Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr vany

Od: delina® odpovědí: 22 změna:

Jaké vaně byste při rekonstrukci dal přednost? Smaltované nebo akrylátové? Je panel kryjící vanu praktičtější než obklad kachlíky?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Moderní sprchové kouty nemají ani vaničku. Stojíte na vyspádované podlaze a nikde se nic neničí. Oproti tomu obklad vany je daleko, daleko méně namáhán. Výhodné při zdrav. omezení (ono vlézt do sprchy nebo jen přejít po podlaze není to samé.

Panel kolem vany bych fakt nechtěl k vůli designu, ale každý má jiný vkus.

Opírat se tedy o kvalitu je bezpředmětné. Naopak vyberte kvalitního řemeslníka.

google.com/...

Pokud praskají spárovačky na přechodu vana-obklad, tak to může dělat mechanické kroucení vany. Jak do vany člověk leze, změna teplot,plná vana,prázdná vana... a jak to pracuje, tak se vana odrolí ve spárách. To je ovšem stavební chyba při osazení vany a kachliček fušerem.

krtek*
hodnocení

1x

akryl a kachličky...smalt je retro, dělá bordel, je to železo..a panely jsou papundekl, co na pevnosti a proti ohybu nepřidají

hodnocení

0x

U akrylátové vany je lepší tepelná izolace a větší variabilita produkce. Panel se nedá použít pokud je vana např. zapuštěná,zvýšená nebo je jinak atypicky posazená

Vyrábějí se i vany keramické, poradí v každém koupelnovém studiu.

hodnocení

Jde mi o to, zda mám obestavěnou vanu vyměnit jen kus za kus nebo zrušit obestavění a použít akrylátovou s panelem, že do budoucna se lépe dostaneme k odpadu atd.

hodnocení

0x

Pokud Vám do keramické vany nebo umyvydla spadne pěna na holení ve spreji z AL flasky, tak se Vám může stát, že povrch praskne, jako mě umyvadlo.

Smaltovanou vanu máme a už je starší, takže se místy loupe smalt. Hlavní nevýhodou je, že je v kovové vaně trošku zima.

Akrylová vana je komfortní co se týče teploty, odolná vůči pádu předmětům (i když máto své limity) a je lehká i pro stěhování a samotnou montáž.

Akorát pokud se tam bude koupat i pes, tak ten plast poškrábe, což u smaltu snad nehrozí.

Vanu bych obložil kachlíky a udělal pochopitelně servisní dvířka.

hodnocení

Kachlíky kolem vany mám a dělají problém spáry- špiní se, nyní už jsou i vydrobené, panel mi přišel snadný na údržbu i výdrž.a opravy pod vanou

Netuším jaké spáry. Máme v patře jeden sprchový kout v RD a ten je pouze z kachliček a nikde se nic nešpiní a spárovací hmota se nedrolí.

Krycí vanový panel mi připomíná umakartové jádro v paneláku...

Dle mého je toto hezčí řešení, akorát chybí ta dvířka na servis viz odkaz

google.com/...

hodnocení

Jo, tak to mám teď a i rantl kolem vany vyspárovaný a přijďte se podívat po 15 letech denodenního užívání.

Tady je můj sprchový kout (ať věříte nebo ne) z obkladaček a spárovaný po 20 letech 5 člené rodiny (10 let využíváno 5 členy a později už jen dva). Když se to umí a používá se kvalitní materiál, tak není problém nic.

Normálně to polévám savem nebo WC gelem a kartáčem oštětkuji a spláchnu horkou vodou.

Výběr vany
Výběr vany #2
hodnocení

No jo, ale já mám spáry vyspárované bíle a nejsem otrok koupelny, po vykoupání tam někdy někde zůstane trocha vody, někde se spárování propadlo, zčernalo... prostě se zdrsnilo a už neělo vymýt. Mám kocoura, nechci si lít žíravinu po koupelně.

Já to meju jednou za měsíc a jestli je spára bílá nebo šedá neřeším. Jsem chlap (viz fotky).

A co spáry nad vanou? Tam budete mít taky panel? Nebo budete obkládat velkým formátem obkladů?

hodnocení

Jde o vodorovné plochy kolem vany. Svislé zůstávají bílé a nedrobí se.A nechci je ani předělávat.

Jak vidíte u mě. Mě ty vodorovné plochy akorát ztmavly. Dokonce je na spáry bílá barva na znovurenovaci. Pokud se Vám drolí, tak byla namýchána špatná hmota nebo byly spáry zaprášené a neumyté.

Panel je svislá plocha a píšete, že máte svislé plochy OK a nechcete je měnit (chápu nad vanou, ale i pod vanou).

hodnocení

Vana je okachlíkovaná s tím, že má udělaný vodorovný okraj z kachlíků cca 5 cm, aby se tam dal postavit třeba šampon.Tam je to právě hrozné. Kdybych to nechala zbourat, dala jiný tvar vany nebo rozměr/ještě nevím/, panel by to rychle a elegantně začistil, proto se ptám na výhody. Celou koupelnu nechci překachlíkovávat..

Jasně rozumím. No zvažte to dobře. Obojí má svá pro a proti a i tak je to s příznivci obou řešení.

Kdyby zvítězily kachlíky, tak ať to obkladač vyspáduje, aby se voda nedržela v rohu zdi apod..

hodnocení

0x

Jsem pro akrylátovou vanu, je méně problémů s případným odštípnutým emailem ( stačí pád něčeho těžšího), lépe se to udržuje, je povrchově teplejší.

Co se týče obkkladového panelu, měl jsem ho v koupelně taky a osvědčil se. Snadné mytí, dokonale hladký povrch. Bylo to připevńěné na klipsny, jen se to vysunulo a dal se vyměnit např. sifon.Takže doporučuju zvláště u tvarově složitějších van.

Jak je řešena u panelů izolace proti vniknutí vody za panel (plýsně)?

rv*
hodnocení

0x

Bral bych smaltovanou. Smalt se tak snadno nepoškrábe a vana je díky plechu víc tuhá. A z boku raději panel kvůli snazšímu přístupu při opravách. Když vím, že jak montáž, tak opravu budu dělat sám, tak koukám na praktičnost.

hodnocení

0x

Řeším nyní stejný problém. To co mně popohnalo k panelu, je jak má být vana -akrylátová ,usazena. pokud chceš dodržet záruční podmínky nesmí být vana usazena na pevno. Tzn, že mezi vanou a případně obkladem musí být mezera která se vyplní silikonem. Nesmí být na tvrdo. To praskání a odlupování je způsobeno tím ,že vana pracuje,roztahuje se atd. Taky jsem byl rozhodnutej pro obklad, ale když jsem viděl panel na vlastní oči bylo rozhodnuto.Novou vanu i s panelem přivezli minulý týden a první co mně praštilo do očí bylo upozornění-nezadělávat na pevno! Okolo celé vany musí být pružný spoj.Panel je samozřemě i praktický. ten kdo měnil sifon přes servisní dvířka určitě ví o čem mluvím. Pokud umí dělat všechno jednou rukou tak je to brnkačka a on je 1.

Za 20 let jsem sifon u vany ještě neměnil.

etana*
hodnocení

0x

Já tedy byla z akrylátové vany nadšená, udrží dlouho teplou vodu. Dělají se v různých tvarech, měla jsem se zkoseným koncem pro nohy, bála se, že bude úzká, ale opak byl pravdou a z malé koupelny udělal ten tvar pěknou, praktickou místnost. Nevím, zda se dělají smaltované i v netypických tvarech. Nikdy se nepoškrábala atd. a dodnes vypadá jako nová. Nic okolo nepopraskalo, ale to je nejspíš díky dobře odvedené práci řemeslníků.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]