Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhlučnění kovacího kladiva

Od: kamil1 odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
Obracím se na Vás s otázkou, jak by šlo více odhlučnit menší pneumatické kovací kladivo.
Kladivo mám umístěné ve zděné dílně s betonovou podlahou a problém je, že soused má dům cca 10 metrů hned vedle a ke všemu s betonovým dvorkem. Pro udržení dobrého vztahu jsem dílnu vytlumil akustickou pěnou a tím z velké části eliminoval kovový zvuk (u souseda nejde slyšet) ale pořád je problém s "duněním", které se přenáší podlahou. Kladivo je přišrubované k železné podstave plněné betonem s mezikusem z cca 10cm silné dřevěné podložky. Mezi tuhle podstavu a moji betonovou podlahu jsem dal už 3 tlumící gumové podložky, ale bez úspěchu - hned vedle mám nadobu s vodou a na hladine jde vidět každý úder a přenáší se to i k sousedovi domů.
Nějaká ráda/napad na utlumení rázů? Pomohlo by další vypodložení ale tentokrát třeba 10cm silné dřevotřísky?
Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

1x

Železobetonová deska uložená na pružinách ISTAKO istako.cz/.... Profesionálně se to řeší individuálním návrhem.

hodnocení

0x
Nevím jak velký je váš buchar ale u příbuzného je umistěný na vlastních základech a tolik se nepřenáší hluk do konstrukce ale slyšet je to stejně.

mak*
hodnocení

0x

To neřešíte útlum hluku, ale útlum vibrací. Jediná možnost je pružné uložení, ale opravdu pružné, tj na pružinách, gumové podložky jsou nanic.

lipanek
hodnocení

0x

Manžel měl menšího Ajaxe a vyřešil to tak, že se se sousedem domluvil, kdy ho to nebude rušit. Kdy soused nebude doma, nebo kdy naopak bude mít návštěvu.

Když měl zakázku, a musel dělat dlouho do večera, tak za sousedem přišel a oznámil mu to s omluvou. Vztahy byly dobré.

A navíc si i hlídal, jestli nemá soused otevřené okno.

Dnes už by už mu kovárnu takhle blízko domů nepovolili. To šlo až tak po tom roce 1989.

Jestliže máte souhlas souseda ke zřízení dílny, i od hygieny, tak by neměl být problém.

hodnocení

0x
Ta energie rázu je velmi vysoká, je potřeba něco, co měkce "uhne"až o cca 10 mm, to gumová podložka nezvládne. Viděl bych to na nějaké pružinové silentbloky, něco jako mají zde: fisatech.cz/...
Tohle je pro sousedy hodně nepříjemné, hluk se dá přehlušit hudbou či sluchátky/špunty, ale otřesy, to je na zbláznění.

hodnocení

0x

Kdysi dávno pamatuji na ČOT-ku koupili starý buchar. V betronové podlaze strojní dílny se vykopala díra o půl metru větší (půdorysně) na každou stranu, hloubka cca polovina výšky bucharu (asi 1,5m)Dno udusané kamenivo 16/32 pak slupka betonu 15-20cm stěny se vyzdili beton betonovkama na kand a hy\droizolace. pak přišla izolace z nějaké pryže -na spodek cca30-50cm stěny méně,vyarmoval se koš s kotevními úchyty na buchar,nadšaloval se sokl a vylilo se to betonem . po měsíci se instaloval buchar zapojil----- a vedle cca do dvou metrů to bylo citít když pracoval dál ne, Hluk se ze strojní dílny od bucharu samo při práci přenášel na ostatní ní prostoy ČOT přenášel ale byla to hala kde se dalo pracovat na čtyřech T813 PMS třeba, ale do šatny súprch WC kanceláře a úpříručního sjkladu nuž téměř vůbec.

Ale byl na to projekt a zpracovali to "absíci" Chodili k nám téměř výhradně až na 2 funkce (lékař a chemik) stavaři

jenda2*
hodnocení

0x

Nejefektivnější je utlumení v podstavci s pískem. Vrstva by měla být zhruba 500mm. Je to ale potřeba odzkoušet. Nic účinějšího zřejmě není. Kdyby nebyla v dílně betonová podlaha, tak standardní zemina je vynikající tlumič.

stavitel
hodnocení

0x

Dobrý den, kdysi jsem řešil stejný problém s kovadlinou.Někdo mi poradil písek v sudu na který se kovadlina uloží.Mohu potvrdit funguje to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]