Nejste přihlášen/a.
Přeji dobrý den a prosím o doporučení... Jak nejlépe zapojit v síti TN - C spotřebiče třídy 1 s kovovým pláštěm, které nejsou důsledně odděleny polohou od míst s výskytem laiků bez el. kvalifikace? Doposud naštěstí nenastal malér s úrazem, ale jak nu předejít natrvalo? Díky!
Zdravím a dovolím si podotknout, že tato myšlenka mě celkem samozřejmě napadla už před časem. Mimochodem ještě chci uvést, že kritické hlasy přispěvatelů (magdon, joeventil, dusger) docela chápu, pokud bych měl nějakou vinu na vzniku onoho problému, který jste mi glosovali, určitě bych se styděl za tu fušeřinu. Háček je v tom, že jen pozoruji stav elektroinstalace v domě a zatím jen váhám jak se k tomu postavit, když nejsem pověřená osoba. Čili zatím se omlouvám, že jsem snad někomu pokazil náladu představou té střechy nad hlavou, co ještě zatím nelehla popelem... Budu to tedy zatím dál sledovat a možná si dodám odvahy (?), abych to ve vhodné chvíli zkusil poopravit, když asi platí ta malá poznámka o práci takyodborníků od rádce (honzas1). Díky!
Zkuste být konkrétní.
Dopnit další zemnění spotřebiče. Třeba bojlery mají PE pospojování s nádobou, potrubím,spirálou,pláštěm termostatu,atd...
Nebo použít RCD a ze sítě TN-C udělat pro jeden spotčebič TN-S a pochopitelně bod rozdělení PEN přizemnit dodatečně (aby se vyloučila upadení PEN vodiče před RCD).
111: Síť TN-C jde do baráku všem. Pokud chce chránič na ono místo, kde potřebuje zvýšit ochranu, tak musí dodělat malý rozvaděč, kde dojde k rozdělení PEN na PE a N a zároveň ono místo rozdělení musí přizemnit.
to pro mne není nic neznámého přechod z TN-C na TN-S, ale jak ty lidi chceš přimět k tomu aby tahali někam 10mm2 zelenožlutý, když "ono jim to přece chodí"
no a k hodinám se stejně nedostane bez elektrikáře, a většinou jsou to tazatelé co by si to zbastlili sami i bez oprávnění..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.