Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Měl bych dotaz. Existuje ještě předkupní právo.
Spoluvlastním pozemek ½ je moje a 2X ¼ pozemku vlastní někdo jiný.
A teď jsem se dozvěděl ze ta ¼ od jednoho majitele je prodaná jinému majiteli. Já o transakci vůbec nevěděl.
Mám nějakou oporu v zákoně? Já bych o to také mněl zájem.
Spoluvlastník, který převádí svůj podíl na nemovité věci, je omezován v tom, že bude muset ze zákona od 1. ledna 2018 nabídnout svůj spoluvlastnický podíl při převodu nejprve ostatním spoluvlastníkům a pokud ostatní spoluvlastníci své předkupní právo neuplatní, může být spoluvlastnický podíl převeden na třetí osobu.
Občanský zákoník § 1124 a § 1125
Nějaký čas předkupní právo na nemovitost neplatilo, ale od 1.1.2018 už zase platí.
To se pořád mění. Dokud bylo soukromé vlastnictví a osobní vlastnictví tak chráněno bylo pouze to osobní. I v tom osobním se nechalo převést na jiného spoluvlastníka, nebo na rodinné příslušníky. Nyní jsme museli vyslovit souhlas když jeden spoluvlastník předváděl svůj podíl na jiného spoluvlastnika, natož na cizího.
Katastrální úřad snad měl vyžadovat dokumenty pokud nebyly sfalšované. Snad se tam stačí zeptat. A i na uplatnění tohoto práva běží promlčecí doba.
nic není tak jasné, jak by se zdálo. Předkupní právo sice máte, ale ne vždy. Jestli se například jedná podíl na pozemku s příjezdovou cestou k vícebytovému domu, pak se podíl na pozemku prodává i s bytem. Jak jinak taky. Tomuto postupu se říká prodej ve funkčním celku a v takovém případě se ostatních spolumajitelů nemusí nikdo na nic ptát.
Je to pouze kus zahrady. Nevíte někdo jaká je promlčecí lhůta?
Zápis do katastru se uskutečnil v červnu 2017. Mně to ani nenapadlo nějak hlídat. Moje Blbost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.