Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
plánuji přestavbu panelového bytu a rád bych posouval příčky. Narazil jsem na jednu pžíčku mezi pokoji, u které netuším, z jakého je materiálu. Zdá se být pobytá nějakou deskou (snad dřevotříska?) a vnitřek příčky je z šedého, poměrně drolivého materiálu (snad Siporex?). Nemáte někdo tušení, co může být použito za materiály? Jedná se o panelák z r. 1974, typ T08B.
Předem děkuji všem.
Librarian
V té době se dost často používaly heraklitové desky - jde o cementotřískovou desku tl. cca 35 mm, která se omítala. Může to být jen takovéto jednoduché řešení. Není ani důležité z čeho to je. Bouchněte do toho palicí a uvidíte, co z toho lítá, to potom můžete nafotit a hodit sem.
Siporex - porobetonový panel by to mohl být možná s větší pravděpodobností taky. Je to něco jako dnešní YTONG
To je stěna z kuchyně do obýváku? Pokud ano, tak tam býval průchod. Otec to tehda u dědy zazdíval cihlou na kant. Nevím co to tehda soudruhy vedlo k takovému řešení
Tahle stěna mezi kuchyní a obývákem v panelových domech je bohužel povětšinu příčná a tudíž je to nosný panel.
to jestli je nosná nebo ne, to netuším...já jen říkám, že pokud je to typ paneláku co znám já, tak prostě tam býval průchod (za mě nesmyslně nedůležitý) a a všeci jej zazdívali nebo jinak zakrývali
Nosná není. V soustavě T08B je rozpon 6m a protože trubky od topení pokračují za stěnu, je to přepažení cca v polovině rozponu a jak pisatel správně odhaduje, bude to s největší pravděpodobností siporexový panel a ten je nenosný
Já osobně ale mluvím o soustavě T06B která má rozpon 3,6m a každá příčná přícka je v ní bohužel nosná. Pouze některé podélné mezi pokoji případně byty jsou pak z dutých cihel.
Příčka je z dřevotřísky a mezera je naplněna skelnou vatou.Někde jsem zažil,že ji vyměnili za sádrokarton,což jsem stanovil jako vrchol blbosti a debility.Ty původní panely jsou totiž kvalitativně lepší než sádroš.Drží na nich lépe i klasické omítky a jejich nosnost je mnohonásobná.Dokonce je problém do nich i zatlouc hřebík.Do této příčky jsem chtěl vybourat obloukový vchod do kuchyně,podařilo se mi zlomit pilu v přímočarce,A opět se musím zmínit o tom,že po mnoha požárech z poslední doby se stále víc ozývají hasiči,že se objevují v domech zásahy,s nimiž mají hasiči problémy a mohou způsobit podobnou situaci,jako se stala v Prešově.Takže bez souhlasu se správou domu nic neměňte
JABRAKA
ano, proto jsem fotil detail těch otvorů - šedý,porovitý materiál by mohl být siporex, co myslíte, na druhé fotce je ale stěna na poklep jakoby dřevěná, je tedy možný ten heraklit?
Pokud mohu soudit podle fotek, je to stejné provedení jako u nás - nenosná mezipokojová příčka). Na první fotce tuším u stropu plechovou vodicí kolejničku (zkuste provést sondu). Kolejnička se nejprve nastřelila do stropu a následně se do ní navlékaly bloky ze siporexu nebo jiného materiálu. Ty naše o rozměru 600x2600x75 nebo 100, na stojáka. Aby to vůbec šlo navléct, je blok o něco kratší, než světlá výška místnosti a dole u země mívá sraženou jednu hranu, nerovnost je zamáznutá tím, co bylo zrovna po ruce. Co se týká oné dřevní hmoty nastřelené z jedné strany příčky i tu jsem měl čest potkat. Jde o hmotu připomínající dnešní hobru, ale o něco tvrdší. My ji máme jako izolaci ve dvou vrstvách u krajní zdi bytu (nosné) směrem k vnitřnímu schodišti. U vnitřní příčky trochu postrádám její smysl. Až ji budete sundávat, doporučuju rukavice, docela to kouše. Dalším důvodem, který mě vede k tomu, že příčka není nosná je detail viditelný na druhé fotce a sice náznak "parapetu" na druhé fotce vedoucího od pravého dolního rohu okna k příčce. To svědčí o tom, že mezi okny v obou místnostech byla (nebo je) meziokenní izolační vložka. Pokud by zeď byla nosná, měl by tam být panel, potom tam ovšem není žádný kus prkna (pardon "parapet").
Dobrý den, o to, že by se jednalo o nosnou příčku se nebojím. Jde mi spíše o materiál, aby v něm nebyl azbest.
A další, který je vyplašený z azbestu. Nebyl žádný důvod, používat jako příčku azbest. Ale i kdyby, tak azbest ničemu nevadí, pokud se dlouhodobě nevdechuje prach z jeho broušení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.