Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada černých jističů

Od: slavo® odpovědí: 25 změna:

tam kde jsou ještě tzv. černé jističe a chtěly by se nahradit novými - jsou ještě na černé desce.

Jak je nahradit je mi známo - do skřínky na lištu.

Ale nové jističe mají různé charakteristiky - s jakou charakteristikou vybrat?

A jakou charakteristiku mají ty černé jističe?

doplněno 02.02.20 18:02:

tak na těch černých jistiších je akorát V v kroužku.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

6x
Černý IJV a ITV má charakteristiku B, černý ITM odpovídá charakteristice C.
doplněno 29.01.20 08:34: Jen doplním, druhé písmeno značí jistič Jednofázový nebo Třífázový.
Třetí písmeno je Motorový (zpožděný) a význam toho V už nevím...
doplněno 02.02.20 18:40:

Pak se jedná o jednofázové jističe IJV nebo případně třífázové jističe ITV. Nahradil bych je jističi se stejnou proudovou hodnotou a se standardní charakteristikou B.

Snad to tazatel pochopil a vybere správné.*palec*

Jestli si to dobře pamatuji, tak V znamenalo vedení.

hop®
@ferax: Je to možné, už dlouho je neinstaluju a nekupuju... :)

hodnocení

3x

Zde doplním redukce:

bbelektro.cz/...

a

bbelektro.cz/...

hop®
Retrofit je šikovná záležitost, pokud měníme jeden jistič, třeba hlavní. *palec*
Na rekonstrukci celého rozvaděče by se to ale asi nevyplatilo...

gumidek Proč retrofit, když mění i "jističovou skříň"? Tam retrofit nepatří (a ani se nevejde)! Nepleťme tazatele..

Jsem nějak četl mezi řádky. S novou skříní pochopitelně redukce retrofit nepotřebuje.

hodnocení

2x

Jednoznačně pro domácí použití vybrat charakteristiku "B", stačí s jmenovitou zkratovou vypínací schopností Icn 6 kA , ale nic nezkazíte, pokud použijete na zkratovou odolnost 10 kA. ((za trochu vyšší cenu). Preferuji OEZ, ale klidně použijte Hager, Eaton,...Kanluxu bych se po zkušenostech vyhnul

hop®

Pokud tam má jistič ITM, tak bych jednoznačně doporučil charakteristiku C ! *hej*

Nepleťme tazatele... ;)

hop...Souhlas, ale max 16C/3, pokud je hlavní 25B/3. A hlavní, pokud bude v "C" bez souhlasu ČEZ, EON, PRE, tak bude problém...Ale je tam ITM? Pokud ano, je tam v této charakteristice nutný?

hop®

@nonek: Tazatel ale nechce jít pod plomby a měnit hlavní jistič !
Pokud je v rozvaděči ITM, pravděpodobně tam není bezdůvodně. Osobně bych to dále neřešil a dal tam Céčko. Proudovou hodnotu jističů bych zachoval podle původních.

Já bych se zeptal tazatele @slavo, zda se jedná o byt nebo rodinný domek a jaký spotřebič (motor) jistí jističem ITM...něco o těchto jističích tady

hop®

@nonek: ITM se dávaly hlavně na "motorovou" tedy třífázovou zásuvku, do které bylo možné připojit třeba cirkulárku, míchačku nebo kalové čerpadlo - při jejich rozběhu IJV vypadával. V bytě jsem tento jistič ještě "nepotkal".
Samozřejmě je jen na tazateli, jestli chce nahradit stávající jističe jejich ekvivalentními náhradami, udělat kompletní rekonstrukci elektřiny, anebo "jen něco mezi tím". Ale o tom tento dotaz není...

hodnocení

nonek@ - jedná se o rodinný domek.

tazatelem doplněno 02.02.20 18:02:

tak na těch černých jistiších je akorát V v kroužku.

Takže nahradíte jističi s charakteristikou "B" potřebné velikosti, s odolností 6kA případně 10kA

robin1
hodnocení

0x
Dobry den, radcove radi temer spravne ale opominaji dulezitou vec a to je stav instalace jako takove a zmereni impedancni smycky. Pak se muzeme bavit o tom jaky jistic dat jestli s chrakteristikou B nebo C a jeho velikost.
Nicmene pri takovem zasahu by jste mel mit zkousku z vyhlasky 50.
Ps: neberte to jako rypani.
Jiz nekolik takovych vymen jsem delal, pockejte co za deskou najdete vse za poklady.
hop®

Rádcové odpovídají pouze na dotaz. Pokud není celá instalace 100% v pořádku a nejsou třeba finance na kompletní rekonstrukci, tak chápu že něčím se začít musí. A často bývá v nejkritičtějším stavu právě rozvaděč. Není to sice úplně profesionální přístup, ale v životě se to tak prostě občas dělá. Samozřejmě nerozporuji Váš názor.

hodnocení

Robin1 Ptal jsem se v obchodě.

Charakteristika B se dává na zásuvky a světla. Charakteristika C se dává na to co má při zapnutí mžikový velký proud.

např. cirkulárka nebo nějaký motor.

Jinak ty desky jsou tam dvě. Na první je elektroměr a proudový jistič - ty jsou zaplombované.

na druhé černé desce jsou jističe černé a nulovací můstek.

robin1
To co Vam rekli v obchode nerozporuji, ale take to neni uplne pravda. Vse je jen o stavu instalace a co bude pripojeno. To s tema deskama. I za tou co neni elektromer bude bago kabelu zamotanych do sebe a pretazene paskou. Pokud tam mate jeste hlinik, tak ne vsechny jistice jsou vhodne pro připojeni hliniku.
Jen pro predstavu vkladam foto jak to za tou deskou asi vypada
Náhrada černých jističů
Náhrada černých jističů #2
hop®

@robin1: Jaký je, prosím, rozdíl mezi jističi pro měďěné a hliníkové vedení? Děkuji!

Taky by mne to zajímalo...díky za info

robin1
Rozdil je v pouzitem materialu v dosedacich plochach pro vodic.
Viz specifikace vyrobce. S vyrobcem OEZ jsme na toto tema diskutovali. Jedna jejich rada jisticu pro hlinik neni vhodna. Je to jiz pul roku co jsme resili konstrukci oez jistice.
Kdyz se budu zitra na porade nudit tak dohledam a hodim sem text.
robin1
Nasel jsem alespon odkaz kde o tom kolegove diskutuji.
diskuse.elektrika.cz/...
hodnocení

Vzhledem k tomu, že jsem před časem měl tu desku odšroubovanou, tak vím, že je tam měděný drát. A dost blbě se dává zpátky protože ten drát pruží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]