Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení internetové zásuvky

Od: thegoodfather* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.

Instaloval jsem první datovou zásuvku. Je tu někdo, kdo mi potvrdí, že zapojení je správné? - viz obrázek.

Zásuvka je od firmy Schneider Electric pro kabel Cat5e, ale natažený mám Cat6. V manuálu je jasně popsáno jak postupovat, nicméně pro jednotlivé licny tam jsou dvě možnosti zapojení. Zvolil jsem první viz foto.

Zapojení internetové zásuvky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Musíte zvolit stejné zapojení (A nebo B) na obou stranách kabelu. Které zvolíte je jedno.
doplněno 27.01.20 07:43: A častěji (nebo snad skoro vždy) se dává B

Souhlas... z té fotky není nic poznat, pokud náhodou někdo nezná tento konkrétní typ konektoru. Někde by tam měly bát barevné čtverečky a trojúhelníčky které ukazují který drát kam patří. A pokud si nebudete jistý - tak stoprocentně dodržet zásadu na bou stranách stejně.

Jen doplním, ten "husí krk" by měl přesahovat do krabice jen malý kousek a kabel by měl být rozholený více. Je to pro lepší manipulaci.

hop®
@ferax: Kabel by měl být rozholený co nejméně, kvůli co nejlepšímu zachování elektrických a přenosových vlastností. Manipulaci s jednotlivými drátky nevadí, když plášť kabelu končí až v samotném konektoru. Volné konce je dobré po zacvaknutí konektoru odštípat.

hop®
hodnocení

2x

Každý konektor má jiné vnitřní propojerní nezi zářezy na drátky a připojovacími piny, musíte se řídit zapojením podle výrobce, většinou bývá barva nakreslená přímo na konektoru. Pokud vím, tak historicky se zapojovalo zkůsobem, který je nyní označován jako B, a většina ajťáků toto nepsané pravidlo dodržuje. Výsledné řazení barev v konektoru pak vychází bo-o-bz-m-bm-z-bh-h...

111®
hodnocení

1x

když si představíte, po čem chodí internet v zemi, nebo plochou dvoulinkou po domech, zjistíte, že to s tám zozplétáním není tak horké. Mimochodem dělají se i ploché LAN kabely..

hodnocení

0x

Dodržte zapojení T568 B, jak tu všichni radí. Ať se v tom vyzná i zkušený ajťák.

CAT6 a CAT5E se lyší snad jen oddělovacím křížem z plastu uvnitř kabelu, aby žíly byly ve správném uložení a drželi geometrii. Kabel nesmíte nikde ohnout do úhlu. Jen pěkným obloučkem. A neměl by se tahat hned u CYKY kabelu s 230V k vůli rušení. Když to dodržíte, tak kabel pojede i na 1000M.

Žíly plná barva a bílo/plná rozplétejte až těsně svorky (ne tedy u oholené bužírky pláště).

joeventil*
hodnocení

0x
... asi bych se držel jednotného zapojení ne jen na druhé straně vodiče, ale v celém baráku ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]