco ke čtení: dashofer.cz/...

thegoodfather*
hodnocení

Právě z tohoto dokumentu jsem si vzal obrázek viz příloha a vydedukoval, že by teoreticky stačil jeden svod, pokud bude jímací tyč dostatečně vysoko. Dostatečně vysoko myslím tím, že kužel o vnitřním úhlu 112° bude mít vrchol tak vysoko, aby žádný z jeho bodů vnější plochy neprotínal stavbu.

Hromosvod - metoda, počet

111®
hodnocení

0x

možná ano , ale to musíte mít v projektu...za předpokladu že poloměr je 5m by tam ale vešly nejmémě dva.

asiemil
hodnocení

0x

Hromosvod nemusíte mít žádný. Mám bungalov 15x10m skolaudovaný a 10let pojištěný. Před dvěmi lety mě vběhl výboj do internetpřímače a tel,raut,poč,sat.přímač šlo do kytek.Pojištovna vše zaplatila.ČP

A jakou máte pojistku? Kolik platíte? Protože mám zkušenost opačnou...nic nezaplatili...z ČP (satelitní přijímač, tv, router)

asiemil

normální základ od ČP. Musí tam být blesk.

joeventil*
hodnocení

0x

... já bych se držel projektu - kde je zohledněno vše - kolik má nemovitost komínů, stožárů na antény, jaký je odpor země .. atd - no a na základě toho projektant (za použití počítačového programu a třeba zrovna modelu valící se koule) určí kolik bude mít soustava jímacích tyčí, jaké bude pospojování, kolik bude svodů, jaký bude použit zemnič - prostě všejak stanovuje norma (zkrátka bleskosvod je ucelený systém - který aby fungoval, tak nejde sestavit jen tak jak by se nám esteticky líbylo ;)

joeventil*

... z praxe vím že je dobré zákazníkovi vysvětlit to že se jedná o ucelený systém podléhající normám, měření a přezkušování ... stejně tak že v rozvaděči osazený svodič přepětí je jen jedna z dalších ochran před bleskem ;)

hodnocení

0x

Hromosvod se neříká, nýbrž bleskosvod, protože hrom je jen zvuk, kdežto blesk je ničící výboj. Pokud se budete celý život chovat slušně, tak se vám nic nestane, tudíž nemusíte vymýšlet. My jsme měli kdysi doma kulový blesk, který vylétl z krabice s pojistkami na chodbě, velice jsem se lekla a zmizel ve zdi. Jiným to zničí celou domácnost.

hodnocení

0x
Zalezi, o jakou zastavbu se jedna, pokud je dum v huste zastavene oblasti, tak sance, ze zrovna trefi blesk vas dum je temer miziva, jinaci to je nekde na kopci v otevrenem prostranstvi. Navic pokud by chtel clovek ochranit vybaveni v dome proti vyboji, musel by nainstalovat ochranu vsech trid a to je trosku financni nesmysl..
joeventil*

... ale právě to přepětí na vedení je v té husté zástavbě (jak píšete) hodně pravděpodobné - blesk praští za kopcem a ve vsi všechna elektronika v tahu ;)

To ja nerozporuju. Ale udelat kvalitni prepetovku neni nic levneho. Jenom kvalitni svodic stoji skoro 10. A kde jsou zasuvky...

111®
hodnocení

0x

třístupňová přepěťovka je pro majetný...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]