Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Známka ponku

Od: krtek* odpovědí: 29 změna:

Zdravím místní koumáky a kutily!

Dneska jsem si přišel spíše o uživatelskou a praktickou radu. Potřeboval bych si do garáže udělat pracovní ponk. V rámci co nejefektivnějšího využití prostoru jsem si navrhl 2 varianty a rád bych slyšel názor ostatních soukutilů na to, která varianta je z praxe lepší a výhodnější. Uvažované celkové rozměry stolu jsou 370x70x85cm přičemž stoly budou vlastně dva. Jeden o velikosti 170x70x85cm a druhý 200x70x85cm. U delšího stolu bych rád zamykatelné skříňky s policemi a zásuvkou pod stolovou deskou u kratšího stolu nic. Ten uvažuji, že bude demontovatelný (sklopný pant mezi nohou a deskou, deska je opřená o navařený jekl z delšího stolu). Na velkém stole bude vedle levé skříňky umístěn svěrák. A nyní k dotazům

1) Je výhodnější mít stůl hluboký 70cm nebo jen 60cm, pokud budeme brát v potaz, že garáž je dlouhá 5,6m (+cca 0,3m ostění vrat) a současné auto má délku 4,2m a průměrná délka novějších aut je 4,5 - 4,7m? Obětovat 10cm manévrovacího průchodu?

2) Je celková výška stolu 85cm dostatečná? Nebo je vhodnější ještě vyšší? Měřím cca 185cm.

3) Je vhodnější mít u podlahy ve střední části další polici nebo polici vynechat a nechat prostor pro židličku?

4) Není varianta bez středové police moc předimenzovaná? Stůl ponese autodíly, "bordel", dílenské nářadí (svěrák, kotoučovou pilu, stolní hydraulický lis a podobně) Konstrukce je tvořena jeklem 50x50x2 a rám desky L40x40x3

5) Jaký je váš názor na jeklový rám pro pracovní desku 4cm? Nutnost? Využití v praxi?

Budu rád za každý postřeh. Předělávat již udělané se mi v budoucnu nechce.:) Děkuji

Známka ponku

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

1) šloubku bych podřídil případnému novému autí.

2) Kdysi nás učili, že svěrák se odměří tak že se ploží loket na čelisti a pěst má skončit pod bradou, takže bych to tak nějak odměřil a zkontroloval si pak výšku plochy jestli nebude vysoko, jinak počítat s podstavcem pod svěrák.

3) polici bych tam dal ale jen částečnou, zapuštěnou, ne úplně u podlahy aby se tam daly dát nohy při rozkročení a vešla by tam pak i stolička. Zpevní to i konstrukci

4) možná bych volil profil 40x40x3

5)Jeklový rám má také vyložená železným plátem, desky by měly být zapuštěny, zvažte možnost železné desky pro případné rovnání a svařování

krtek*
hodnocení

1) No kdo ví kdy bude nové auto, ale zjistil jsem, že garáže jsou furt stejně malé a auta stále větší. Co bude za x let netuším:-D

2) to slyším po 1. takovou poučku. Musím vyzkoušet a přeměřit.

3) V této konkrétní axonometrii to nejde vidět, ale u druhé varianty bez police je vzadu u noh také jekl na celou délku. Je v zákrytu s horním rámem. u varianty 1 jsou jekly dva a tvoří rošt pro polici.

3) Nad touto variantou jsem také uvažoval, ale nejsem si jistý zda tento kočkopes nebude ještě horší. Protože se člověk obere o další místo hlavně na výšku. Třeba pro odpadkový koš a podobně.

4) Bude nějaký zásadní rozdíl v pevnosti mezi 40x40x3 a 50x50x2? A ceně materiálu? Měl jsem to taky v úvaze, ale nevím zda tato záměna půjde nějak poznat. Krom tedy úspory pár cm a pár korun

5) Železnou desku jsem zvažoval, ale nevím zda chci investovat. Bude to další váha navíc. Svařovat neumím, ale rád bych se to někdy naučil. Aspoň to základní. Právě pro nějaké ohýbání a pevnostní práce jsem chtěl ten rám kolem desky. Přišlo mi to jako dostatečné. Třeba se mýlím*zmateny*

111®
hodnocení

0x

rám kolem desky je skoro nepostradatelný, mořná by stačil z boku a ze zadu, Co se Jeklu týče 40x40 bude lépe navazovat na L 40x40 a tloušťku bych volil stejnou.

hodnocení

0x

Já četl nadpis otázky "Známka Panku" :)

krtek*
Však to byl taky záměr ;) ale uvozovky mi to nepovolilo

Á pánové poslouchají Rockradio?!

hodnocení

0x

Jen tak ,pro inspiraci bych prohlédl youtube /

-česky/ je tam toho jistě víc, viděl jsem RU či UK? video jak dělal stůl do dílny,ale okamžitě jsem našel jen tento v odkazu!

krtek*
Tohle všechno už mám zhlédnuté...tady ten to má na mě moc nóbl..je vidět, že to ma v baráku

No tak nic,nepomohl jsem ,ale snaha se cení? Tak ať to vyjde ke spokojenosti!

krtek*

no každopádně děkuji za příspěvek

hodnocení

0x

1) Vzhledem k rozměru garáže a délce aut bych si ponechal 10 cm manévrovacého prostoru navíc. Tedy desku hl.60 cm

2) Výška ponku 85 cm je dostatečná pro práci vestoje, vynechání místa pro židličku je dobré, ale židlička musí být vyšší o 10 cm.

3) Rozměr jeklu 40/40 nebo 50/50 je staticky méně vhodný, než např. 40/20. Ty průřezy se mi zdají předimenzované. Jen v místě hydraulického lisu bych dal nožičky do menšího rozponu. Celkově bude i tak ponk dost těžký na přemístění. Vymyslit je potřeba tak, aby byl co nejvíc rozebiratelný, i když se přemísťovat často asi nebude.

krtek*
hodnocení

2) počítám s tím, že židličku budu vyrábět taky nějakou individuální. Takovou, co zajede přímo pod stůl a nebude vyčnívat a zároveň bude sloužit jako další skladovací prostor.. Něco na tento způsob, ale přesně domo-robo-individual

autona.pl/...

3) Ano, vím, že obdelník je z hlediska pevnosti lepší jak čtverec, ale já mám nějakou osobní úchylku na souměrnost a navíc, když jsem při hledání inspirace hledal nějaké ty videa, troufám si tvrdit, že jsem nenašel jediného člověka, co by ze železa bral obdelníkové průřezy. Všeci brali čtverce. Naopak ve dřevě to všeci brali v konstrukčních hranolech 2x4". Já chtěl, aby ta konstrukce byla jednoduchá na výrobu, kreslení a nezabírala moc místa. Navíc u toho čtverce se to dle mého názoru lépe počítá při měření :-D . Lis uvažuju tento demashop.cz/...

Samozřejmě, že pokud by stůl nestačil tak bych na to vyrobil něco dalšího pevnějšího. Přijde mi zatím zbytečné pořizovat ten samý, který se liší akorát v tom, že je vyšší a pokládá se na zem

Ponk nepředpokládám, že budu přemisťovat nebo posouvat. Max.tu levou část, která je na to uzpůsobená

krtek*
hodnocení

Měl bych ještě jeden doplňující dotaz. Všude se píše, že ideální tloušťka pracovní desky by měla být 4cm spárovka. S touto variantou počítám i ve výše uvedeném návrhu. Deska by byla olemována po obvodu úhelníkem. Čili by byla vsazena. Mám však problém najít cenově dostupnou desku. Co se mi však líbilo byla deska z Hornbachu o rozměru 200x60cm ale ta má tl. jen 18mm. Mělo by nějaký efekt kdybych ty 2 desky dal jen tak volně 2 na sebe? Popř. slepil a vložil do rámu? Nebo by stačila i tloušťka 18mm za předpokladu doplnění nějakých zpěvnujících železních podpěr z jeklu do konstrukce stolu? Jak to máte vy? :)

berger*

Krtku,dělal jsem si prozatímní dočasný stůl - dvě kovové palety na bok,na to rám a na ten desku. S Vašim návrhem nesrovnatelné,ale podstatné je - do rámu jsem poskládal stavební fošny asi 2cm a na ně do kříže cetrisové desky 125x30x2,2. A prošrouboval jsem to. Zatím se zdá,že tato provizorka bude navždy. Pokud už je některá deska poškozená hodně,jednoduše ji vyměním. Ty desky prodává cetris Hranice v akci po koruně,mají je i ve Formelu,když jsem se díval naposledy,za 9kč...

krtek*
hodnocení

Hm...abych se přiznal s cetris deskou nemám moc zkušeností a vůbec mě nenapadla jako řešení. Jak je to s pevností vůči OSB? Není to prašť jak uhoď? Každopádně jako nápad je to dobré a budu uvažovat. Díky

berger*

Křehká na prolomení,takže musí ležet na něčem rovném,pevném. Pokud se to prohne,praskne. Jinak netečná vůči vodě,mrazu. Tvrdá,odolá úderu,dá se řezat,ale špatně...

Moje zkušenost je taková, že čím mohutnější ponk, tím lepší. Nikdy nevíš co budeš dělat (jaké materiály rovnat, nebo ohýbat a pod). Vycházel jsem z ponků, které jsem znal z práce. Začal jsem tím, že jsem svařil rám pro pracovní desku, na který jsem pak navařil nohy. Použil jsem profil L 50/100, na nohy pak úhlové železo 80/80. Pouze na nohu, nad kterou je svěrák, jsem použil silnostěnný jackel 100/100. Nohy jsou asi třecet cm od kraje ponku. Na nohy jsem na spodku navařil čtvercové plotny 100/100 o síle 5mm a na ně jsem pak nalepil chemoprenem gumu uříznutou z pásu od transporteru. Ta výška ponku už zde byla popsána s tou rukou pod bradou. Dá se to také vyřešit tak, že ponk je trochu nižší, ale v místě kde je svěrák se upevní kus fošny a svěrák se přišroubuje dlouhými šrouby skrz. V mém případě svěrák York 150A. Jako pracovní desku jsem použil ohoblované fošny o síle 50mm, které jsem uřízl na míru, aby šly do rámu narazit na fest. Šuple jsem umístil podle potřeby. Šířka ponku je lepší větší s ohledem na stabilitu, ale také podle možností. Délka podle potřeby. Můžu směle říci, že můj ponk se při práci ani nepohne.

krtek*
hodnocení

díky za reakci, ale myslím, že jekl 80x80 a silnostěnné profilly 5mm jsou pro mé potřeby už asi hooodně moc přepálené*smich* ..zas v té garáži nebudu dělat letadlo...;)

Já pro výrobu ponku použil hoblované 5 cm fošny šířky 200 mm. Hloubka ponku 800 mm vyhovuje. Je možné mít u zdi nějaké nářadí a pořád je dostatečná pracovnví plocha. Těch 600 mm by se mi zdálo málo. Větší hloubka umožní trochu více "bordelu" na ploše . Původně jsem chtěl dub, ale jak cena, tak obtížná dostupnost mne nasměrovaly ke smrku. Nohy mám opět dřevěné 80 x 80 mm hranolky. Výšku ponku mám od 850 do 950 mm / místnost byla původně chlívek a podlaha je vyspádována k odtoku. Výšku jsem zvoli možná trochu vyšší / mám 185 cm/ a i jako rezervu na možnost osazení dřevěného roštu pod nohy pokud by v zimě byla zima. Takovouto konstrukci jsem měl v minulé dílně a spokojenost. Jedině když se něco svařuje tak je nutno podložit např eternitovou deskou aby se dřevo nespálilo.

krtek*
hodnocení

díky za reakci...kdyby bylo na mě tak si ponk udělám hluboký aj 90cm, ale jak jsem psal ze začátku...garáž je pouze 5,6m dlouhá takže při autě co má 4,5 by tam moc místa na průchod nezbylo..proto ten ponk tahám po celé šířce garáže, abych to co mi chybí na hloubce nahradil délkou...ale díky za postřehy...o smrkém dřevě jsem také uvažoval, ale nebyl jsem si jistý jeho pevností vůči úderům např. kladiva atd. Je to měkčí dřevo než dub...

Samozřejmě pokud bych tloukl kladivem, tak se poškodí. Ale je to ponk. V minulém domě byla část ponku takto dělaná- stará odhaduji 80 roků a samozřejmě obouchaný, záseky atd ale funkční. Samozřejmě mám po ruce různé hranolky na kterých vrtám či takovou malou přenosnou kovadlinku na které údery srovnám co potřebuji abych zbytečně neničil povrch ponku- ale jak říkám není to nábytek z obýváku.
Rozměr samozřejmě je nutné přizpůsobit prostoru, já mám šíři 800 s celkovou délkou 5 metrů a v současné době mám volných tak 3/4 metru. Holt po stěhování musím ještě dodělat police , zásuvky atd- ona je to kombinace skládku a dílny a tak je ponk skladištěm ještě neuskladněného.

Mám slepené 2 desky lamina o tl. 18 mm a na hrany jsem dal bukové nákližky o tl 5 mm. Vše jsem pro jistotu jistil zapuštěnými vruty

dejv111*

@berger: Kam se , prosím Vás, na ty akce za korunu od Cetrisu chodí? :) Přímo do prdejny? Jsem od Hranic a občas by se nějaká ta deska hodila... Jinak je to docela raketa... Díky

berger*

No,teď jsem kvůli tomu docela vzteklej. Před pár lety vždy v prosinci to bývalo i zadarmo. Posledních pár let byly v prosinci po koruně při odběru 100 kusů. A tento prosinec nic! Furt čekám a nijak se do toho nehrnou! Momentálně jsou kolem 14kč za desku...*ee*. Je to u kruháče u Sparty,sjedete směrem k nádru a hned doprava... Tam mají areál.

dejv111neprihl

Díky, tak to vím, kde je. :) Vám se zdá 14 Kč za desku moc?! Vždyť to je jak zadarmo. Nebo to je stále cena za odběr při 100 ks? :)

tomaslad*
hodnocení

0x

Plochu stolu udělej z tabule černého plechu 100 x 200 cm síly 4mm, kterou si necháš napřesno ohranit po celém obvodu. Ohranění 5 cm. Budeš tak mít tuhou, přesnou plochu, navíc rovnou v podstatě hotový svářecí stůl do budoucna.

krtek*
hodnocení

a na kolik taková plotna přijde? Nebude to těžké jak sviňa?

tomaslad*

Plech černý 4/1x2m

1 ks váha 64,00 kg 1 560,58 / 1 888,30 Kč s DPH

Prodávají to v kondor.cz

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, také přemýšlím nad stavbou "levného" ale účelného samodomo ponku či pracovního stolu. Návrh konstrukce bude docela podobný. Profily ale chci zvolit z důvodu ceny i využití stolu pouze 30x30x3. Vypočítaný maximální průhyb desky pro zatížení 100 kg na pracovní desku je cca 2 mm, což by mělo být ok. Nemá někdo zkušenost se stolem z těchto profilů?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]