Chtela bych se zeptat jestli když jedu na 14 dní se svým partnerem na dovcu jestli můžu svýho 16ti letýho syna nechávat doma samotného. Dík za odpověď.
Dva týdny bez stařečků ve volným bytě s plnou lednicí a deseti litrama kapesnýho, to je sen každýho 16 letýho teenagera! V jeho věku bych neměl větší radost ani z prázdnin v Honolulu!
lidus*
Přesně tak, bylo mi 15 a rodiče jeli do Tater na dovču s ROH, v té době jsem se naučila kouřit a i šlukovat, poprve a naposled se opila a pozvracela, při jedné takové sešlosti rozbila skleněné dveře. Rodičům jsem tvrdila, že byl šílený vichr a dveře nám vzal průvan, prošlo to, v baráku nikdo nepoznal, že se tam něco dělo, bylo luxusně naklizeno a rodiče věděli, že za rok mohou odjet v klidu zase. Odjeli sice až za pár let do Ruska a po návratu jim moje sotva 18 let stará sestra zdělila, že je těhotná. Dodnes na to vzpomínáme.
To je otázka SEM? Snad je vy sana víte, jak jste syna vychovala a jestli má tolik zodpovědnosti a může 2 týdny vegetovat sám. Nebo jste matka, která o svém synovi nic neví? Potom by na tom zda může nebo ne vůbec nezáleželo!
Patrně se ptáte z hlediska právního, poněvadž v jiném případě by se muselo jednat o mladistvou nesamostatnou či mentálně retardovanou osobu. Občanku syn už má, trestní odpovědnost svého věku taky a š*kat už může. Takže v tom není problém.
Pokud jste mu až do teď utírala zadek, tak to je jiná... Za našich časů se šlo za tři roky už na vojnu a předtím se jezdilo na tábory.
Nechat múžete ale bylo by dobrý kdyby na něj někdo dohlížel Někdo z rodiny či náka kamarádka Úplně bez kontroly ho nechat tak dlouho bych měl asi obavu je v telecích letech a nikdy člověk neví co ho napadne za kravinu
14 dní je hodně. Kde a jak co bude jíst a jak a co si bude vařit. Tohle je nerozum, nezlobte se na mě !
jezevec*
Je mu 16, nikoliv 6! Předpokládám, že 16letý teenager dokáže udělat smažák, hamburger, řízek, hranolky, šunkofleky, dát do trouby pizzu, usmažit rybí prsty, popřípadě si objednat pizzu, dojít si pro kebab nebo čínu. A taky má ta rodinka asi nějakou babičku nebo dědečka, kterej tomu frikulínovi občas cinkne, nebo ho navštíví, a zjistí, jestli je naživu...
Ono jde o to jak je samostatný. Někteří náctiletí si v tomto věku neumí pořádně ani zavázat tkaničky a jiní už dávno například umí uvařit pro celou rodinu a ve volnu vydělávat po brigádách. Sama přece víte jak na tom syn je. Při představě že v 16 letech si moje maminka myslí že neumím ani nakoupit, vzít si kondom nebo dokonce že budu až odjede drogovat začnu vážně uvažovat nad tím kdo že je zde ten nezralý. Obecně: v klidu jeďte.
Pokud je naprosto nesamostatný, tak ne. Pokud si není schopen ani uvařit čaj, opéct topinky a jen čeká, co bude navařeno a nikdy nebyl na letním dětském táboře, pak není ani schopen běžného života. Ptáte se, jako kdyby byl retardovaný, či co?
Já doma na 14 dní zůstávala od 15, máma se sestrou jezdily do Chorvatska. Ale chodí k nám babička starat se o slepice, tak byl vždycky někdo kolem. Ale starala jsem se sama o sebe. Kluci to můžou mít jinak, a navíc jen Vy víte, čeho "je schopen" - v obou smyslech. Jestli najdete dům/byt po velké párty, těhotnou holku nebo jestli si bude ňouma dva týdny vařit čínské polévky...
A vůbec, co na to říká on? Podstatné podle mě je, jestli se na to on sám cítí.
Klidně jeďte, ale ... sousedovi, kamarádce, babičce nebo? dejte klíče od bytu ( pro případ katastrofy) . Mladýmu sdělte, že kdykoliv může do bytu přijít ten a ten. A to jen proto, aby mladý neměl jistotu, že na 14 dní do bytu nemůže vkročit ani noha aniž by zazvonila.
Můžete odjet,ale musíte mu tak důvěřovat, že když přijedete, nenajdete barák vzhůru nohama. Ale to se vastně ani nedá. Takže buď bude vše v pořádku a nebo nebude.Jinak si myslím, že to musí být hrozné být rodičem puberťáka. My budeme mít radši jenom peska.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.