Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prasklina v trámu

Od: lenik* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, máme prasklinu v trámu pod střechou a chtěli bychom ji nějak vyspravit. Poradili byste prosím nějaký tmel nebo pěnu, kterou by se dala prasklina vyplnit? Děkuji za odpovědi.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Pokud nejde o vzhled, ale o "zašpuntování", tak asi nejjednodušší a nejrychleší by bylo tam fouknout montážní pěnu, pár let to vydrží...

hodnocení

1x

a co přes to tuknout prkýnko, nebo jen sitku? aby tam nelezly vosy

hodnocení

0x

Prasklina v trámu je normální.

Navíc, dřevo stále pracuje a tak se to nikdy nepodaří vytmelit tak, aby se to už nehnulo.

lenik*
hodnocení

Jde nám o to, že loni nám tou prasklinou lezly na půdu vosy a udělaly si tam hnízdo. Proto ji chceme něčím vyplnit.

kenav

Tram je pod kritinou jak by mohly vosy lezt prasklinou,teda pokud krytina nejsou tašky .

@leník - co je to za hloupost, na uzavřené střeše nemůže prasklina v trámu ničemu vadit. Kdyby to bylo jak uvádíte, měli byste při dešti vytopený barák.

lenik*
hodnocení

Pro kenav a ferax přikládám fotku. Proč by to měla být hloupost? A proč by nám tam teklo? Prasklina je označena šipkou, je pod střechou, takže tam neprší...

Prasklina v trámu

OK, to by mě nenapadlo, otázka byla psána tak, že to vypadalo jako že se jedná o půdu. Sorry. V tom případě bych to zaplnil nějakým materiálem, se kterým si vosy neporadí, podle tvaru praskliny nacpat kus nějaké omělé hmoty, nebo zkusit dřevěnou třísku, namočenou do stejné barvy, jako je trám a naklepnout do otvoru.

jabraka*
hodnocení

0x

Význam to má jen v tom vzhledo.Pevnostně je zbytečné Ovšem pohledové užití volného trámu v interieru znamenají i jeho praskliny

JABRAKA

lenik*
hodnocení

Loni nám tou prasklinou lezly na půdu vosy a udělaly si tam hnízdo. Proto ji chceme něčím vyplnit.

hodnocení

0x

Přesně jak píše kolega, nemá cenu prasklinu tmelit, protože se to znovu vysype. Když jsem stavěl pergolu a chtěl jsem zakrýt praskliny tak jsem je malým štětečkem uvnitř praskliny natřel tím mořidlem, nebo čím je ten trám natřený. Epoxidový tmel by to asi přežil ale záleží jak je ta prasklina velká a jak je to hodně na očích. Aby to zatmelení nebylo horší než ta prasklina.

hodnocení

0x
Já bych to zatáhnul tmelem s hlinikovým práškem. Je to hned tvrdý jak kámen a drží to dlouhý roky skoro na všem. Tmelil jsem s tím i zábradlí na terase a drží to dodnes. A není to drahý. Pěnu vosy vyžerou jak nic.
Prasklina v trámu #2

lenik*
hodnocení

Ještě přikládám fotku, kde ta prasklina je (pro některé rádce, kdo si myslí, že je to hloupost...)

Jinak opakuji, že nám nejde o vzhled, ale o to, že tou prasklinou prolézali dovnitř pod střechu vosy a měly tam hnízdo.

Prasklina v trámu #3
asd1

Našťouchej tam jako na roubence jíl se slámou (jen do spáry co je ve zdi), nebo maltu, třísku apod.

Nedávat montážní pěnu, sádru, tmely a podobné věcy co dřevo nemá rádo - pak hnije..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]