Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kopání studny svépomocí

Od: 2mware* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, rád bych svépomocí postavil studnu. Poradí mi někdo jakým způsobem postupovat? Jaká jsou ke stavbě potřeba povolení? Jakým způsobem se postupuje při kopání studny? Je potřeba studnu něčím obsypat? Jak má být studna hloboká? Jaký je potřeba minimální objem vody pro čtyřčlenou rodinu? Jakým způsobem se řeší dno studny? Studnu budu kopat na nahoře hlinitém a dole kamenitém až skalnatém podloží, které je dost vlhké. Po hranici pozemku teče malý potok a na části pozemku prosakuje povrchová voda až nad zem a je sváděna do potoka. Předem děkuji za případné rady. Mirek.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

6x

Sám jsem si studnu 10 m kopal,takže:pozval jsem si proutkaře,určil,kde bude voda a v jaké hloubce.Moc jsem tomu nevěřil, ale vše klaplo, s hloukou, kde bude voda, se rozcházel 1 m.Vrbový proutek, který měl v ruce, se kroutil.Mě to nešlo a myslel jsem si, že to je nějaký podvod.Vzal mě za zápěstí, a proutek se mi začal v ruce kroutit- uvěřil jsem.Každý schopnost proutkaře nemá.Pokud to jde, kopeme bez skruží,je to pohodlnější a rychlejší.Záleží, jaká je zemina.Pak dáme skruže,které podkopáváme-to už je pomalejší.Vždy jsme u práce alespoň dva.Kolem hrudníku máme lano-kdyby se nám udělalo "šoufl"mohou nás hned vytáhnout a nemusí pro nás teprve lézt.Před zahájením práce spustíme dolů kbelík s hořící svíčkou, zkouška na nedýchatelný kysličník uhličitý.Existuje ještě jeden jednoduchý a účinný fígl: vedle studny máme kompresor-z něho spustíme hadici sání a ve chvilce vzduch několikanásobně vyčerpáme a vyměníme. Kysličník uhličitý je těžší a je u dna-není problém ho kompresorem vyčerpat-na jeho místo klesne shora vzduch nový. Krumpáč z obchodu má ostří, dělané na výrobní lince, a je to tupý kůl, nechte si ho u kováře tence vytáhnout a uvidíte ten rozdíl.Hloubka studny: až narazíte na vodu, uvidíte, jak vydatně bude přitékat.Hloubka se pak volí podle toho.Pozor- nepřehnat to-staly se případy že se prokopaly do propustné vrstvy-a byly bez vody.Byť amatéři, pracujeme na úrovni profesionálů, to je pro Čechy typické.Poslanci vyhoví studnařské loby a pod záminkou naší ochrany mohou vydat předpis, že studny může kopat jen firma.Z občanů tak postupně dělají nesvéprávné idioty.

kjaníku, je vidět, že jste opravdu tu studnu kopal, téměř na 99% souhlasím, jen ze zkušenosti vylepším. Vzduch se nevysává, ale vhání dospodu. Dole máte přívod čerstvého vzduchu. Kopat bez skruží nedoporučuji, páč pokud jste ve hloubce 3 metry, a utrhne se stěna, nevytáhne Vás kolega. Obávám se, že i bez kladky nevytáhnete nehybné tělo, 80kg.!

Krumpáč jsem upravil tak, že násadu-trubku nasadil na špici, páč v prostoru o pruměru metr se moc nedá napřáhnout.

Jesliže je povrchová voda, musíte studnu izolovat, aby netekla dovnitř.

kjanik112*

Vždycky rozlišuji: vlastní zkušenost anebo: říkám jen, co jsem slyšel.Já také s Vámi souhlasím, ale myslím si, že je lepší eventuelní kysličník uhličitý ze studně vyčerpávat, protože je těžší než vzduch. Myslím si, že vháněním nového vzduchu se ho nezbavím, možná ho zředím, ale u dna bude pořád. Snad zareaguje nějaký odborník na plyny.

celp*
hodnocení

4x

Dobrý den.Namísto vypisování informací Vám dávám odkaz na článek: studny-povoleni.cz/...

... je to za palec *palec**hej*;)

doplněno 06.01.10 07:21:

... a to nejdůležitější zapomenu *zed*.

... děkuji ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]