Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení nástavby domu 1/2 cihly, 1/2 Ytong

Od: resteper odpovědí: 11 změna:

Ahoj, rád bych poprosil o radu. Máme domek kde přízemí je starší z cihlového zdiva (dvojité duté zdi) a nad ním je přistaveno patro z Ytong Lambda 300 mm. Řešíme tedy zateplení a nejsem si jistý co použít, obzvlášť když je dům ze dvou materiálů. Zateplovat musíme, vyztužující věnce (máme jich několik) jsou dost velké tepelné mosty.

Docela se mi líbí Multipor od Ytongu, ale bude to asi hodně drahé. Kdyby měl někdo zkušenost, budu velmi rád za radu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x

Jen postřeh ze života-15 cm fasádní polystyren na bytovce z osmdesátých let a v zimě majitelé ještě větrají a vypínají radiátory v některých místnostech. Samozřejmě mají plastová okna. Příbuzný má nový přízemní menší domek z Ytongu, obvodovou zeď cca 40 cm širokou a dával 10 cm fasádní polystyren. S bydlením a spotřebou elektřiny je spokojený. Topí tep. čerpadlem vzduch-voda (s příhřevem až 6kW v případě velkých mrazů). Multipor je podle mě pro vnitřní zateplení. Osobně mám raději venkovní zateplení, nevychládají zdi domu a netvoří se tep. mosty.

resteper
hodnocení

Nene, Multipor je doporučená prodyšná izolace pro Ytong, může být i vnitřní ale primární užití je právě vnější. Líbí se mi na něm, že životnost má mnohem delší než polysterén, ale ta cena je cca 1000 Kč-m2 jen ta deska.

olinl

U polystyrenu namontovaném na zdi hrozí vyklování děr ptáky a s trvanlivostí-pokud je přes něj povlak lepidla a štuku, tak to pár desítek let vydrží. Slunce/UV záření nezakrytý polystyren ničí, to je známá věc. Cena za metr čtverečný cca 140 ,-Kč za 15 cm tloušťku.

" Slunce/UV záření nezakrytý polystyren ničí, to je známá věc "Pro koho je to známá věc? Pro agenturu JPP (jedna paní povídala).UV záření ano slunce nezakrytý polystyren neničí,není to pravda.Asi si pletete s PUR pěnou-ta degraduje UV zářením.Jinak i "zakrytý" polystyren může sublimovat-ale jen za předpokladu,že jeho povrch dosáhne teploty 70°C a víc.Od 70°C totiž sublimuji´přechází z pevného skuopenství na plynné.Jinak-vyklovávání ptactvem-to se dělo z počátků zateplování a jen na určitých barvách-vždy na teplých,nikde jsem neviděl na studených,než se naučili že tam nic nenajdou.Ledaže by v JCK vbylo jiné ptactvo ...
olinl

diesel-polož si kousek fasádního nebo extrudovaného polystyrenu na jižní stranu na parapet okna, který je vystaven slunci a po roce uvidíš. S těmi dírami od ptactva je toho v médiích dost diryvefasade.cz/... . Polystyren je pouze nejlevnější varianta v současnosti, ale nejsem si jist zdravotní nezávadností. Mě tedy ten uvolňující se plyn z "rozkládajícího se"polystyrenu nevoní. Další postřeh: V záplavové oblasti si lidé udělali zateplení minerální vatou a vše co bylo pod vodou v roce 2002 se vyhazovalo-vata už údajně nemá požadované tepelné vlastnosti, takže pro tazatele pozor na výběr zateplení u vodních toků. Ono je to jedno s druhým..

To co píšeš jsou jen nepotvrzené dohady. a nebojím se říci lež!Polystyren se používá ve stavebnictví již hezkou řádku let-je to zmáklá technoilogie,přesně popsáno co a jak se s ním děje,koukám kolem sebe atd a VIDÍM.Navíc prostudoval jsem a dost materiálů , nejen na školeních ATICS a ETAG ... takže vím co vím a vím že nemáš pravdu,nakonec přečetl jsi si alespoň TL od tohoto materiálu?! Co píše tisk je mi jedno novináři zveličují kde co!-na jedné straně města si jeden uprdne a na druhé už má enóňoi až za ušima-asi tak k tisku.

Konkrétně -na slunci se utvoří na ploystyrenu jen tenoučký zoxidovaný,korodovaný či jak to nazvat povrch a nepostupuje do hloubky asi podobně jako měděnka na mědi nebo "koroze hliníku .A ptáci? přijeď do JH-provedu Tě klidně kolem všech zateplených paneláků a ukážu kde jsou-byly vyklovány za cca 25 let díry a kde ne!A piš si že ty pokloované spočítáš jen jednou rukou

olini,

který je vystaven slunci a po roce uvidíš
Přijeďte se podívat na polyš, který je natočen na jižní stranu, na drevěné stěně, 10 let je ničím nekrytý. Uvidíte, kolik ho ubylo. Jsou to řádky milimetrů. Odhaduji, co rok, to 0,5mm.

Máte podobnou zkušenost?

@diesel

Zrovna s klováním neouhlasím.Záleží na víc faktorech včetně barvy fasády,vzdálenosti od lesa..ale datel který nemá hlad a jen si potřebuje udělat hnízdo,vybere si raděj polystyren než strom . Jeden rok jeden, druhý rok tři...

2 paneláky vedle sebe,stejná vzdálenost od zeleně , na každém jiná barva - první 10 let bez problémů, na druhém 3 měsíce po dokončení první díry

hodnocení

0x

Použijte kamennou vatu s kolmým vláknem Isover NF 333, ve tloušťce 120 mm vás vyjde na 455 Kč. vč. DPH

ytongpodpora*
hodnocení

0x

Dobrý den,
tepelná izolace Ytong Multipor je vhodná - je to kvalitní tepelná izolace, která je prodyšná a přitom tvarově stálá.
tým Xella CZ

hodnocení

0x

Vše je o penězích, Vašich penězích.

Když dáte EPS 70F/120mm, tak zaplatíte 188Kč za metr.

Máte levnější izolant?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]