Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potřebuji vypovědět nájemníka

Od: pave* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, rádcové. Pronajímám velmi levně starší byt a ten chci rekonstruovat. Stavební firma nastoupí 1. října a požaduje byt úplně prázdný - proto budu dávat nájemníkovi výpověď. S nájemníkem nemám vůbec žádné potíže, tak bude výpověď s tříměsíční výpovědní lhůtou. Je to tak, že do výpovědi uvedu, že je k 30. září a nemusím uvést důvod? A doručit nájemníkovi ji musím do 30. června? Můžou mne s nájemníkem potkat nějaké právní komplikace? Jistě se mu nebude chtít byt opustit a pak po rekonstrukci bytu platit vyšší nájem. Všem děkuji za názor a radu. P.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek*
hodnocení

6x

důvod se nemusí uvádět, ale klidně jej tam napište...a pokud už to víte takto dopředu, vůbec bych se tím nezabýval a poslal to hned třeba dneska...nájemce bude mít o půl roku víc času si zařídit jiné bydlení...zároveň to bude nenapadnutelné

pavelll

Rozhodně nedoporučuji zasílat už nyní s předstihem. Bohužel, dle vlastní zkušenosti, se dá takovýto "dobrý skutek" ze strany pronajímatele "zneužít" k tomu, že čas navíc využíje výhradně proti Vám. A pomocí vychytralého právníka Vám vše znemožní a hodí Vám do toho tzv. "vidle". Nemluvě o tom, že přestane platit nájem, resp. stačí když zaplatí každý třetí a vy budete u soudu ten špatný. Je to absurdní a crazy? Je, ale soud by stál na straně "slabšího", což vy movitý vlastník nemovitostí rozhodně nejste.

krtek*

a jak by to chtěl právník použít proti?..výpověď je jednostranný akt...a platit může přestat kdykoliv stejně tak se nemusí vystěhovat ani po lhůtě...takže je to furt o lidech a možnostech...jestli chce být opravdu krytý ať napíše důvod, že potřebuje byt pro člena rodiny a nazdar...pokud by se nevystěhoval po konci tak bych naklusal do bytu, vyházel věci před barák, vyměnil zámky a vůbec bych se nestaral...ano, správně bych neměl...ale..! nalejme si čistého vína...ukažte mi jednoho nájemce kdo by se chtěl takto soudit...neznám takový případ

pavelll

Zdravím Vás, Krtku,

rozhodně není má otázka myšlena jízlivě, jak může vyznít, ale máte s pronajímáním nějakou zkušenost a především máte zkušenost s postojem českých soudů po po roce 2000? Přesně na to by dlužník s právníkem čekali, přesně na tohle, až Vás vyprovokují a Vy se uchýlíte k protiprávnímu jednání (vyházel věci před barák, vyměnil zámky).

btw: úplnou shodou náhod přibyl také k včerejšímu dni dotaz matky s dítětem, kterým skončila smlouva (dokonce na dobu určitou) a ona údajně nesehnala jiné bydlení. To jen k tomu, co by chtěl právník použít proti - doporučí nastěhovat matku samoživitelku (ale věřte, že vychytralých variant jak vydrbat s právem jsou desítky) a minimálně získáte x měsíců pronájmu navíc. A zkomplikujete život vlastníkovi, což u některých zoufalců může být hlavním smyslem takového počínání.

hodnocení

3x

Pave, ...S nájemníkem nemám vůbec žádné potíže...

Právě že nemáte problém, tak mu to oznamte co nejdříve, aby věděl, že končí.

Důvod nemusíte udávat.

Datum máte uvedeny dobře, jen bych ho informoval dříve.

pave*
hodnocení

Pane Milane, platí vaše odpověď i pro případ mé podnájemní smlouvy na dobu neurčitou? A že v podstatě nemám k výpovědi žádný zákonný důvod? Odůvodnění výpovědi pro vylepšení bytu by asi soud neuznal. Díky.

hodnocení

2x
Jak dlouhou tam nájemce je a jak spolu vycházite? Třeba by měl zájem zůstat i za vyšší nájem a vy byste zase měl v byte někoho koho znáte, tu chvíli by přežil i na ubytovně. Ale ano záleží jak spolu vycházite a jestli o něj stojíte.

fakus*
hodnocení

2x
Je uplně jedno, jestli je smlouva na dobu určitou, nebo neurčitou.Poslat výpověď z bytu 3 měsíce předem ! Pozor na datum. Výpověď běží od 1. dne následujícího měsíce.Důvod uvádět nemusíte, ale já bych jim ústně řekl, co a jak se má.Pokud s nima nebyly problémy.Jinak tuto povinnost nemáte.Musím uznat že máte odvahu, dávat smlouvu na dobu neurčitou. Já pronajímám dvě nemovitosti a ve třetí bydlím. Takové starosti, jako je OZ vůbec neřeším. Nájem max. na rok. Chceš bydlet? Tak budeš dodržovat moje pravidla.Bez kouření,bez zvířat, bez přibírání dalšího nájemníka a už vůbec ne, použít adresu, jako místo podnikání.Pokud jim budete chtít byt znovu pronajat, tak doporučuju dobu určitou, aby jste případně mohla hejbat s nájmem.Zlevňovat se už nebude.Spíš naopak. Takže tu rekonstrukci bych v nájmu taky zohlednil.Nebude se mu chtít byt opustit? Nesmysl.Poslední den nájmu Vám MUSÍ předat byt a klíče od bytu. Přes to nejede vlak. Výpověď pošlete v půli června. Nenechával bych to na poslední chvíli.Jinak Vám žádné právní komplikace nehrozí.

fakus*
hodnocení

2x

Výpovědní doba tři měsíce

Nájemní smlouvy na dobu určitou i neurčitou lze vypovědět s tříměsíční výpovědní lhůtou pouze v případech kdy:

Nájemce poruší hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu (např. dlužné nájemné, nepovolený podnájem třetí osobě...),
nájemce byl odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli, členu jeho domácnosti nebo na osobě či majetku v domě, kde je nájemcův byt,
pokud z důvodu úprav ve veřejném zájmu musí být byt vyklizen a nebude možné jej užívat,
v případě dalších obdobně závažných důvodů pro vypovězení nájmu.

Nájem na dobu neurčitou lze vypovědět také pokud pronajímatel byt potřebuje pro sebe nebo někoho z blízkých příbuzných. Zákon pamatuje i na případy, ve kterých by byl tento důvod výpovědi uveden čistě účelově a pronajímatel jej ve skutečnosti potřeboval k něčemu jinému. Pokud totiž byt nebude do měsíce použit k uvedenému účelu, musí jej majitel znovu pronajmout bývalému nájemci nebo mu uhradit vzniklou škodu. Tato lhůta se prodlužuje o případnou dobu úprav bytu.
Okamžitá výpověď

Pokud nájemce porušuje své povinnosti zvlášť závažným způsobem může pronajímatel ukončit nájem okamžitě bez výpovědní doby. Za takové porušení povinností je považováno zejména nezaplacení nájemného a služeb za dobu alespoň tří měsíců, poškozování bytu nebo domu závažným nebo nenapravitelným způsobem nebo třeba užívání bytu jiným způsobem než bylo ujednáno.

I když zákon v některých případech umožňuje "okamžitou” výpověď, její účinky tak rychlé jak pojmenování napovídá nebudou. Pronajímatel má povinnost ještě před výpovědí nájemce písemně vyzvat, aby své závadné chování v přiměřené lhůtě napravil, jinak se k takové výpovědi nepřihlíží. Teprve poté může nájemce dostat výpověď a ještě má navíc zákonem stanovenou měsíční lhůtu na odevzdání bytu.

Výpověď musí být podána písemnou formou s jasně uvedenými důvody, které k ní vedly. Nájemce v ní dokonce musí být informován o tom, že pokud s důvodem výpovědi nesouhlasí, může proti ní vznést námitky nebo se obrátit na soud s žádostí o přezkoumání její oprávněnosti. V případě, že výpověď tyto podmínky nesplňuje, je považována za neplatnou.

Nový občanský zákoník měl zjednodušit situaci pronajímatelů a posílit jejich práva. Sice už není nutné při výpovědích žádat o přivolení soudu nebo shánět nájemníkům náhradní bydlení, ale zbavit se problémových nájemníků se smlouvou na dobu neurčitou pořád nemusí být úplně jednoduché. Není se tak čemu divit, že drtivá většina majitelů bude nabízet své byty k pronájmu se smlouvou na dobu určitou.

schimpy
hodnocení

0x
Zeptal bych se ho rovnou, pokud bude schopný a ochotný platit vyšší nájem po rekonstrukci. Ale určitě bych mu to dal vědět hned, bude mít dost času se zařídit, případně hledat jiný podnájem.
schimpy
Ale tak jako tak bude muset někde po dobu rekonstrukce být.

berger*
hodnocení

0x

Co se stane,když mu tu výpověď pošlete hned a on přestane platit nájem? Kauce pokryje tři měsíce a ten zbytek?

V tom případě skončí bez ohledu na výpovědní lhůtu hned, jak výše dluhu dosáhne 3 měsíčního nájmu. Žádný "zbytek" nebude. Dlužné nájemné bude muset stejně doplatit (pokud nestačí kauce), takže si moc nepomůže. Jediný problém by byla délka případného soudního sporu.

berger*

Tak jednoduché to je v praxi? Někde jsem nasál informaci,že pětina pronajímatelů má obrovské potíže s nájemníky.

No, je fakt, že je to často v praxi díky rychlosti našich úřadů přece jen trochu složitější - Vy dáte okamžitou výpověď pro neplacení, on se nevystěhuje, Vy podáte žalobu na neoprávněné užívání bytu, on se nevystěhuje, Vy podáte žalobu na vyklizení bytu, on ho nevyklidí... Nakonec vyhrajete a on bude muset zaplatit soudní výlohy a doplatit nájem, je to ale v našich pdmínkách běh na dlouhou trať.

Ovšem z praxe vím, že většinou stačí "předžalobní výzva" od šikovného právníka a nájemce se moc nešprajcuje. Ale je to extrém a není dobré, aby to došlo až tak daleko.

kvetoslava23

Co se týká nájemníků,katastrofa,ale vyčetla jsem , že je možný u právníka sepsat nájemní smlouvu s klauzulí vyklizení bytu a je to pravomocný soudu, neplatí a přijde ekzekutor a zabaví k umoření částky dluhu a ven..

lukas32
hodnocení

0x

Možná jsem něco přehlédl, ale pronajímate byt na dobu určitou nebo neurčitu? Pokud máte běžnou nájemní smlouvu a máte v ní uvedenou tříměsíční výpovědní lhůtu, pak máte právo nájemníkovi dát výpověď. Větším problémem by bylo, pokud by byla smlouva na dobu neurčitou, pak bych se asi poradil s právníkem.

pave*
hodnocení

Omlouvám se, nenapsal jsem, že podnájem je na dobu neurčitou !

111®
hodnocení

0x

já to měl na dobu neurčitou taky, bydlel jsem tam 72 let a jeden den nám oznámili že se bude rekonstruovat celej barák, že to koupil nový majitel. Možnosti byly:

odstěhovat se

dostat náhradní byt a pak se vrátit

Vyřešil jsem to tak že jsem sedl k PC a hledal bydlení, sehnal během dvou dnů, třetí byla prohlídka, čtvrtý mám pan domácí sdělil že si nás vabral a že se můžeme nastehovat příští měsíc.
Spojil jsem se s původním majitelem a požádal ho o refundaci nákladů. 50000,- dát nechtěl ale 25000,- neměl problém vypláznout. Tím jsme se vypořádali s tou dobou na "neurčito".
Kdybch čekal na byt od něj, dostal bych to ožná v cikánské čtvrti. Takhle bydlím v domě rok po revitalizaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]